ПРИЧУ О “АГЕНТИМА” СПОНЗОРИШЕ АМЕРИКА: И лист “Ослобођење” се укључио у лов на “руске шпијуне”

 

 

Уз објашњење да је први на листи оних који раде за Русију директор БИА Александар Вулин, а на њој се налази и председник Републике Српске Милорад Додик, лист наводи и изјаву председника организације “Октобар” Чедомира Стојковића да га нико не финансира и да су његове информације о томе ко је агент – 100 одсто тачне.

Управо на сајту покрета који је најавио да ће обелоданити 4.000 “руских агената” наводи се да им је партнер платформа “Веблиум” која се бави израдом сајтова и подржава Украјину у теренутном сукобу са Русијом.

Иако се испод текста у “Ослобођењу”, поред информације да је писан у оквиру пројекта који финансирају власти САД, наводи и да изнети ставови не морају нужно да одражавају и мишљење министра спољних послова САД, намеће се став да је тражење “руских шпијуна” заправо део акције коју Вашингтон спроводи како би спречио, како воле да кажу, “малигни руски утицај на Балкану”.

Инспекторат америчког Стејт департмента објавио је крајем прошле године извештај Фонда о борби против руског утицаја у коме се наводи да су САД потрошиле више од милијарду долара од 2017. године до сада за финансирање невладиних организација, медија, као и других субјеката и програма који се супротстављају руском утицају.

У извештају који је објављен на сајту Стејт департмента наводи се да је највећи део новца – 621,5 милиона долара издвојено за финансирање организација и програма у источној Европи – за земље Вишеградске групе којима припадају Мађарска, Словачка, Чешка и Пољска, а за балканске државе 454 милиона долара.

Тако је, наводи се, 55,5 милиона долара опредељено за организације у Србији, а за тзв. Косово 61,1 милион долара. Американци су за Босну и Херцеговину дале нешто више од 80 милиона долара, Северну Македонију 67,4 милиона, Црну Гору 50 милиона.

Како се објашњава, програми су направљени тако како би се постигли циљеви Закона о сузбијању утицаја америчких противника кроз санкције и пружила инострана помоћ земљама подложним “утицају и агресији Руске Федерације које немају економске могућности да јој се ефикасно одупру”.

На списку, за сада, 44 особе

НА листи “Октобра” тренутно су 44 особе. Последњи су додати лидер СПС и први потпредседник Владе Ивица Дачић, лидер Народне странке Вук Јеремић, историчар Милош Ковић, као и академик Коста Чавошки. Међу “агентима” су полтичари, новинари, професори… На ово јавно таргетирање није реаговала ниједна невладина организација којима су уста пуна заштите људских права.

 
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *