Амерички новинар: САД поставиле експлозив испод „Северних токова“, активирали га Норвежани

Амерички рониоци су током вежби НАТО-а „Baltops“, на лето 2022. године, испод цевовода „Северног тока“ поставили експлозив, који су после три месеца активирали Норвежани, тврди амерички новинар Сејмур Херш.
 

 
 
„Прошлог лета рониоци Војне морнарице САД, делујући у оквиру вежби НАТО-а, познатих као ‘Baltops 22’, поставили су експлозивне направе на даљинско управљање, које су три месеца касније уништиле три од четири цевовода ‘Северног тока’“, написао је Херш, позивајући се на податке које је добио од добро обавештеног извора.
Херш, који је добитник Пулицерове награде, наводи да је 26. септембра авион Војне морнарице Норвешке бацио сонарну бову, уз помоћ које су активиране експлозивне направе.
Херш је додао да је председник САД Џозеф Бајден одлуку о диверзији донео након више од девет месеци тајних разговора с тимом из националне безбедности.
 
„Одлуци Бајдена да се изведе диверзија на цевоводима претходило је девет месеци строго поверљивих дискусија у оквиру тима за националну безбедност у Вашингтону“, написао је Херш на свом сајту.
Према његовим речима, током расправа у Вашингтону о томе како да се изведе диверзија на “Северним токовима”, главно питање је било како да се прикрију сви трагови.
Херш наводи да су у Војној морнарици САД предлагали да се употреби подморница за напад на цевоводе, а да је Војно ваздухопловство САД предлагало бомбе које могу да се активирају даљински.
Наредбу да се изведе диверзија дао је, према наводима Херша, директор ЦИА Вилијам Бернс.
 
„Чланови радне групе ЦИА нису имали директан контакт с Белом кућом и били су нестрпљиви да сазнају да ли је председник мислио оно што је рекао, односно да ли треба да се приступи мисији. Бил Бернс се вратио и рекао: ‘Извршавајте’“, наводи новинар.
Према његовим речима, припрему диверзије координисао је саветник председника САД за националну безбедност Џејк Саливан.
 
„Бајден је овластио Џејка Саливана да скупи међуресорну групу за израду плана (диверзије). У децембру 2021. године Саливан је сазвао саветовање недавно формиране циљне групе“, написао је Херш.
Он наводи да је радна група ЦИА почетком прошле године саопштила међуресорној групи Саливана: „Имамо начин да дигнемо у ваздух цевоводе“.

Умешаност Норвешке

Новинар наводи да је место за постављање експлозива пронашла Норвешка, која је предложила да се то учини под окриљем вежби НАТО-а.
 
„У марту се неколико чланова тима (из САД) упутило у Норвешку, да би се сусрело с норвешком тајном службом и војном морнарицом. Једно од кључних питања је било где је у Балтичком мору најбоље поставити експлозив“, пише Херш.
Наводи се да су САД у програм војних маневара додале вежбу минирања и уклањања мина под водом, у близини места на којем је изведена диверзија.

Бела кућа и ЦИА негирају писање новинара

Новинар додаје да Бела кућа и ЦИА негирају умешаност Вашингтона у диверзију на “Северним токовима”, називајући такве тврдње лажју и измишљотинама.
„На молбу да нам дају коментар Едријена Вотсона, представница Беле куће је изјавила, у електронском писму: ‘То је лаж и потпуна измишљотина’. Теми Торп, представница Централне обавештајне управе написала је исто: ‘Та тврдња је потпуно лажна’“, навео је Херш.

Херш потврдио веродостојност материјала

Страница Херша на сајту Substack, на којем је објављена истрага о умешаности САД у диверзију на „Северним токовима“, покренута је пре неколико сати. Линк за ту страницу објавио је на свом налогу на Твитеру истраживачки новинар Мет Таиби.
Амерички новинар је, на молбу Спутњика, потврдио да је објављени текст веродостојан.
 
“Наравно, то сам био ја”, рекао је Херш.
Новинар није желео да открива детаље рада на материјалу, као ни извор који му је пренео све детаље.
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023

 

Један коментар

  1. Дејан Младеновић

    Монструм и амерички

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *