Кинеска привреда могла би да порасте и до шест одсто током 2023. године

Међународне организације и инвестиционе банке повећале су своја предвиђања економском раста Кине, а поједини економисти верују да би он у 2023. години могао да достигне чак шест одсто БДП-а.

За кинески економски опоравак најзаслужнији су повећана потрошња током Кинеске нове године, ублажавање политике “нултог ковида” и економска политика која подстиче раст, наводи “Глобал тајмс”.

Према подацима Међународног монетарног фонда (ММФ), кинеска привреда би требало да оствари раст од око 5,2 одсто, што је за око 0,8 одсто више у односу на пројекције из октобра.

Инвестициона банка “Морган Стенли” такође је повећала своја предвиђања кинеског економског раста са 5,4 на 5,7 одсто, наводећи да ће до економског опоравка доћи раније него што је очекивано.

Светски лидер у области управљања имовином “Вангард” сада предвиђа да би кинеска привреда могла да порасте око 5,3 одсто током 2023. године, у односу на 4,5 одсто колико су најављивали у свом претходном извештају. Швајцарска инвестициона банка УБС АГ сматра да би Кина могла да оствари економски раст од 4,9 одсто, пренео је.

Економски експерти сматрају да су ова оптимистична предвиђања заснована на позитивним показатељима који су забележени претходних месеци, а поготово током кинеске нове године. Током новогодишњих празника, забележено је скоро 2,9 милина прекогранични путовања, што је 120 одсто више него прошле године, и 308 милиона путовања у самој Кини, односно 23 одсто више него лани.

“Кинеска економија могла би да порасте и до шесто одсто у односу на прошлу годину”, рекла је економиста Чен Фенђинг за “Глобал тајмс”.

Чен је брз економски опоравак приписала снажној политичкој подршци, смањеним утицајем корона вируса, као и импресивном расту у младим економским секторима.

Са њом се слаже и економиста са Пекиншког универзитета Ћао Хепинг, који сматра да би економски раст у Кини могао да буде око 6,5 одсто.

Осим повећање потрошње, постоје неке нове тачке раста у дигиталној економији и инфраструктури, каже Ћао. “Постоје нове могућности улагања у обнову инфраструктуре и мрежа у руралним подручјима, у комбинацији са дигиталном надоградњом путева, железница, лука и других инфраструктурних пројеката великих размера, као и развојем ИТ сектора, што би у великој мери трансформисало кинеску економију”, рекао је он.

Кинеска привреда могла би да буде мотор за економски опоравак читавог света, сматрају стручњаци. “Постоји велика нада да би поновно отварање Кине могло позитивно да утиче на светски економски раст”, рекла је директорка ММФ-а Кристалина Георгијева.

ММФ процењује да би кинески економски раст могао да чини чак четвртину укупног светског економског раста у 2023. години.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *