ЛОШЕ ВЕСТИ ЗА АЛИЈАНСУ ЗЛА: Турска љуто реаговала, процес приступања Шведске НАТО-у је заустављен

ПРОЦЕС приступања Шведске НАТО-у је заустављен, изјавио је шеф шведске дипломатије Тобијас Билстром.

Он је у изјави за “Експресен” рекао да је до тога дошло због љутите реакције Турске на то што је десничарски екстремиста Расмус Палудан палио Куран и због демонстрација на којима је критикован турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Билстром је изразио наду да ће договор са Турском бити постигнут састанку шефова дипломатија држава чланица НАТО у јулу у Литванији.

Дански политичар Расмус Палудан спалио је Куран 21. јануара испред турске амбасаде у Стокхолму, а јуче испред турске амбасаде у Копенхагену. Он је додао да ће наставити са таквим акцијама све док Турска не одобри чланство Шведске у НАТО.

Односи између Шведске и Турске погоршали су се након тога, а турски председник Тајип Ердоган рекао је да Шведска не треба да рачуна на турску подршку за чланство у НАТО-у.

Финска и Шведска су у светлу дешавања у Украјини 18. маја прошле године предале генералном секретару НАТО захтев за улазак у Алијансу. Анкара је прво блокирала почетак разматрања ових пријава, али су 29. јуна Турска, Шведска и Финска потписале трилатерални безбедносни меморандум који узима у обзир све забринутости Анкаре.

 

(Спутњик)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *