ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ УПУТИО РЕЧИ МЕЂУНАРОДНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ: Затражио права за Србе на КиМ и престанак страдања у Украјини

ПАТРИЈАРХ српски, са свим архијерејима Српске Православне Цркве (СПЦ) Порфирије позвао је данас међународну заједницу да Србима на Косову и Метохији обезбеди универзалне слободе какве имају Албанци и сви други људи на свету, а Србе где год да живе да поштују Јеванђеље и да кроз то буду спремни да благу вест мира и љуби објављују сваком човеку на свету.

– Подсећамо све надлежне чиниоце на то да и за Србе на Косову и Метохији треба да важе универзална људска права и слободе какве имају Албанци и сви људи на свету. Лична безбедност, сигурност имовине и слобода кретања припадају свима пођеднако и као таква морају да буду неприкосновена – поручо је архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски у Посланици поводом предстојећег Божића и Православне Нове године. 

Указао је да од половине ове године у, како је навео, “нашој заветној родној земљи, на Косову и у Метохији, вековни комшилук поставља ултиматуме, провоцира, спроводи терор и непрекидно прети преосталим, незаштићеним Србима прогоном и зулумом, уз злослутно ћутање или, чини нам се, прећутну подршку појединих моћних држава”.

Поручио је да су у данима божићне радости, мира и породичне топлине у “нашим молитвама и они међу којима букти ратни огањ, а најпре једноверна браћа и сестре из Украјине и Русије”.

“Са тугом гледамо на ратне сукобе и жртве, у чему, јавно или тајно, учествују разни актери. Последице трагичног братоубилачког руско-украјинског сукоба, подстицаног свакодневно споља, страшне су, а ратни пожар, као никада до сада, прети целом свету”, навео је Порфирије и истакао:

– Због тога се са посебно усрдном молитвом обраћамо Богомладенцу Христу, а искреним братским позивом свим непосредним и посредним учесницима рата, да пронађу у себи снаге, како би престало страдање, избеглице се вратиле у своје градове и села, обновили се њихови домови, а мир се вратио у подручја захваћена ратним пожаром.

У Посланици посвећеној миру и љубави, патријарх поручује да “братоубилачки и разорни ратови, који и данас широм планете Земље сеју смрт, показују да прави мир није просто одсуство оружаног сукоба”, већ, како каже, плод самопрегорне жртве коју је међу људима засејао и запечатио сам Бог.

– Драга децо духовна, Рођење Христово је одувек и од свих поштовано и као породични празник, празник домаћег огњишта и његове топлине. Зато је погрешно да се на Бадње вече, у предвечерје радосног Празника, не дочекује Богомладенац, који је предвечни Бог и Дете нас ради рођено… – навео је патријарх.

Истакао је, између осталог, да то значи да Црква неодступно стоји на својим вечним и непромењивим уверењима, чувајући границе Закона, те да Бог не намеће своје вредности никоме, али, истовремено, не одступаје од њих ни за јоту.

– Ниједну личност под небеским сводом ми не изводимо на свој, људски суд, нити бацамо духовно камење на оне који не деле нашу веру, али одлучно одбијамо да било чији слободни, али погрешни избор изједначимо са нашом слободом и одговорношћу која је прати – поручио је патријарх.

Да би, указао је, у дубоко рањеном друштву, деца могла да се одупру поплави позивâ на насиље у школама, на друштвеним мрежама, на стадионима и у спортским халама, треба да буду одгајана у здравом породичном окружењу, обликована љубављу, а не мржњом и агресивношћу.

– Појаву насилног и деструктивног понашања у нашим школама прате и већ поменута недопустива настојања да се читавом просветном и образовном систему, од вртића до универзитета, наметну учења, идеологије, праксе и обичаји потпуно опречни хришћанском етичком кодексу и богоугодном животу не само нас православних Срба него и свих са којима делимо животни простор – навео је.

Патријарх је позвао на клањање Хирсту и молитву да у нама, али у свима са којима делимо простор и време живота и у свим народима света завладају љубав, разумевање и божићна добра воља и мир који превазилази сваки ум.

Саплеменицима, браћи и сестрама, православним Србима, где год живели, да је, како је навео, “Мајка Црква увек уз њих”.

Честитајући Божић и Нову 2023. годину, како истиче, доброте Господње, патријарх је у Посланици СПЦ пожелео свако истинско добро и неотуђиву радост од Богодетета Христа, уз сверадосни божићни поздрав:”Мир Божји – Христос се роди”!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *