Запад нема више шта да пошаље Кијеву

Састанак Контакт групе за подршку Украјини, на којем су учествовали представници 50 држава у ваздухопловној бази Рамштајн у Немачкој, завршен је без договора о испоруци тенкова Кијеву.

Одлука о испоруци тенкова Кијеву није донета иако је украјински председник Владимир Зеленски тражио “брзу реакцију Запада”.

Да одлука није донесена, потврдио је и министар одбране Немачке Борис Писторијус, додајући да Берлин не блокира испоруку тенкова “леопард” Украјини и да је “немачка влада спремна да брзо реагује уколико се постигне консензус међу савезницима”.

Међутим, шеф кабинета украјинског председника Зеленског Андриј Јермак изјавио је да ће “Кијев на крају добити војну помоћ од Запада” и да ће му то помоћи да победи у сукобу са Русијом.

“Није овде реч ни о каквој донацији, све ће то на крају Украјина морати да плати”, каже за РТ Балкан генерал-мајор у пензији Божидар Форца, некадашњи начелник Управе за стратeгијско планирање Војске Србије.

“И то се дешава у ситуацији у којој се одвија руска офанзива и када Американци Украјинцима саветују да више не бране Бахмут, који је постао неодбрањив”, додао је генерал-мајор.

Према његовим речима, познато је ко се окупио у бази Рамштајн, и да то нису само чланице НАТО-а, већ званичници 50-ак држава, оних које се представљају као “пријатељи Украјине”.

Запад одуговлачи сукоб у Украјини

“Ово треба посматрати у смислу пролонгирања, намерног одуговлачења сукоба”, каже Форца. “Чак је и Западу јасно да Украјина не може да победи Русију. Али, како каже Кисинџер: у њему Русија не сме да победи.”

“Украјина неће одустати од идеје да направи пробој руске одбране,” сматра Форца. “Вероватно ће доћи до прегруписања украјинских снага. Запад ће наставити да даје средства Кијеву како би се одуговлачио рат, све док се не нађе неки дипломатски модус за споразум са Русијом.”

“Запад каже да у њему Русија не сме да победи, али свима је јасно да Русија неће изгубити у Украјини. Ипак, још нико не зна шта значи ‘победа Русијe’ и колико ће Русија у томе далеко ићи, где ће се зауставити и да ли ће то уопште бити у Донбасу”, оцењује Форца.

Сада би се режим у Кијеву, додаје генерал Форца, “радо вратио на ситуацију од 24. фебруара, одрекао би се и Крима, али повратак на стање пре сукоба је једноставно немогуће.”

Пукотине међу западним савезницима

Генерал у пензији Лука Кастратовић каже за РТ Балкан да се после годину дана сукоба у Украјини међу западним савезницима назиру пукотине.

“Пример за то дају Турска или Мађарска. Турска блокира улазак Шведске у НАТО и налази се у сталном сукобу са Грчком, са којом је фактички у ратном стању, што показује да ни чланство у НАТО-у не гарантује мир”, каже Кастратовић.

То је, према његовом мишљењу, рат који води Запад а не Украјина.

“Највеће последице рата, наравно, трпи Украјина. Међутим, то је рат Запада против Русије. Последице рата трпи и Западна Европа, која не може да учини ништа без Америке. Данас имамо огромне социјалне проблеме и енормна поскупљења свуда по Западној Европи. Рецимо, у Копенхагену, који се некад сматрао најпожељнијим местом за живот, комуналије су у протеклих годину дана порасле пет пута. Чак и у Америци полиција данас растерује бескућнике, наводно зато што су прљави и шире заразу”, указује генерал.

Генерал Кастратовић подсећа да је Запад и до сада слао оружје у Украјину: “Пољска је на почетку сукоба послала 200 тенкова Украјини, али то није променило однос снага. Ни санкције против Русије нису могле да промене однос снага. Западна Европа, најзад, чак и нема довољно тенкова”.

“Несугласице између западних савезника ће само расти, првенствено због социјалних разлога”, закључује наш саговорник.

Кијев никад неће добити “леопарде”

Како у разговору за РТ Балкан оцењује аналитичар из Хрватске Небојша Бабић, исход састанка у Рамштајну никог не би требало да изненађује.

“Бундесвер (немачке оружане снаге) је у хаосу. Сви су данас на Западу при крају са оружјем. Залихе су се истопиле. Урсула фон дер Лајен је иза себе оставила хаос. Пре неки дан је и председник Хрватске признао да хрватска војска скоро више нема ни муниције и да је све што ваља већ дала Кијеву. Оно нешто боље наоружање је послато у Пољску и на Балтик. И велики медији у САД, попут Си-Ен-Ена, ‘Вашингтон поста’ или ‘Њујорк тајмсa’, кажу да Запад више нема шта да пошаље Кијеву”, оцењује Бабић.

“Они не могу да иду испод одређене црте, јер ће НАТО остати без оружја и муниције”, наставља даље Бабић. “А Украјинци од њих траже ништа мање него ‘леопарде’. То би Руси ионако уништили за недељу или две. И, шта онда? Запад је већ дао све што је имао. Довољно је погледати податке о количини тенкова са којима располажу западне земље. То је јако мало. Већ су дали Украјинцима све совјетске тенкове – и Т55 и Т64 и Т72”.

(РТ)

Један коментар

  1. Славко Z

    Приче о “жилавој украјинској одбрани” производ су једног “волшебног система”. Виши и високи официрски кадар у Украјини поред војног позива, бави се и бизнисом сумњивог садржаја поседујући високе рачуне и некретнине, претежно у САД и В. Британији. Управо тај капитал је средство уцене које мотивише командни кадар да фанатично гони војнике, такође уцењене, на разне начине, да гину до сатирања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *