ТРАЖЕ НАМ ДА ТЗВ. КОСОВО ТРЕТИРАМО КАО ДРЖАВУ: Вучић упознао министре са замкама плана Париза и Берлина, али и последицама могућег сукоба

ПРЕДСЕДНИК Републике, Влада и сви органи извршне власти радиће синхронизовано – закључено је јуче на седници Владе на којој је први човек наше земље Александар Вучић упознао премијерку и министре са ситуацијом, изазовима и тешкоћама пред којима се Србија налази када је реч о Косову и Метохији.

У кратком саопштењу после окупљања државног врха, које је изазвано недавним доласком посредника ЕУ, Француске, Немачке, Италије и САД у Београд, а после чега је председник истакао да је “Србија спремна да ради на концепту и примени понуђеног плана за Косово уз једну резерву”, наводи се да је шеф државе затражио од чланова Владе пуну посвећеност, марљивост, још жешћи и снажнији рад у будућности.

О конкретном садржају француско-немачког плана о чему се данима спекулише, као и да ли је тачно да он подразумева и столицу за Приштину у Уједињеним нацијама и да се нећемо противити чланству лажне државе у међународним организацијама, отварању дипломатских мисија, признавању диплома и пасоша, синоћ је јавности требало да објасни председник Вучић.

Нагласио је да је српска страна рекла да можемо да наставимо дијалог и да се Срби врате у институције тек када се формира ЗСО и додао да је и америчка страна та која инсистира на ЗСО, али да премијер привремених институција на КиМ Аљбин Курти избегава да спомене ту обавезу Приштине. Додао је да је после изјава америчких званичника Дерека Шолеа и Габријела Ескобара јасније да би немачко-француски предлог требало да буде основни споразум и да ће се после њега наставити разговори, укључујући и друга питања, да би се после неколико споразума дошло до коначне верзије.

Према претпоставкама некадашњег министра спољних послова Владислава Јовановића, у плану се налази међусобно признавање и улазак тзв. Косова у УН, што је задатак који је унапред дат.

– То у суштини онда нису ни преговори него разговори који стављају другу страну у неповољнију позицију да мора да настави са дијалогом и покуша да тај резултат измени, поништи и да се покуша да се дође до компромиса. Наша страна, односно преговарач Александар Вучић се доста опрезно поставио, иако је предлог практично неприхватљив.

Није га одбацио него је ушао у разговоре у уверењу да би они можда могли да отворе простор за накнадне праве преговоре – истакао је Јовановић и додао да се тренутно не види да је то могуће, јер је друга страна тврда и ради под потребом да загосподари простором Балкана, јер би онда успели да се ослободе хипотеке да су у ствари они први прекршили међународно право у случају Косова и Метохије.

Он истиче да је председник изабрао најмање ризичан пут, “јер све што није временски коначно, на неки начин је могуће да се та коначност измени”:

– Разговор не излаже директном ризику наш коначни став по питању КиМ, иако га веома притиска и отежава. Ипак, с друге стране добијамо у времену да сагледавамо простор за преговоре и могуће утицаје других догађаја, да можда дође до нових сложености, међународног престројавања… Боље пустити време да тече него га искључити. Боље да одложимо за касније када ћемо можда имати и друге савезнике, околности и сложености.

Тако да је добро што нисмо залупили вратима, јер смо тиме спречили одмадзу. Један руски званичник је рекао да би даље наоружавање Украјине могло довести до стварања новог војног савеза, па би тај догађај привукао већу пажњу света него догађаји на Балкану. Што би рекли Французи: Тада би имали друге мачке да јуре.

Самостални посланик који је у парламент ушао на листи “Заједно за Војводину” Александар Оленик упутио је јуче свим посланичким групама предлог да заједно поднесу иницијативу којом би се од председника Вучића тражило да потпише свеобухватни споразум са Косовом и прихвати француско-немачки план.

– Србија се мора окренути европској будућности и престати са штетним политичким лутањима и државним авантуризмом који наше друштво води у изолацију и губитак историјске перспективе. Ратови, санкције и изолација из деведесетих година прошлог века довели су до уништења наше државе и назадовања и декаденције друштва. То се никада више не сме поновити – поручио је Оленик.

Кнежевић: Пропада ултиматум

ПРЕДСЕДНИК Демократске народне партије Милан Кнежевић истакао је да је уверен да “председник Вучић неће прихватити ултиматум да Косово и Метохије постане чланица УН” и поручио да за то има подршку српског народа на свим континентима.

– Ово више није “висока” политика, ово је састанак са историјом на који не смемо закаснити.

ШОЛЦ ПРВИ ОГОЛИО ЗАХТЕВ

СА званичним ставом да је за Србију услов да призна Косово, уколико жели у Европску унију, али и да је потребно да уведе санкције Русији због сукоба у Украјини, председник Александар Вучић се сусрео у јуну прошле године приликом посете немачког канцелара Олафа Шолца у Београд.

Вучић је тада поручио да, што се тиче правне и политичке природе самог сукоба, позиција и став Србије су потпуно јасни, а што се тиче санкција имамо другачији став из много разлога.

– Један од разлога је контрапитање које бих могао да поставим. А у чему је разлика када неко нападне Србију без одлуке СБ Уједињених нација и када без одлуке СБ УН изврши агресију на Украјину. Ми Срби се сећамо санкција. Не заборавите, ми имамо и другачије односе и са руском страном вековима. И опет смо били фер и осудили напад на Украјину.

Први пут чујемо да се тражи међусобно признање. Ако мислите да треба да нам претите, јер желимо да очувамо поредак УН, или да дођемо до компромиса, немамо ништа против. Ми свој посао, ви свој посао. Немојте да се љутите што је ваш однос према КиМ другачији од нашег, колико ви волите интегритет Украјине, ми толико волимо интегритет Србије

 

Један коментар

  1. Далибор Костић

    Како се то господин који за себе има обичај да каже како је паметан, није сетио да потегне питање расељених Срба са КиМ и њихове имовине? Када ће да се створе услови за њихов сигуран повратак својим домовима?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *