СВЕТ ИЗМЕЂУ ДРЖАВЕ И КОРПОРАЦИЈА: Фестивал се не прилагођава онима који у филму виде само робу

ПОД слоганом “Уметност изнад свега”, на Мећавнику (од 25. до 29. јануара) одржаће се Шеснаести филмски и музички фестивал Кустендорф. У такмичарском програму биће четрнаест остварења из Мађарске,Србије, Русије, Узбекистана, Израела, Грчке, Чешке, Ирана, Словачке, Монголије и Швајцарске.

– Својим садржајем Кустендорф одавно указује да је ушао у календар великих светских фестивала. Нама је значајан јер, искључиво, слави културу и филмски идеју. Особен је и по томе што није комерцијалне природе, на Мећавнику не можемо да очекујемо да ћемо гледати “Умри мушки”, шездесети део – истакла је на почетку заједничке конференције Маја Гојковић, чије Министарство за културу је од 2008.године покровитељ Фестивала. – Кустендорф је значајан и по томе што омогућује сусретање младих аутора и емининетних предавача, пружајући им шансу да прикажу своје филмове и науче нешто од најбољих.Култура је, уосталом, најлепше место за живот у овим тмурним временима.

ТРОЧЛАНИ ЖИРИ

МЕЂУНАРОДНИ жири чине италијанска редитељка Сузана Никјарели, глумац Славко Штимац и израелски продуцент, редитељ и сценариста Давид Ној. О награди “Вилко Филач” одлучиће директор фотоиграфије Владан радовић и професор камере Иван Шијак.

Настављајући ову мисао, оснивач филмске феште и наш прослављени редитељ, Емир Кустурица, истиче да је наше време драматично и због промена статуса свих појмова које смо пренели из 20.века.

– Кустендорф нема комерцијана карактер, самим тим ни потребу да се прилагођава новим условима нити онима који у филму виде само робу. Озбиљни теоретичари предвиђају да ће у будућности две најважније ствари бити држава и корпорације, а онда ће доћи време када ће бити само – корпорација.

На питање “Новости” да ли уметност може да “одржи” пажњу ако је,како показују нека истраживања, људска пажња постала најтраженија роба (јер од броја кликова зависи профит), Кустурица је одговарио:

– Може, док још постоје држава и – корпорације. Ако постоје корпорације и држава (говорим о томе ко води свет) још је подношљиво. Али, ако у будућности државе не би постојале као инстуитуције, постаће проблем… Данас се говори и о компостацији. Уколико је нова идеја да човек треба да заврши као ђубриво и добар “подстрекивач” раста биљкака, можемо да будемо ђубрад и за време живота, макар на научном нивоу. Дакле, ништа од оне “вечне душе”. Док уз помоћ “кликова” можемо да дођемо до добрих филмова или представа, захвални смо тој технологији. Осим, ако једног дана неко дође и искључи нам све то. Мислим кад би нас неко искључио, можда и не би било тако лоше.

КОВАЧЕВИЋУ “ДРВО ЖИВОТА”

НАГРАДА “Дрво живота” биће додељена Душку Ковачевићу ,а у оквиру програмске целине “Ретроспектива великана” биће приказан његов “Балкански шпијун” као и филм “Парижанка” Чарлија Чаплина, који ове године обележава век од премијере.

Како је саопштио Кустурица, у оквиру програма “Савремене тенденције” биће приказан филм “Кјара” Сузане Никјарели, “Тинитус” награђиваног бразилског редитеља Грегорија Грациозија, а филм “План 75” јапанске редитељке Чије Хајакаве(добитник седам светских признања),приказан је у Кану ове године и говори о идеји да људи преко 75 година буду подвргнути – еутаназији. Ту је и “Суша” Паола Вириција ( с признањем на Венецијанском филмском фестивалу) и “Троугао туге” Рубена Естенлунда, лауреата Златне палме. Естелунд неће моћи да дође,али ће послати видео поруку којом ће се отворити фестивал.

НАЈАВЉЕН ПРОГРАМ 16. Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф

У програмској целини “Нови аутори” биће приказани дебитантски дугометражни филмови Синише Цветића “Усековање”,Муније Акл из Либана “Коста Брава, Либан” и Филипинца Карла Франциска Манатада ” Свеједно да ли је време лепо”. Публика ће моћи д авиди и постхумни филм прослављеног Кима Ки Дука “Позив од Бога” и документарни филм “Пазолини – Хронологија политичког злочина” Паола Фјореа.

В.Стругар, “Вечерње новости”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *