ПРИШТИНА НИ КАО ПОСМАТРАЧ У УН: Чак 106 чланица, од укупно 193, сада сматра да је Косово саставни део наше земље (МАПА)

У ПОЛИТИЧКЕ преговоре са Приштином, које очигледно пожурују западни центри моћи, Београд улази са огромним капиталом: убедљива већина света не признаје лажну косовску државу!

Однос снага у Уједињеним нацијама – где од 193 чланице чак 106 сматра да је Косово део Србије, само 84 је на страни Приштине, а три државе су у флуидном статусу (формално признају лажну државу, али више не гласају у њену корист у међународним организацијама) – могао би да буде значајан тас на ваги у корист наше земље.

Председник Александар Вучић открио је у среду имена девет нових држава које су повукле признавање Косова и најавио да би ускоро требало да стигне нота и десете земље. Међу њима је чак шест афричких земаља, Сомалија, Буркина Фасо, Габон, Есватини, Либија и Гвинеја, чиме је овај континент практично заокружен и скоро цео на позицијама да подржава територијални суверенитет и интегритет Србије. Са Кариба су две државе – Антигва и Барбуда и Света Луција, а из Азије једна – Малдиви.

Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже, за “Новости”, да су нова повлачења признавања још једном показала да је пројекат независног Косова – неуспео:

– Годинама након што је нелегално проглашена независност Косова, круг земаља које га признају, не само да се не шири, него се озбиљно смањује. Став у свету у вези са тим питањем се мења и аргументи Србије добијају на тежини, наша позиција јача. Косово није завршена ствар и то се јасно види. Све је више држава које одустају од признавања, преиспитују своју позицију, имајући у виду и међународно право и сопствене интересе, али и ставове и аргументе Србије. Дефинитивно је јасно да је пут Косова према УН затворен. Србија има више од 50 одсто чланица Генералне скупштине на својој страни. Тако да је немогуће да Приштина доспе на Ист Ривер чак ни као посматрач, попут Палестине. О Савету безбедности нема ни говора, с обзиром на то да су тамо Кина и Русија.

.

Илустрација Новости

 

Миливојевић указује да је рампа за Косово спуштена и за међународне организације из система УН, попут Унеска. Пут потврде косовског признавања или верификације те државности, додаје, практично је на глобалном плану потпуно доведен у питање. Са изузетком Европе, где би могли да уђу у Савет Европе, али Миливојевић напомиње да свет није Европа, и да на свим осталим континентима, изузев Аустралије, већина не признаје Косово.

За Огњена Карановића, из Центра за друштвену стабилност, ово је значајно ојачало позиције наше земље и велики политички добитак са којим улазимо у очигледно тешку годину када је реч о јужној српској покрајини:

– У Бриселу и Приштини побринули су се да преговори практично постану непостојећи и да се претворе у карикатуру која не изазива никакав хумор. Зато се сада инсистира на разговорима на новим основама, али ту су се ствари значајно промениле. Сигуран сам да можемо очекивати нова отпризнавања Косова, јер и међу оним земљама које су осудиле руско-украјински рат, а признале лажну косовску државу, видимо озбиљну забринутост како помирити та два пола политичке дијалектике. Како с једне стране подржавати територијални суверенитет Украјине, али не и Србије. Зато Запад појачава притиске на Србију, покушавајући да их уоквири у неки формат преговора, али са већ јасно исцртаним циљем, да признамо Косово. Али, онда то нису преговори, него ћаскање о унапред одређеном решењу, што је за нас неприхватљиво.

– И ЕУ и САД по питању Косова имају идентичан став, оно је за њих независна држава, али Вашингтон не жели отварање новог жаришта и да затвори врата Балкана на тај начин што ће се на Србију вршити бесмислени притисци да се пошто-пото у року од неколико месеци или недеља, одрекне дела територије, јер је јасно да ми на то нећемо пристати. Зато САД имају флексибилнији приступ, за разлику од ЕУ. Куртијева политика има очигледну заштиту Немачке, која неће или не може да разуме да би она могла да гурне цео регион у ново гротло пакла, јер у Берлину владају трећеразредни, недовршени политичари, бескрупулозни у идеолошким мантрама, недорасли овом геополитичком тренутку и са тих позиција се и односе према питању јужне српске покрајине.

ЛАЈКОВАЛИ ПА ОБРИСАЛИ

Са твитер-налога Амбасаде САД у Приштини “лајкована” је објава председника Вучића да је девет држава повукло одлуку о признавању Косова. Из Амбасаде САД касније је саопштено да је то учињено “ненамерно”, да се испитује како се то догодило, а “лајк” је уклоњен.

ФЛУИДНИ – ЕГИПАТ, ОМАН И ПЕРУ

ЧЛАНИЦЕ Уједињених нација које имају флуидан статус када је реч о односу према косовској независности су Египат, Оман и Перу. Оне формално признају Приштину, али не гласају у њену корист у међународним организацијама. Са ове три државе, на страни Србије је 109 чланица УН, чиме се озбиљно приближавамо двотрећинској већини на Ист Риверу.

АЏИЋ У ПРИТВОРУ ЈОШ ДВА МЕСЕЦА

МИЉАНУ Аџићу, који је први ухапшен на прелазу Јариње и који се налази у притвору у Подујеву, у четвртак је продужен притвор за још два месеца. Тужилаштво је тражило продужетак кућног притвора, такође, за још два месеца за Дејана Пантића, бившег припадника косовске полиције. А очекује се одговор суда на захтев да се бившем полицајцу Слађану Трајковићу одреди мера кућног притвора, пошто њему једномесечни притвор у затвору високог ризика у Грдовцу код Подујева истиче 15. јануара.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *