Лош одзив војних обвезника, почеле рације. Украјинци туку мобилизаторе и крију се

 
 

У Украјини нема насеља у којима није спроведена мобилизација. Скупљају све и свуда. Хитна помоћ и домари су се придружили хватању. Сада, по закону, мушкарце можете мобилисати не само са улице, већ и из станова, делити судске позиве у јавном превозу, преко послодаваца и центара за запошљавање. План мобилизације по сваку цену морају да се испуне. Кијев и западни региони су у шоку – до сада тамо није било озбиљније мобилизације. У источним регионима су одустали од бекства и почели пружати отпор.

Не можете се кретати без дозволе војног комесара

Становници Голосејевског округа Кијева први су огласили узбуну. На улазима њихових станова била су окачена саопштења која су указивала на процедуру мобилисања не само људских, већ и транспортних ресурса.  Ако се отклоне све формалности, онда се у саопштењу људи упозоравају да је немогуће не појавити се на прозивци у наведеном року. Слање послодавца који је примио позив такође неће успети. И на крају ново правило које је шокирало Украјинце: не можете да промените место становања без дозволе војног комесара, а генерално морате сами да дођете код њега пре 31. јануара.

За украјинску престоницу ово је нешто без преседана. До сада је само неколицина тамо добила позиве, није било масовности. А онда им је изненада објављено да ће скоро сви мушкарци од 18 до 60 година морати да иду на прву линију фронта.

Док је народ негодовао, слична саопштења су се појавила и у другим окрузима Кијева, након чега су уследили и позиви. Почели су да се деле и на улици. У источним крајевима земље то се дешава већ други месец, и тамо се народ само смеје престоничкој елити, која сее „пренеразила и закукала“. Али Кијевљани су се брзо окупили и почели да уче из искуства Харковљана и Одешана. На друштвеним мрежама су се појавили четови који промптно извештавају где се тренутно деле судски позиви. Људи су буквално почели да помажу једни другима у борби против мобилизатора. А сада чак захваљују војним комесарима да су их на време упозорили својим саопштењима.

„Пиксели“ против народа

„Људи су одавно схватили да Оружане снаге Украјине имају проблема са „топовским месом“, па узимају све. Такве објаве после Кијева појавиле су се и у другим областима. Претходно су мобилизатори правили план по селима – тамо се тешко сакрити, све је на видику. Стигли смо, сакупили свеже “месо” и готово је. Али сада, све чешће, тамо не иду аутобуси са „пикселима“ (тако зову оне који издају судске позиве, због камуфлаже пиксела), већ у парадним униформама. Мушкарци су глупо покупљени, – рекао је за аиф.ру Денис из Кијева. „Не можете тако лако направити план у граду. Чак и у малом. Кијев, с једне стране, није ораница, али с друге, скривање није проблем. Знам да за тражење свих способних да држе митраљез користе чак и пореске пријаве. Иначе, сада мушкарци више воле да раде незванично како се не би истицали. Све формалности морају да испуне само државни службеници и велика предузећа. Али ови су почели активно да се мобилишу. Укратко, имамо “пикселе” против људи овде.”

У Кијеву су заиста ишли од куће до куће. Многи једноставно не отворе врата када виде људе у униформи. Стога су променили стратегију и почели да долазе у цивилу. Домари су били повезани са дистрибуцијом судских позива. Штавише, Кијевљани су почели да проналазе позиве у поштанским сандучићима. О законитости оваквог начина, наравно, постављају се велика питања, али војни комесари сматрају да је позив уручен.

У Лавову до сада не проваљују у куће грађана и не укључују запослене у стамбеном одељењу. Овде су радили једноставније: поставили су блокаде на свим излазима из града. Сваки возач и путник добија позив, без обзира на здравствено стање, присуство „беле карте” или изузеће.

Војни комесаријат као Робин Худ

Према украјинском Генералштабу, број мобилних група које уручују позиве повећан је на 3.000 укључујући и војна лица. То јест, данас је потребно 12.000 борбено спремних људи да отерају најмање 300.000 радника, сељана и канцеларијског планктона у ровове.

Али главни проблем власти није састављање спискова свих потенцијалних војника, већ немогућност да их натерају да се појаве на прозивци. Људи једноставно бацају позиве и настоје да избегну сусрете са мобилизаторима на сваки могући начин. „Мој отац је пролетос отишао у Лавов“, каже Максим из Харкова. – Чак се и запослио тамо, али не званично. Јуче је добио позив на пункту. Одмах се иселио из стана чија је адреса позната, јер је пријављен као привремено расељени. Проналажење становања у Лавову је сада проблем, али он је решио то питање. Неће моћи поново да се региструје. Он је стар и веома болестан. Али, кога брига? Пре неки дан на свим телеграм каналима је био снимак момка који је добио позив иако су му ампутиране обе руке! Зашто је он у првом плану? Обматајте га експлозивом и гурните у загрљај истог момка из Доњецка?! Не, нека ови „пиксели“ крену у рат сами.

Други разлог за негодовање су затворене границе и они који су успели да се провуку кроз њих. Пре неки дан у Немачкој је одржан митинг Украјинаца који су тражили дозволу за снабдевање тенкова Кијеву. Дакле, ту су се окупљали углавном здрави људи, који би били од велике користи на фронту. Људи на друштвеним мрежама већ други дан броје колико ће борбено спремних јединица добити Оружане снаге Украјине ако пошаљу све обвезнике који су побегли у иностранство за мито.

Једна Украјинка је чак снимила видео поруку, где је директно изјавила да ће пустити оца своје двоје деце да се бори само ако синови посланика и сами законодавци, који немају пунолетног наследника, буду као и обични Украјинци. „Данашња војна канцеларија је као Робин Худ: узима планове од богатих и дели их сиромашнима“, рекла је она. – А ако синови заменици оду на фронт, рат ће се завршити за 2 сата. Они ће одмах престати са пуцањем и сести за преговарачки сто.

Почела и пуцњава

Иначе, док су Кијев и Лавов огорчени и вежбају да скривање, Одеса је прешла на активни отпор. У суботу су позивари радили на чувеном Привозу. Са пијаце су одведени не само купци, већ и продавци. Истина, улов је био мали – јаднике су претукли на мртво име. У региону Одесе већ дуже време „пиксели“ не само да издају судске позиве, већ одмах утоварују људе у транспорт и одводе их у регрутне центре.

Дакле, конфронтација је овде већ изван граница Кривичног законика. Позивари једноставно заврше у болницама са тешким телесним повредама. На пример, у стамбеном комплексу „Одеса Традитионс” налетели су на двојицу мушкараца који су не само послали „пикселе” у болнички кревет, већ су однели и таблет са регистром војних обвезника. У области фабрике „Центролит“ 9 мобилизатора покушало је да „салети“ 14 становника Одесе. Није тешко погодити ко је победио. Повређена су тројица позивача. И ово је већ био седми неуспели покушај да се људи одведу на линију фронта.

Један становник села Сеноје је једноставно почео да пуца на мобилизаторе када су дошли да покупе „топовско месо” у селу. Када су се вратили са појачањем, сељака више није било. А када су покушали да покупе раднике подземне радионице на 21. километру Старокијевске магистрале, позивари су не само задобили разне повреде, од којих је једна била веома тешка, већ је њихов командир вода изгубио службено оружје. Иначе, ово је још увек исти кварт „Центролита” и сада мобилизатори тамо не иду без наоружане страже. Кажу да је последњи напад био релативно успешан. Било је могуће привести 6 мушкараца, остали су побегли. Али то не значи да ће народ престати да пружа отпор насилној мобилизацији. Напротив, постоји осећај да ће сличне кривичне пријаве ускоро стићи и из других региона.

Извор: https://aif.ru/politics/russia/vot_poshli_provaly_nachalis_oblavy_ukraincy_byut_mobilizatorov_i_pryachutsya

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *