НА ПУТУ ДЕДОЛАРИЗАЦИЈЕ: Бразил предлаже заједничке валуте за БРИКС и МЕРКОСУР

ПОШТО су за аргентински “Перфил” председници Аргентине и Бразила Алберто Фернандез и Луиз Инасио Лула да Силва потврдили намере да покрену заједничку јужноамеричку валуту, а као замену за долар, Лула да Силва је предложио да се оде корак даље – да се размисли о могућности стварања заједничке валуте и за БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка) и за МЕРКОСУР (заједничко јужно тржиште, чији су чланови Аргентина, Бразил, Парагвај и Уругвај).

Валута која би се користила у међусобној трговини требало би да подстакне регионалну трговину и да смањи оперативне трошкове и спољну рањивост поменутих држава.

 – Да је до мене, увек бисмо трговали с другим земљама у националним валутама, да не бисмо били зависни од долара. Зашто не бисмо покушали да створимо заједничку валуту за земље МЕРКОСУР-а или за земље БРИКС-а? – рекао је први човек Бразила на заједничкој конференцији за новинаре с председником Аргентине након састанка двојице лидера у Буенос Ајресу.

 – Верујем да ћемо временом доћи до тога. Верујем да је то неопходно јер се многе земље суочавају са изазовима у куповини долара – изјавио је Лула да Силва. 

Бразилски председник је напоменуо да би националне банке могле да склопе одговарајуће споразуме о стварању таквих валута за употребу у унутарблоковској трговини.

Међутим, у највећој јужноамеричкој земљи постоји забринутост због идеје да се највећа економија Латинске Америке повеже са економијом њеног суседа Аргентине која је стално у кризи – годишња инфлација је близу 100 одсто, док централна банка штампа новац за финансирање потрошње.

Лула да Силва је изјавио да није изненађен неповерењем у вези са овом темом јер “све ново изазива неповерење, но да ипак све нове ствари треба испробати јер не можемо да се ограничимо на могућности 20. века у 21. веку”. 

 – Заједничка валута омогућиће ‘квантни скок’ у међусобној трговини”, истакао је бразилски лидер.

БРИКС увелико ради на дедоларизацији – 2014. године основао је Нову развојну банку коју земље чланице заједнички воде, јер су желеле да пронађу замену за платни систем заснован на долару.

Напорима за увођење заједничке валуте као замене за долар у оквиру БРИКС-а претходно се придружила министарка спољних послова Јужне Африке Наледи Пандор, која сматра да “плаћање у доларима представља велики изазов, јер кошта много више имајући у виду наше различите валуте”, али и премијер Индије Нарендра Моди који је изјавио да земље Глобалног југа треба да заједнички промене “структуре светског политичког и финансијског управљања”.

Аргентина је прошле године, уз Иран, поднела захтев за чланство у БРИКС-у, а амбасадор Јужне Африке у Русији Мзувукиле Макетука рекао је да је око 13 земаља показало интересовање за улазак у овај савез и да је скоро половина њих већ поднела званичне пријаве за улазак у ту организацију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *