СА БРИТАНЦИМА ПОДИЖУ ВОЈНУ БАЗУ НА АДМИНИСТРАТИВНОЈ ЛИНИЈИ: Власт у Приштини хоће да легализује своју “војску”

Тим пре што званични Лондон и приштинске власти намеравају да у априлу подигну нову војну базу, и то на административној линији ка централној Србији. Овоме би требало додати и намеру Британаца да седморицу косовских војника пошаљу у мировну мисију на Фокландска острва, чиме се Приштина афирмише као достојна и спремна за НАТО.

На парцелама у Зубином Потоку већ извесно време ничу нове базе косовске полиције, што додатно узнемирава грађане севера Косова. Истовремено, КБС су повећале број својих припадника на око 4.500, од чега је око 2.000 завршило војну обуку у иностранству, а већ имају теже наоружање. Осим тога, Куртијева војска спорадично учествује на војним вежбама са снагама Алијансе.

Милован Дрецун, председник скупштинског одбора за КиМ, ово види као наставак стварања војске Косова и њене међународне афирмације. Он подсећа да су изграђене четири базе за припаднике параполицијских јединица на северу, на подручју Јариња и Брњака, као и на подручју Зубиног Потока и Лепосавића, док је у плану да се гради и у делу Мокре горе као једна база за граничну полицију за припаднике будуће војске Косова.

– Припадници КБС већ учествују у неким вежбама са појединим НАТО земљама и школују се на њиховим војним академијама. Симболично су присутни у неким НАТО мисијама. Водеће

НАТО државе их наоружавају, организују и африрмишу као војску самопроглашене државе Косово. Ово је саставни део те кампање у којој се промовише да је тзв. Косово спремно за Партнерство за мир, да има наводно, војску, која је потпуно компатибилна са НАТО војскама и да заслужује чланство у НАТО.

Према мишљењу генерала Митра Ковача, овај процес изградње оружаних снага Косова, покренут је одавно и ради се у тишини, уз материјално опремање, обуку, инструктажу тзв. косовске војске. Ковач објашњава да је учешће у мисијама НАТО нешто што се заговара посебно од доласка Аљбина Куртија на власт.

– Они су се нудили да дају свој контингент који би ишао на исток Европе, па чак и да део снага пошаљу у НАТО контингент који би ишао у Украјину. С обзиром на то да није могла да прође стратегија да се Косово прогласи као држава у УН, покушава се да се то реализује посредно како би се на крају прихватило фактичко стање, да на то навикну свет. Слање трупа у мисију са Британцима је искорак у том правцу, легализација лажне државе као чланице НАТО, и притиска на власт у Србији да прихвати споразум, који се базира на француско-немачком предлогу.

РУСИЈА: ЗАШТО ЈЕ КФОР ОДБИО ЗАХТЕВ

МИНИСТАРСТВО спољних послова Русије позвало је Секретаријат УН да обрати пажњу на одбијање захтева Србије да пошаље полицијски и војни контингент на Косово, што предвиђа резолуција Савета безбедности УН.

– Зашто секретаријат УН, који је толико активан у вези са ситуацијом око Украјине, не жели на брифинзима да цитира и прочита Резолуцију 1244 и позове одговарајуће снаге да је спроведу? Зашто секретаријат УН не жели да подржи захтев Београда по питању ове конкретне резолуције? То је јавни документ, само треба да се обрати пажња на њега – изјавила је јуче портпаролка МСП Марија Захарова.

 

“ЏЕРУЗАЛЕМ ПОСТ”: ЛИДЕР КОЈИ ЈЕ СПРЕЧИО ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ

БЕЖЕЋИ од међународне пажње, Александар Вучић, председник Србије од 2014, ангажовао се у сложеним напорима да одржи стабилност на Балкану. Ово се наводи у јучерашњем тексту “Џерузалем поста”, под насловом “Како је председник Србије Александар Вучић зауставио трећи светски рат”. Како је упозорено, свака грешка у вези са Косовом може довести до сукоба између Запада и Истока, Русије и НАТО, Кине и САД.

– Замислите следећи сценарио: дечак је упуцан и рањен на Косову након што је носио бадњак. Почиње трећи светски рат. Да ли вам то звучи измишљено? – питају у тексту, и истичу да се све заправо догодило на Бадње вече када је полицајац на Косову без икаквог разлога пуцао у двојицу Срба, од којих је један имао 11 година.

“Џерузалем пост” указује да, супротно слици у мејнстрим медијима, Србија, за разлику од тзв. Косова, улаже значајне напоре да спречи трећи светски рат:

– У децембру су стотине Срба на КиМ поставиле блокаде на путевима ка Србији, док је српска војска била у стању приправности. Супротно наводима да ће Србија започети рат, Вучић је отишао на прелаз да реши спор и постигне споразум који је спречио ескалацију. Ослањао се и на помоћ америчке администрације, која је разумела тежину потенцијалне кризе. Вучић је показао шта је лидерство.

М.Станојковић

Један коментар

  1. perfidna normalizacija da se otme KiM

    Albanci sa Britancima podižu vojnu bazu na administrativnoj liniji: Vlast u Prištini hoće da legalizuje svoju “vojsku”

    Koliko je ova vest iznenadjenje za javnost u Srbiji – toliko su “iznenadjenje” administrativni prelazi na Jarinje i Brnjak sa dvostrukim značenjem: Po Briselskom sporazumu za Albance granica – za Srbe administrativna linija. Albanci podižu miliciju i KPS vojsku i grade vojne baze na Jarinje i Brnjak, da brane granicu i tzv. državni suverenitet i integritet Kosova. A Srbi podižu barikade, pišu žalopojke EU da brane administrativnu liniju i slobodu kretanja(!).
    Takvo dvostruko tumačenje administrativnih prelaza proističe iz Briselskog sporazuma. tačka: Integrisani administrativni prelazi.
    gde epiše: Albanci prepoznaju administrativne prelaze kao granica, za Albance GRANICA, a Srbi prepoznaju kao administrativna linija – Za Srbe ADMINISTRATIVNA LINIJA(!). – Kada Srbi dodju do administrativne linije ne mogu da predju na Kosovo jer je za Kosovo GRANICA(!). Neka se Srbija (Vučić-Dačić) izjasne: Da li su administrativni prelazi “granica” ili “administrativna linija”? Zašto su potpisali takav nakaradan sporazum da se otme KiM!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *