УЛТИМАТУМ

Шолц–Макронов папир захтева да се Србија не противи чланству тзв. Косова у свим међународним организацијама, укључујући УН

Уколико је текст „Основног споразума“ о Косову и Метохији, који дуже време кружи у медијима на албанском, а од 20. јануара и на друштвеним мрежама на српском, бар близак аутентичном, може се рећи да то није споразум, осим што се тако зове и има чланове, већ ултиматум да Србија у пракси (de facto) призна насилну сецесију своје покрајине. Текст приписан лидерима две највеће демократије у Европи Макрону, председнику Француске, и Шолцу, канцелару Немачке, као ауторима, представља још једно грубо кршење Резолуције СБ УН 1244, основних принципа демократских међународних односа, Повеље УН, Париске повеље и Завршног документа ОЕБС-а. Текст инспирисан силом и величином понижава Србију и српски народ, налажући да Србија испоштује равноправност, суверенитет, територијални интегритет и државне симболе тзв. Косова и свих других држава осим свој сопствени суверенитет, територијални интегритет и своје међународно признате границе потврђене од стране УН, ОЕБС-а, других међународних организација (МО), као и од специјалне Бадинтерове комисије.
Шолц–Макронов папир захтева да се Србија не противи чланству тзв. Косова у свим међународним организацијама, укључујући УН. Од Србије се очекује да сарађује у разграђивању сопствене целовитости, сопственог уставног поретка и међународног угледа како „случај Косова“ нико не би могао да користи као преседан за једностране сецесије. У прихватању ултиматума од стране Србије аутори виде пут да пет чланица ЕУ и четири чланице НАТО-а (Шпанија, Румунија, Словачка, Грчка и Кипар) признају тзв. Косово и да тако залече унутрашње нејединство у ЕУ и НАТО-у. Циљ је, такође, да се на Србију као жртву НАТО агресије 1999. превали сва одговорност за жртве, разарања и последице коришћења оружја са осиромашеним уранијумом. Коначно, да се Србија уврсти у „савез демократија“ успостављен да буде фронт против Русије и Кине.
Такозвани предлог Шолца и Макрона претворен у иницијативу ЕУ коју подржавају САД и најновије активности „петорке“ у Београду представљају узурпацију и прејудицирање права и одлука СБ УН као јединог органа за питања мира и безбедности, ниподаштавање Резолуције СБ УН 1244 као општеобавезујућег правног акта највише снаге, увлачење Србије, као мирољубиве, војно неутралне и независне земље, у глобалну конфронтацију. Ово безобзирно, једнострано и самовољно понашање, осим што је антисрпско, бременито је несагледивим последицама.
Косово и Метохија није замрзнути конфликт, како се то тврди на Западу и понавља у Београду, нити се решава ултиматумом Србији. Прихватањем ултиматума не спасавају се ни мир ни безбедност Срба у Покрајини. Тако се само гомила конфликтни потенцијал, подстичу други сепаратизми, понижавају Србија и српски народ. Прави узрок и срж проблема око Косова и Метохије је у геополитици доминације и експанзије водећих сила Запада на Исток. НАТО свим силама настоји да тзв. Косово и целу Србију претвори у одскочну даску за експанзију на Исток, да Србију окрене против Русије. Тај проблем се не може решити прихватањем ултиматума већ инсистирањем на поштовању Устава, међународно признатих граница Србије и Резолуције СБ УН 1244. И када би прихватила ултиматум, Срби на Косову и Метохији ће и даље бити небезбедни, одузету имовину им нико неће вратити, 250.000 протераних Срба и других неалбанаца и даље неће моћи да остваре право на слободно и безбедно враћање, српска државна и друштвена имовина остале би и даље узурпиране. Србија треба да буде свесна да би прихватање ултиматума само допринело убрзању опасних трендова конфронтације и ескалације, како у регионалним, тако и у европским размерама.
Евентуална сагласност Србије за чланство тзв. Косова у УН и друге МО значило би признавање његовог међународно-правног субјективитета са свим последицама од ескалације до стварања „Велике Албанијe“ на рачун државних територија Србије и више других балканских држава. Има ли у Србији још икога ко би поверовао у нове гаранције и обећања Запада? Зар нас није и Ангела Меркел колико јуче упозорила да се клонимо њихових гаранција! Или је наша лаковерност прешла у фазу без граница!
Обећања самоуправе за Србе, Заједнице српских општина („по уставу Косова“, Шоле), „формализовање статуса СПЦ“ ни најмање не мењају карактер Шолц–Макроновог (ЕУ) ултиматума, зато што је суштина у захтеву да Србија фактички, а потом и формално-правно призна независност тзв. Косова, његово чланство у УН и друге МО. Све друго је део, мање или више убедљиве, дипломатске козметике и тактике „чувања образа“ жртве.
Историја опомиње да се мир, стабилност и бољи живот не чувају прихватањем ултиматума на штету суверенитета и територијалног интегритета. И тзв. Минхенски споразум из 1938. о одузимању Судетске покрајине од Чехословачке, ултиматум рађен иза леђа Русије, ондашњи лидери Немачке, Француске, Италије и Велике Британије јавно су представљали као спасавање мира у Европи. Веома је опасно што садашњи лидери наведених земаља Запада нису свесни лекција такве историје.
Однос према Уставу, Резолуцији СБ 1244, међународно признатим границама Србије и међународном праву нису ствар ултиматума или једнократне погодбе већ односа према опстанку Србије као старе европске државе и српске нације као фактора мира, стабилности и напретка на Балкану, у Европи и свету. Такав статус и углед Србије потврђује и већина земаља света, око две трећине становника планете, који нису признали илегалну творевину као државу, нити то желе, укључујући и све више земаља које, на молбу Србије, повлаче своја ранија признања не плашећи се ултимативних притисака Запада да то не чине.

3 коментара

  1. Јелена Јовичић

    Коме није разумљив овај савршено јасан и логичан текст? Зар може да постоји иједан Србин који би својој земљи пожелео судбину по сценарију садржаном у оних неколико тачака и тешким последицама, ако се стварно “прихвати и приступи имплементацији”?
    Председник НИЈЕ СМЕО да нам саопшти садржај “папира” и зато је његово обраћање јавности било недостојно њеегове високе функције, крајње идими-дођими и магловито, као да се обраћа малоумнима, али није могло да превари народ.

    Наш врли председник ће до 2. фебруара припремити терен. “Његови” ће гласати “за” по партијској дисциплини (и по принципу “после њих – потоп”, да не кваре добро које их је у партији СНС снашло). Делу опозиције сценарио ће бити сасвим по њиховим јавно прокламованим жељама… А остали само могу да гледају пропаст Србије уживо…

    Председник се показао као велика кукавица која, у страху, заборавља на шта га обавезује наш Устав, част Србина (ако је уопште Србин); заборавља Резолуцију УН 1244 коју ће својим потписом да поништи…

    Ова жена од 82 године, широм отворених очију, тврди: кукавица ће све потписати. само да га не дирају – ионако је ово његов “последњи мандат”. Србима на Космету неће бити боље (напротив, биће још горе!), прогнани се неће вратити, отето неће бити враћено, у ЕУ Србија никад неће бити примљена (и то је једино добро које ће је задесити!), “инвестиције” ће и даље бити опскурне (додуше, биће их више – што да не, Србија је, ионако, Алајбегова слама), пљачкаће наше рудно богатство, распарчаваће Србију комад по комад… нестаће и Р.Српска… Ко то не види као перспективу и као добар завршетак агресије 1999. године и српски опроштај; ко не види последице свих уступака на притиске, заиста је слеп код очију. Ипак: УРА! Срби ће добити, за све ово, ЗСО по косовским законима!
    Срби, видите ли срамоту и ВЕЛЕИЗДАЈУ (еуфемистички прекрштену у “погрешну процену историјских околности”) на делу?

    И – ОХ! несметано ће се наставити тежња Америке, Енглеске, Немачке… Drang nach Osten… од чега моћна Русија МОРА да се брани у одувек њеној Украјини…

    А Србији само треба јединство и национални консензус, и мало рада на проналажењу партнера широм Азије, Африке… – мало ли је то? Уз добру дозу ПОНОСА свог најстаријег европског народа…

    Тако ја видим ствари. Срећом, због година нећу и дочекати; млади, богами, хоће.

    Кога, ил

  2. Tоплица

    У насталом очају и безнађу Министров горњи текст је један од трачака наде да после свега нисмо сви шешељевци, да овде још има простосрдачних патриота. Након савесног иступа проф. М. Ломпара, Д. Анђелковића, С. Љепојевића и, на срећу бројних других, највећих људи овог поднебља данас, ово му дође као непоколебива истина, суштина нашег става !
    Али како смо довде догурали ; годинама већ, акламацијом бирамо председника који је основно питање овог историјског народа претворио у своју сопственост ! Па се онда он као брине због претњи. Како се не сети свега онога над чиме се заклео ? Хвали се успехом на факултету а у овој ситуацији сваки мајстор би се боље снашао. Зашто је то тако ? Је ли председнику познато како Запад, ево вековима ломи мале народе ? Кад им затомљује демократске институције и све пребацује на једног човека ? Зар није могао да се те злокобне тактике клони на време ? Овим путем којим довољно дуго иде, близу је тачке кад ће га и крезубе бабетине прочитати. Ено га, сад се мало као поколебао пред тренутном снагом аргумената, али докле ? Хоће ли са Косовом све наставити као са Рио Тинтом ? Е мој Вучићу !

  3. Odličan članak. Svaka čast Živadinu Jovanoviću, bivšem ministru inostranih poslova Srbije, visokog patriotskog duha, neumornom borcu za zaštitu nacionalnih interesa Srbije.
    ON je jedan od retkih srpskih visokih zvaničnika koji je održao govor za primer na protestu na Trgu Republike – da se zaustavi isporuka predsednika Slobodana Miloševića u Hag, koji je bio smešten u zgradi Saveznog izvršnog veća na Novom Beogradu (očekivao se dolazak helikoptera da ga prebace u Bosnu (za Hag). Neki današnji funkcioneri koji su u vlasti nisu vidjeni na protestu. Inače bio je okupljen ogroman broj naroda, preko 50- hiljada: široka kolona je bila neprekidna od Trga Republike do Saveznog izvršnog veća SIV. Protest, zaustavljanje isporuke Miloševića nijee uspelo zbog izdajničke politike vlastodržaca!
    Puno uspeha, da je živ i zdrav neumorni borac Ž. Jovanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *