КАЗНАМА САМО ЈАЧАЈУ СРПСКУ, А РУШЕ БиХ! Увођење санкција Европске уније председнику РС представља мач са две оштрице

РЕЗОЛУЦИЈА коју је усвојио Европски парламент, у којој се између осталог тражи увођење санкција Милораду Додику, председнику РС, због како је наведено сецесионистичке реторике и активности у БиХ, где је издвојена прослава и Дана Републике 9. јануара, почетак су великих притисака на Српску.

 Циљ је да РС постане играчка у рукама Европске уније и да испуњава жеље Брисела, Лондона, Берлина, а на штету српског народа, поручују саговорници “Новости”.

Ненад Стевандић, председник НС РС, каже да се санкцијама само може постићи већа криза у БиХ, а што је неписано правило за све ратове на Балкану у последње три деценије.

– Српска паметним потезима и одбраном принципа на којима почива и ЕУ, а то је право народа на одлучивање на избор својих легитимних представника, може се супротставити наметањима из ЕУ – истиче Стевандић.

Додаје да кажњавање политичара из РС може бити и почетак краја у БиХ. Поруке око санкција, додаје, треба схватити озбиљно и оне представљају почетак харанге на РС.

– Читава прича са том резолуцијом има и закулисне планове. Санкције су један од покушај дисциплоновања Срба на Балкану – поручио је Стевандић.

Најаву увођења санкција председнику РС и шта она носи најбоље знају они који су прошли тортуру кажњавања од стране европских и америчких моћника пре две деценије, када су тадашњи високи представници у БиХ, пре свега Педи Ешдаун, смењивали редом политички врх РС, стављајући људе на црне листе и одузимајући им свако право да се бране. Главни изговор за санкције странаца тих година био је да помажу у Радовану Караџићу и Ратку Младићу да и даље буду у бекству.

 

Радомир Лукић, професор на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву и најмлађи члан делегације РС у Дејтону, такође је прошао тортуру јер је смењен одлуком високог представника у БиХ и девет година је чекао да се то реши.

– Санкције не могу дати никакав резултат. Као што нису дале пре две деценије, неће дати ни сада. Притисак који смо имали тада није био утемељен у праву. Радило се о самовољи појединаца из ЕУ – истиче Лукић.

Очигледно је да се притисак на РС наставља.

– Били смо препуштени самовољи странаца. Без права на живот. И то се сада покушава поново урадити – наводи Лукић.

Он каже да би наставак притисака на РС од стране ЕУ, па и санкције могле довести до распада БиХ, а за то ће главни кривац бити ЕУ. То им не би било први пут, јер је ЕУ водила главну реч око распада социјалистичких федерација у Европи – истиче Лукић.

Један од првих људи у РС, којег су странци 2003. године сменили и ставили на црне листе био је и Милован Бјелица, један од оснивача СДС, а сада актуелни начелник општине Соколац.

– Девет година сам био под санкцијама. Кад су укинуте нико није сносио одговорност због тога што сам хапшен и злостављан. ЕУ ништа неће постићи санкцијама, већ ће само додатно ојачати став РС да се бори за Дејтонски споразум и уставна овлашћења – поручио је Бјелица.

ПОСЛУШНИЦИ

МИЛОВАН Бјелица истиче да странци желе да пронађу алтернативне саговорнике у Српској, односно послушнике, који ће без поговора да одустану од Дана Републике и да ураде све како им се са Запада нареди.

С.Мишљеновић, “Вечерње новости”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *