Пољска позива грађане у рат за повратак пређашњих територија?

Билбордима у варшавском метроу позива се на повратак “исконско пољских територија у Украјини”.

Ако се за било коју земљу Европе може рећи да је веома спремна за укључивање у украјински сукоб, онда је то дефинитивно Пољска. Након низа акција усмерених на повећање борбене спремности грађана, позива у војну службу, креирања посебне апликације за мобилне уређаје за проналазак најближег склоништа, али и порука да ће Пољска бити сигурна само ако њени грађани буду умели да се одбране од потенцијалног напада Русије, на мрежама се појавио видео снимак билборда из варшавског метроа преко којег се Пољаци позивају да оду у рат и бране “исконско пољске земље у Украјини”.

Да ствар буде још интересантнија, билборди су се појавили на неколико места у Варшави и, по свему судећи, нису изазвали јаку негативну реакцију јер се још увек налазе на истом месту. Са друге стране, претрага преко Гугла на енглеском језику не даје никакве резултате о овој теми.

Дакле, како се чини, Западу ту ништа не смета, ситуација је потпуно нормална и о њој не извештавају. У исто време, прошлогодишње упозорење руског председника Владимира Путина да неки кругови у Варшави нису заборавили пређашње територије у данашњој Украјини добија на значају. 

Хоће ли се обистинити тврдње да Украјине више неће бити, чему ће допринети жеља неких европских земаља да преотму њене делове?

И, ако се Пољаци укључе у сукоб, поставља се питање да ли ће се они борити против Руса, за које је пољски министар одбране казао да су највећа претња, или Украјинаца? 

И док у Варшави неко отворено позива на акције које угрожавају суверенитет Украјине, заменик украјинског премијера Ирина Верешчук јуче је изјавила да је савезништво са Пољском “залог одрживог развоја и безбедности”, због чега ће се радити на већој промоцији пољског језика у земљи.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *