ЗБОГОМ ОРУЖЈУ: Олаф Шолц није успео да убеди земље Латинске Америке да пруже војну подршку Украјини

ЗАВРШЕНА је турнеја шефа немачке владе Олафа Шолца по Латинској Америци. Упркос томе што су лидери земаља углавном разговарали о питањима економске сарадње, Шолц је покушао да нађе војну подршку Украјини на другом континенту. Међутим, безуспешно.

Иако земље Латинске Америке не одобравају поступке Русије, нису спремне да одступе од принципа неутралности.

 – Аргентина и Латинска Америка неће, не размишљају о слању оружја у Украјину или у другу зону сукоба – рекао је председник ове земље Алберто Фернандес на заједничкој конференцији за новинаре са Олафом Шолцом.

Са чилеанским председником Габријелом Борићем, немачки канцелар је, како је сам приметио, „пажљиво“ разговарао о ситуацији у Украјини. Чилеански политичар је заузврат обећао да ће помоћи Кијеву након завршетка непријатељстава, посебно у области деминирања. Он је такође подсетио да би ускоро требало да разговара са украјинским председником Володимиром Зеленским.

Олаф Шолц, на послетку, није успео да убеди ни Бразил да испоручи оружје. 

 – Бразил није заинтересован за трансфер оружја које би могло да се употреби у сукобу у Украјини, изјавио председник Лула да Силва после посете немачког канцелара Олафа Шолца. Бразил је земља света . Дакле, Бразил не жели да учествује у томе, чак ни индиректно – рекао је Лула де Силва на конференцији за новинаре са немачким канцеларом.

Уместо оружја за Украјину, бразилски председник је покушао да се понуди као посредник у сукобу.

  – Ако могу да помогнем, хоћу. Ако треба да разговарате са Путином или Зеленским, ја ћу то учинити – рекао је он.

Лула је такође понудио да окупи клуб земаља које желе мир. 

Према његовом мишљењу, преговори у формату Г20 би могли да помогну . Он је подсетио да је о овој идеји већ разговарано са француским председником Емануелом Макроном. Бразилски лидер је додао да ће, уколико посети Кину у марту, на дневном реду бити питање успостављања мира између Русије и Украјине.

 
 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *