ЗАПАД УЛТИМАТУМОМ СРУШИО СВЕ ДОГОВОРЕ ОКО КОСОВА: Чиме су све замајавали Београд 20 година

ОД ИЗБИЈАЊА руско-украјинског сукоба Запад има своју агенду, пораз Москве, и све што им се у остваривању тог циља нађе на путу – биће почишћено!

У овој реченици, коју је у понедељак увече изрекао председник Србије Александар Вучић, говорећи о захтевима америчко-европске петорке, садржана је суштина тешке ситуације у којој се наша земља нашла када је реч о Косову и Метохији: више не важи логика здравог разума и било какви аргументи, не важе потписани споразуми, али ни досадашња правила игре за напредовање Србије ка чланству у Унији.

Ултиматуми америчко-европских “специјалних изасланика” закуцали су “нову реалност”:

Косово и Европа су један колосек, Бриселски споразум не постоји, а Србији је по принципу штапа и шаргарепе понуђен нови преговарачки оквир за напредовање ка чланству.

Рен говорио да су Косово и ЕУ два одвојена колосека , Фото Принтскрин

Тако смо, својевремено, били сведоци принципа “стандарди пре статуса”, који је подразумевао да се пре коначног решења косовског ребуса на терену нормализује свакодневни живот људи. Од тога ничега није било. Уследило је “заклињање” некадашњег европског комесара за проширење Олија Рена да су Косово и Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) два одвојена процеса, дошли до тога да без решавања проблема јужне српске покрајине не може бити учињен ни један једини корак ка Бриселу. И не само то, ако не прихватимо план за КиМ базиран на Шолц-Макроновом предлогу, а који су подржале све чланице ЕУ, следи “казнена експедиција” – санкције и изолација.

Саговорници “Новости” указују да се међународној заједници, пре свих Вашингтону и Бриселу где следеће године следе избори, жури да затворе отворена питања на Западном Балкану, пре свих косовско, и да се цео регион “закуца” у састав трансатлантске заједнице.

Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић каже да је та журба довела до промене приступа Запада нашим преговорима о чланству у ЕУ:

– Петорка је јасно ставила до знања да се преговарачка позиција ЕУ када је реч о нашем приступању мења и да решававање косовског питања добија приоритет, као и наш однос према Русији и рату у Украјини. А сва она питања која су раније била у првом плану попут реформи иду у други план. Нова ствар је и пун консензус чланица ЕУ у вези са планом за Косово, који је прихватило и пет држава-чланица које не признају Приштину.

Миливојевић је оценио да је у основи европског плана, који недвосмислено превазилази стратешки циљ, да се питање косовске независности заокружи, укључујући и улазак Приштине у УН. Према његовим речима, овакав план ствара могућност и простор западним центрима да превазиђу своје разлике, да се превазиђе проблем пет држава чланица ЕУ и четири НАТО које не признају независност Косова тиме што би се “испословало” да Србија направи главни корак.

– Важно је и што је схваћено да се морају узети у обзир и интереси Србије и објективне околности, што су САД прихватиле да формирање Заједнице српских општина мора прво да се реши, и то веома брзо – рекао је Миливојевић.

Ове позиције Вашингтона јуче је још једном потврдио и амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил, који је рекао да је формирање ЗСО суштински елемент да би се кренуло напред у дијалогу. Он је нагласио да се на првом месту тиме треба позабавити, а онда следи оно што је наведено у француско-немачком предлогу за КиМ. Хил је, такође, поручио да је Србија сада вероватно на најважнијем путу у својој историји – ка придружењу евроатлантским интеграцијама, укључујући и Европску унију, и да Вашингтон  жели да помогне Србији да то реализује.

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић рекао је да се више не може говорити о француско-немачком плану, већ је то план иза којег стоји свих 27 држава чланице ЕУ, па не треба, према њему, имати емоционални приступ, јер “пушка Уније није празна”:

– Председник Вучић изнео је више важних порука, од којих је једна и да нема ништа лепог и пријатног за Србију у документу ЕУ. Такође, Србија се суочава са прилично отвореним и јасним претњама. Морамо бити опрезни, не смемо доћи у ситуацију да због реакције која би била емотивна добијемо за мање од годину дана економски девастирану Србију која не би више могла да заштити Србе. Не треба нам емоционални приступ, морамо одмерити последице.

 

ВУЧИЋ: ПОТРЕБНО ЈЕДИНСТВО

ПРЕДСЕДНИК Вучић поручио је јуче да је “нама потребан мир и одговоран приступ” и да је пред нама “тежак период”. На свом налогу на друштвеној мрежи “Твитер” написао је да ће бити потребно “више труда, рада и енергије, пре свега јединства” и истакао је да народ не мора да брине, “јер ништа нисмо потписали, нити игде има наш параф”.

* * * * * * * * * *

АМБАСАДОРИ ЗА ИСТОРИЈСКО ПОМИРЕЊЕ

АМБАСАДОР Француске Пјер Кошар изјавио је јуче да западне земље желе да дају нову динамику дијалогу и да предложени документ има за циљ да се преброди и превазиђе конфликт који годинама траје:

– Нормализација односа постављена је као циљ још пре 10 година и сада је важно да се тај процес убрза. Ми не говоримо о санкцијама и уценама, већ само представљамо предности и користи уколико обе стране пристану, у супротном биће последица, али то нису санкције, већ прилика за развој региона. Ми желимо истинско помирење које ће омогућити народу да живи у миру у тој земљи – рекао је Кошар, и нагласио да је ЗСО већ договорена и да мора што пре бити формирана.

Амбасадорка Немачке у Београду Анке Конрад оценила је да би Јелисејски споразум, који су потписале Немачка и Француска пре шест деценија, могао да буде надахнуће за Србију да унапреди односе са Албацима и Хрватима.

* * * * * * * * * *

ИШИНГЕР: ПРИМЕНИТИ МОДЕЛ ДВЕ НЕМАЧКЕ

БИВШИ немачки дипломата и некадашњи изасланик ЕУ у преговорима о Косову Волфганг Ишингер сматра да би било добро када би се предлог из 2007. за решење косовског питања, споразум две Немачке, применио.
Ишингер је, на свом твитер-налогу, поставио и чланак из “Франкфуртер алгемајне цајтунга” (ФАЗ) под насловом “Преговори у Београду – како запад намерава да реши косовски конфликт”.

– Било би лепо, ако би наш предлог из 2007. био коначно примењен: модел две Немачке – изопштити статусно питање, решити практична питања – написао је он.

Д. МИЛИНКОВИЋ, “Вечерње новости” 

6 коментара

  1. !Јелена Јовичић

    Шта је друго могло да се очекује од Вучићевих “преговора” током низа година?
    Силни српски уступци финализирани сјајном трговином:
    МИ ЊИМА КОСОВО И МЕТОХИЈУ, ОНИ НАМА БЕЗВРЕДНУ НЕВЛАДИНУ ОРГАНИЗАЦИЈУ ЗВАНУ ЗАЈЕДНИЦА СРПСКИХ ОПШТИНА – једино што је Србија икад тражила, и једино што и може да добије, уз асистенцију толиких и таквих “бабица”. Уз БОНУС: могућност да се експресно учланимо у НАТО и “слободном вољом” уведемо санкције Русији…
    А чланство у ЕУ? Е, то ће морати мало да причека, док отворимо све “кластере” за једно 50 година. Извините, Срби, ако се дотле, као унија, мало распаднемо…

  2. Srušeno je 99 ali tadašnjem min,inf,nije imao ko da javi ,imali su druga posla ,pratili Čuruviju !

  3. "ultimatum" posledica Briselskog sporazuma

    Objektivna analiza:

    “Zapad ultimatumom srušio sve dogovore oko Kosova: Čime su sve zamajavali Beograd 20 godina.
    Ultimatum američko-evropskih “specijalnih izaslanika” zakucali su “novu realnost”: Briselski sporazum (navodno) ne postoji, kao i svi srgumenti i potpisani sporazumi, a Srbiji je ponudjen novi preggovarački okvir – da prihvati Francusko-Nemački ultiatum za Kosovo: da dobije punopravno članstvo u UN i svim medjunarodnim organizacijam”.

    PERFIDNA KONTRADIKTORNA POLITIKA DA SE OTME-PREDA KOSOVO I METOHIJA

    PRVO, Amerika-Zapad nisu srušili sve dogovore Briselskim sporazumom oko Kosova (kojim je Kosovo dobilo sve statusne atribute države sa integrisanom granicom prema Srbiji – nego SU PRIHVATILI implementaciju svih dogovora. Na osnovu toga dali ultimatum Srbiji da prihvati nametnut “ULTIMATUM”.
    Sećate se nakon potpisivanja Briselskog sporazuma šta su govorili Zapad i Amerika: Da su Briselski pregovori “nepovratan proces”, “zacementirana stvar”, a Kosovo zauzelo politički stav da je Briselski dijalog “završena priča” – i krenulo snažno formiranjem vojske, naoružavanjem, formiranjem vojno-policijskih baza na Severu i pogranično Jarinje-Brnjak, ugrožavanjem bezbednosti kosmetskih Srba da se proteraju – sa jedinim preostalim ciljem da se Kosovu učlani u UN i svim medjunarodnim organizacijama.
    NAMEĆE SE PITANJE: Zašto Zapad nije dao “ultimatum” Srbiji 2013 godine “da pristane” na punopravno članstvo Kosova u UN? Čekali su 10 godina da Srbija pregovorima-dijalogom PREDA CELO KOSOVO albanskim muslimanima (što se implementira pred svršen čin);

    DRUGO, ako su Zapad i SAD zamajavali Srbiju 20 godina (iako je očigledno da su preko Briselskog sporazuma i raznih drugih indirektnih pritisaka (instrukcija i ultimatuma) sprovodili svoj geostrateški CILJ da stave šapu na Balkan razbijanjem pravoslavne Srbije)) – i naši najaktuelniji političari-državnici su zamajavali Srpski narod dvosmislenim i perfidnim- nakaradnim tumačenjem Briselskog sporazuma koji se pretstavlja kao “NORMALIZACIJA ODNOSA” Srbije i Kosova – a suštinski 15 +… ODREDBE daju Kosovu sve statusne-državne atribute(!), totalna kontrediktornost. Zašto Briselski sporazum, potpisan u startu 2013 a ne NA KRAJU kada obe strane usaglase stav – NIJE PROŠAO skupštinsku debatu-raspravu po tačkama (da ne vidi narod šta piše… predaja teritorije). Zašto za normalizaciju odnosa srpski pregovarači nikada nisu stavili na agendi dijaloga – povratak 250.000 proteranih Srba, kada su iz Brisela stalno upozoravali da su na stolu-agendi dijaloga “SVA OTVORENA PITANJA”, čak i ona koja nisu bila do sada u dijalogu? Znači zamajavao se narod da ne vidi izdaju i predaju teritorije KiM.

    REŠENJE JE DA SE ODBIJE “ULTIMATUM” I da se traži model “dva entiteta” pola-pola u sastavu Srbije “po istorijakom i medjunarodnom pravu suverenih država”. Da skratim. Hvala na razumevanju!

  4. Јелена Јовичић

    Ултиматуме смо, у току историје, одбијали, и излазили као победници. Коштало је, али је ВРЕДЕЛО! И увек ће вредети:
    Не пристајати на ултиматуме, не сагињати покорно главу, не бити кукавица нити велеиздајник.

    Вучићу, не плаши више овај народ “ужасним” садржајем разговора, и, посебно, не труди се да покажеш “огромну” одлучност да браниш Србију – то, гарантовано, Србију води у пропаст…

    У сваком случају: НЕ ЖУРИТИ! ОДУГОВЛАЧИТИ, ИЛИ ОДБИТИ И ОВАЈ УЛТИМАТУМ! И САЧЕКАТИ БРАЋУ РУСЕ ДА И НАС СПАСУ ових напасти!

    Иначе, не видим никакву разлику између актуелног председника и неког од бивших кандидата који су отворено заговарали све ово што је Вучић ПЕРФИДНО извео! – учинак је исти.

    • Далибор Костић

      Поштована Јелена,

      Слажем се са Вама у потпуности и само бих додао још једно. Вучић би морао сместа да се склони из политике с обзиром да је његова политика око КиМ али и других егзистенцијалних елемената доживела потпун неуспех.

      Срдачно

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *