Српска никада неће дати сагласност БиХ да призна самопроглашено Косово

РЕПУБЛИКА Српска никада неће дати сагласност БиХ да призна самопроглашено Косово, зато нас Запад доживљава као јерес, рекао је у интервјуу за Раша тудеј Балкан председник Српске Милорад Додик.

Како је навео, Сарајево жели централистичку земљу, те да зато праве табу од Републике Српске. Према његовим речима, у Сарајеву постоји став да је Република Српска страно тело, а оно може да се реши само ако “то страно тело прихватите да више није ту”.

– Пошто Република Српска не прихвата да Босна и Херцеговина призна Косово и Метохију као независну државу, доживљавају нас као јерес – рекао је Додик.

Додик је казао да није спреман да ратује, али ако не успе он у свом политичком или биолошком животу да створи ситуацију да се Република Српска примакне статусу независне државе, биће задовољан ако остави иза себе генерацију политичара који ће се борити да Република Српска буде независна држава.

О периоду рата на простору Босне и Херцеговине, Додик каже да је био војник Војске Републике Српске, а да је униформу заменио јер је Скупштина донела одлуку да посланици свој ратни ангажман морају да упражњавају у Скупштини.

Тврди да своје политичке ставове никада није мењао иако се у том периоду није слагао са владајућом партијом.

Председник Републике Српске је казао да су Срби у 20. веку направили озбиљну грешку, јер су се определили за југословенство, уместо да су изградили снажну националну државу након Првог светског рата, као народ који је толико страдао у том рату.

– Срби, који су ослободили све друге републике, амнестирали су Хрвате, чак и Словенце од ранијих аранжмана које су имали још пре Првог светског рата и дали им прилику да се национално окупе и државно моделирају да би на крају тог истог века Србима рекли да смо главни кривци за њихову позицију и сви су се одрекли чињенице да су Срби њима омогућили слободу – казао је Додик.

Говорећи о односима са Америком и Американцима, Додик је испричао анегдоту са његовог породичног имања из 2004. године, када је био у опозицији, а против њега вођен судски поступак. Како је испричао, тадашњи амерички амбасадор дошао је код њега у посету, затражио да прошетају по имању и понудио му да призна да је крив и да буде осуђен на затвор, а да ће заузврат Вашингтон учинити да он не оде у затвор.

– Хтели су моје признање, да ме трајно дисквалификују и да покажу другима како могу да поступају – рекао је он.

Додик тврди да се Американци у све петљају и да су јаки онолико колико је јака наша перцепција о њима. Додик, коме су Сједињене Америчке Државе увеле више санкција, рекао је да нема ниједан рачун ни имовину у иностранству, те да му је Вашингтон увео санкције више због дисквалификације него да му економски наштети.

Појаснио је зашто је прекинуо сарадњу са лобистичком организацијом у Америци и додао да “ако хоћете озбиљан политички продор у Стејт департменту потребно је да иза себе имате озбиљне лобистичке куће”.

– Сад кад ме питате ко су били амерички амбасадори, то је све пролазна прича, зато што су наши људи склони да памте те људе, они су безначајни. Гледао сам то у Стејт департменту, то су потпуно безначајни људи, они су само моћни овде јер им ми кажемо: Где си, боже? – рекао је Додик.

Како је навео, Америка данас има силне проблеме, а основни циљ САД је да разбију Европску унију и да је подреде себи.

– Америка има отворен проблем са Кином и са Јужном Америком, имају и своје поделе, они су толико пуни проблема да њима прича о Босни и Херцеговини сада не значи ништа – казао је он.

Говорећи о Међународном суду правде, Додик је казао да, ако су хтели да осуде некадашњег председника СР Југославије Слободана Милошевића, онда је требало у истој судници да буду и Алија Изетбеговић и Фрањо Туђман, па би та врста правде могла да се оправда.

– А не да кажу: Милошевић је крив, а Туђман није. Или да кажу Алија Изетбеговић умире, ево прекида се хашка истрага зато што је умро. Па зашто сте чекали да умре, зашто га нисте довели и рекли да је он исто осумњичен – упитао је Додик.

 

Један коментар

  1. Занимљиво како човјек радије прочита што мисли и жели, а не оно што пише. Угледао сам наслов “Српска никад неће дозволити Србији да призна Косово”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *