НЕМАЧКА „ЧВРСТА РУКА“

Већ дуго се и превише често на политичком Западу као ауторитаран карактерише онај владар који поштује вољу свог народа и притисак који та воља изазива. У случају Србије сваки владар не би био ауторитаран уколико би увео санкције Русији и признао независно Косово

На порталу утицајног немачког „Цајта“ непосредно пред наш Божић нашао се коментар новинара Урлиха Ладурнера под насловом „ЕУ само чврстом руком може да ‚припитоми‘ Вучића“. Није, важно је напоменути, овде реч о неком немачком таблоидном писанију већ о тексту у листу који има далеко веће геополитичке стратешке претензије.
„Кажњавати Србију – наравно да то звучи оштро и злоћудно империјалистички.“ Али, додаје Ладурнер, „ЕУ је посебно прошле године и то не својом вољом научила да ће бити схваћена озбиљно само ако је оштра и спремна да другима нанесе бол.
„Чврст и непопустљив курс према Русији, према Кини, али и према чланици ЕУ Мађарској – то је део неопходног политичког сазревања Уније. Крајње је време за оштрији курс према Србији.“
Значи мало је било то што је Србија скоро пуну деценију била под међународним санкцијама које је прво и увела ЕУ, мало је било што је под доминантним утицајем Немачке крвавим грађанским ратом разбијана Југославија. Нелегалним признањима произведен је рат у БиХ. Онда је подржан албански тероризам на КиМ који је прерастао у оружану агресију НАТО-а у којој је први пут после Другог светског рата учествовала немачка армија. Мало је било што је муњевито призната независност тзв. државе Косово итд.
ЕУ је кроз тај процес „сазревала“, али недовољно судећи по „Цајту“. Да би ЕУ коначно „сазрела“, Србија се мора казнити а „Александар Вучић мора да плати цену своје политике. Ако се не прикључи санкцијама против Русије, ако не прекине да подгрева конфликт са Косовом, ако не седне за сто да почне озбиљне преговоре са Косовом – онда би кандидатски статус Србије требало замрзнути и окончати финансијску помоћ ЕУ.
„Уколико се таква претња изнесе веродостојно, Вучић ће брзо постати питом … јер он само реагује на притисак.“
Откад се уцена назива притиском посебно је питање.
Што се „припитомљавања“ Вучића тиче, на то је и метафорички и директно одговорио сам Вучић.
А што се притисака тиче, ствар је много занимљивија. Већ дуго се и превише често на политичком Западу као ауторитаран карактерише онај владар који поштује вољу свог народа и притисак који та воља изазива. У случају Србије сваки владар не би био ауторитаран уколико би увео санкције Русији и признао независно Косово. То што би се оглушио о притисак већине народа који се противи таквим одлукама био би само доказ његове демократичности и поштовања владавине права. Најочигледнији и најдрастичнији пример је био онај црногорски. Тамо је јавно више пута речено да су власти одолеле притиску грађана: да смо питали народ, никада не бисмо ушли у НАТО и никада не бисмо признали Косово. И зато га нису питали и зато су добили демократску легитимацију од политичког Запада. Док није било како је било и како бива.
Вратимо се Немцима. Пре десетак година притиснули су Србију да потпише Бриселски споразум. Пре нешто мање од деценије притискали су Русију да потпише Минске споразуме с Украјином. Бивша немачка канцеларка Ангела Меркел је пре месец дана у већ поменутом „Цајту“ јавно обзнанила да је то била велика превара Русије јер је Немачка (уз помоћ Француске) на тај начин купила време да би се што више наоружала Украјина. И да би што успешније ратовала против Руса, како на украјинској, тако и на руској територији. Пре неколико бројева „Печата“ то смо коментарисали и анализирали.
Али нека озбиљна поређења се сама по себи намећу.
Приштина, за разлику од Београда, није испунила ниједну обавезу из Бриселског споразума. Али је зато Приштина, попут Кијева, уз своје западне покровитеље, с Немачком и Америком на челу, искористила време, те створила бројне до зуба наоружане паравојне и војне специјалне јединице. Те наоружане формације служе искључиво за терор над Србима који живе на Косову и као оружана претња Србији и њеном интегритету.
У саставу Кфора су многи припадници немачке војске. Али се тај немачки контингент ових дана знатно ојачава јер се процењује да би Србија и даље била војно премоћна уколико би била принуђена да брани свој народ. Наоружаном Куртију ипак треба помоћ у војним трупама. Неке квазидржавности су тамо ионако стваране само у временима немачке или аустроугарске окупације.
Ове сурове чињенице покушава да забашури и прикрије мала група вајних експерата и тобожњих професора. Малобројни су, али су зато високофреквентни у медијима главног тока у Београду. И наравно, прикривајући главне кривце, упорно говоре о „малигном утицају Русије“.
На крају се ипак вратимо Немцима, „Цајту“ и његовим сарадницима. Мислили смо да их, тако образоване, не треба подсећати како су се у историји завршавали њихови ултиматуми Србији, припитомљавања пактовима уочи „Барбаросе“ и потпаљивање Балкана.
Али изгледа да треба.

 

5 коментара

  1. objektivna analiza

    Članak je vrlo jasan i poučan. Na Zapadu se posebno karaktrrišu i potenciraju kao autoritarni oni vladari koji poštuju volju svog naroda. Od Srbije se traži posebno neautoritaran vladar koji će priznati Kosovo i uvesti sankcije Rusiji. Zato Vučića snažno popularišu kao balkanskog lidera i istovremeno ga pritiskaju da završava posao u unteresu Šiptara-Albanaca, Zapada i Nato Amerike.
    Zato je dat dobar primer neautoritarnih vladara Crne gore koji nisu slušali svoj narod (kao i Makedonija), koji su odmah priznali Kosovo, uveli sankcije Rusiji, učlanili se u NATO i dobili “demokratsku legitimaciju”. Ipak to ne mora da znači kao zacrtano pravilo, pokazuje primer vladara Srbije, možda kao privremen izuzetak, koji jeste nisu i nikada ne treba da priznaju Kosovo i uvode sankcije Rusiji, ali – nisu poštovala volju svoga naroda po pitanju (veleizdajničkog) Briselskog sporazuma koji nije dostavljen Narodnoj nskupštini na javnu debatu da se uopzna javnost, da prodje referendum, koji je odmah u startu 2013 godije prihvaćen i potpisan (da se otme Srbima KiM), – kojim je Kosovo dobilo sve statusne državne atribute sa integrisanim prelazima u granicu za Kosovo, a administrativnu liniju za Srbiju. Nakon čega na granične prelaze na Jarinje i Brnjak nastaju teške političke i bezbednosne tenzije, protesti oko ličnih dokumenata, preregistraciju vozila, montiranja brojnih šiptarskih policijsko-vojnih baza na Severu, Jarinje, Brnjak… kao pretnja Srbima i Srbiji da prihvate “nezavisno Kosovo”?
    Najnovija jutrošnja vest je da Kosovo sa Britancima podiže novu vojnu bazu na Jarinje! Što to nisu radili 2013-14-15 godine? Čekali su da Srbija Briselskim pregovorim celo Kosovo preda Šiptrima, pripremljen teren za pravno obavezujući sveobuhvatni Sporazum o normalizaciji odnosa (poglavlje 35) za učlanjenje Kosova u SB UN?
    Sada i najviši zapadnoevropski zvaničnici potenciraju da Priština mora da ispuni srpski zahtev, obavezu iz sporazuma, za formiranje ZSO. Iako je ZSO formirana 2013 i delimično korigovana 2015 godine: Srbi integrisani u kosovske i nstitucije, kosovsku policiju, kosovsko sudstvo, kosovske bezbednosne strukture, skupštinu, vladu… naravno po zakonima i Ustavu Kosova. Što navodi na zaključak da je ZSO ostavljen za konačno rešenje Kosova kao “alibi”, kao Priština će formirati ZSO, Beograd će euforično proglasiti pobedu, proglasiće “sveobuhvatni kompromis o normalizaciji odnosa” kao konačno rešenje (Kosovo će učlaniti u UN).
    Za deset godina Briselskih pregovora Srbija je mogla, imala snažne vrlo opravdane argumente, da odbaci Briselski sporazum kojim se otima (predaje) KiM od Srbije, ali to neće daa uradi, niti je zahtevala, neće da stavi na agendi briselskog dijaloga POVRATAK 250.000 PROTERANIH SRBA koji bi mnogo pomogli ugroženim i diskriminisanim Srbima na Severu Kosova (KiM)!? Da mnogo ne dužim! Hvala na razumevanju.

    6
    1
  2. Шљивујке

    Ударати Башчелика (ЕУ, САД, НАТО) невићену производну, саобраћајну, војну, информативну…силу је скакање под воз. Треба напоре слободарског света усресредити на откривање и уразумљевање машиновође (власници, дугова, који управљају капиталом и глумцополитчарима). Мој предлог регистрација домаћих и страних власника банака именом и презименом, обавезна пријава свих дуговања банака и казне и забране за не пријављене дугове, регистар физичких лица, власника дугова, забрана наслеђивања крупног капитала без одобрења здравствено политичке комисије. Довиђења до ослобођења.

  3. ODLICAN ČLANAK.
    DIVIM SE, VASEM UMEĆU DA NAZOVETE STVARI PRAVIM IMENOM.

  4. Tоплица

    Са искуством оних притисака на нас, од краја прошлог века, данас уочавамо да је све ово далеко блаже, безазленије, безопасније. О даљњем току ствари не можемо да говоримо, али тренутно је тако. Шта је томе разлог ? Да ли чињеница да су наше власти волшебно прогурале законе и праксу уградње у систем “либералних вредности” ? Непотребно је набрајати све што смо уградили.
    И тако, стигли смо до парадокса да, као уморни од санкција и бомби, молимо Бога да нас свега тога поштеди, а истовремено зебемо од страха пред чињеницом да крволочни Запад овде подржава власт једног човека ?! Наивни ? Ма какви !
    А кад се помене дијалог “са Приштином”, међу нама једва да некога не штрецне срце ! Све смо тој “Приштини” дали што је тражено. Остала је само гола љуштура у виду “обостраног” признања или уласка шиптара у НАТО. Какви вајни дијалози и преговори још ту требају, осим можда да се тражи формула по којој ће бити и вуци сити и козе ТОБОЖЕ на броју ?!
    Само, једно нека се стално има у виду. Чак ако овај народ у првом моменту и не буде реаговао жестоко, проклетство издаје прећи ће са мнимог издајника Вука Бранковић на неке друге персоне !

  5. Samo kroz patnju se sazrijeva. Iz tog razloga mislim da je neophodno da i EUROPSKA UNIJA , posebno Njemačka , SAZRIJU , a njihovo sazrevanje biti će uspješno samo kada im RUSIJA zavne sve slavine gasa i nafte !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *