ИЛИ-ИЛИ И ПОСЛЕ ТОГА – Вашар у Давосу је био…

Најважније ствари о Украјини ипак су се одигравале иза затворених врата – као што се, иначе, оно баш важно и ради у Давосу. Људи који никад ни од ког народа нису изабрани – доносе важне одлуке о догађањима у свету и онда се оне спроводе. У спровођењу се очекује сарадња оних који не седе на тајним седељкама – као што су залудни политичари малих држава или међународних организација

Седиште Светског економског форума (СЕФ) који се састаје сваке године у Давосу заправо је у малом граду Колони, изван Женеве. Најомиљенија легенда ове швајцарске чаршијице је везана за лето 1816. кад је лоше време натерало лорда Бајрона и Персија Шелија да, из досаде, са друштвом „причају хорор приче“. Шелијева вереница Мери ће после тога написати – Франкенштајна (1818), а лекар лорда Бајрона др Џон Вилијам Полидори – Вампира (1819).
Прва причa је како научник од делова мртваца склапа хуманоидну креатуру у намери да је оживи и да она буде прекрасна, али кад је она устала, имао је пред собом одвратно, превелико и унакажено биће. Друга прича, први пут у западној књижевности, доноси лик „вампира аристократе“ који сише крв а што шири страх међу сиромашним а фасцинира богате. Лорд Рутвен, како се звао тај аристократа из романа, развијаће се до најчувенијег од свих вампира – Дракула (1897). Вампири су у западну високу културу преузети из јужнословенске митологије. Код нас су зли и треба их пробости глоговим коцем, а код њих забавни и – комерцијални. Доносе паре.

ПОШТО ДАВОС Данашњи Јужни Словени иду у Давос жељно се надајући да ће их угристи неки вампир, јер они верују да је то – страна инвестиција, или Четврта индустријска револуција, или Велики ресет. Лековито из те памети – нада да ће се Клаусу Швабу наша крв допасти, а они са удивљењем загледају све лепоте Франкенштајна и не виде да је то што он чини зло и наопако. Франкенштајновање друштва је – њихов идеал.
Овај 53. СЕФ (све је почело 1971) окупио је око 2.500 делегата, плус особље – кажу око 40 чланова особља по делегату. „Постати званични члан СЕФ-а је у најмању руку скупо. Мора да сте или у гомили милијардера или светски лидер чији порески обвезници плаћају рачун.“
Да бисте добили ону картицу око врата, плаћа се 19.000 долара по особи. А то можете купити ако је ваша организација чланица СЕФ-а, а годишња чланарина је између 60 хиљада и 600 хиљада долара, у зависности од „статуса партнера“. Тако му некако дође да учешће по делегату кошта најмање 79 хиљада долара „плус додатни трошкови за летове, смештај и оброке за приватну пратњу“. Пошто се то узима с леђа простог народа – њима није скупо.
Они који имају све импуте израчунали су да Шваб и СЕФ зараде најмање 213 милиона долара, плус добити од свих хотела и других услуга, што може достићи и милијарду долара годишње.

ПЉАЧКА СИРОМАШНИХ БЕЗ КРАЈА Не знам ко од људи који овако баратају новцем може очекивати да они усмере пажњу на решавање кључног проблема данашњице: „Свака десета особа на свету гладује… а компаније имају огромне профите од криза: 95 прехрамбених и енергетских компанија су 2022. више него удвостручиле профит…
„… од 2020. најбогатијем проценту човечанства припало је укупно 26 билиона америчких долара, а преосталих 99 процената је имало на располагању 16 билиона… У Немачкој је 81 одсто укупног раста богатства оствареног између 2020. и 2021. припало најбогатијем проценту становништва, док преосталих 19 одсто одлази на 99 одсто грађана Немачке…
„… први пут за последњих 25 година у свету истовремено расту екстремно сиромаштво и екстремно богатство.“
Док загледани у швабовску будућност воде своје расправе на дизајнираним панелима, њима ови факти које им презентује „Оксфам“ изгледају апсолутно другоразредни. Трећеразредни! О, сиротињо и Богу си тешка! Чињеница: „Три четвртине свих влада планира да смањи потрошњу у јавном сектору, као што су образовање и здравство.“
Јасно им је да Швабова „влада“ не сумња – да се онај део глобалне добити који отпада на 99 одсто светске популације мора даље смањивати. И важнија је њима великоресетна мисао Клауса Шваба него плач све деце света. Деца могу само да праве буку, а од Клауса и „Блек рока“ им зависе „планови опоравка“. Или како ће се већ Велика пљачка згодно назвати.

НИКО У ТО НЕ ВЕРУЈЕ Овогодишњи скуп одржавао се као Cooperation a fragmented world (Сарадња у раскомаданом свету) што показује да је глобализација угасила свећу оптимизма. Клаус Шваб, први човек СЕФ-а, најавио је то још на самиту Г20 у новембру на Балију. Иза буке коју су правили западни лидери Шваб је објављивао да је глобализам „разломљен“ и да сада ваља зауставити радове на стварању јединствене глобалне управе и порадити на јачању инструмента – тзв. Четврте индустријске револуције која се концентрише на вештачку интелигенцију – трансхуманизам и роботизацију. На Балију је уочено да „искрено речено, иако су присутни Швабовом говору љубазно аплаудирали, нико од њих није изгледао као да би желео да буде чипован за манипулисање његовог ума електронским сигналима“.
Сама припрема овогодишњег скупа била је тиха. „Сјај СЕФ-а бледи. У суштини, све је већ речено“, објашњавао је један новински извештач. Илон Маск је спомињао досаду. На питање на његовом твитеру да ли „неизабрана светска влада“ треба да настави да овако управља светом – од 995 хиљада одговора 86,2 одсто је „против“. После није дошао ни остарели Џорџ Сорош.
Од лидера из Г7 дошао је само Олаф Шолц. У складу с великим начелима немачке политике у два светска рата, ова сенка великих лидера из Берлина саопштила је да „руска агресија мора да буде поражена“. Украјини ће, испричао је, бити испоручене „велике количине наоружања… а потом је дао неодређен одговор на питање да ли ће послати Кијеву тенкове ’леопард 2’“.
Русија, Кина, Индија и БРИКС се држе или на нужној или на пристојној удаљености. Овогодишња пажња је била видно смањена. Уопште нема оне усхићености људи пред велике вашаре, на шта је Давос пре неколико година личио.

У ШОУУ БЕЗ ХЕПИ ЕНДА Ко може да се замисли пред реченицом „наша непоколебљива подршка Украјини никада неће посустати“, која је дошла из још једних самоуважених немачких уста. А кад то изговара особа у улози председнице Европске комисије, онда то показује сву голотињу политичког естаблишмента „музеја демократије“ и до јуче хегемоне цивилизације на земаљској кугли.
Фон дер Лајенова се у том згужваном сценарију давосовске моћи појављивала тек као најава главне звезде шоуа без хепи енда Володимира Зеленског и његовог дирљивог (иако глумљеног) просјачења по жељи и потреби западних медија и влада. За почетак је наредио „минуту ћутања“ а онда су се, у интернет-формату, простирали Јенс Столтенберг, чије су речи изгубиле везу с реалношћу, и Фарид Закарија, звучно име изгубљене теорије обнове западне моћи.
Пре електронског Володимира у Давос је стигла главом и грудима Олена, супруга председника, што јој даје право да на овом вашару антикомпетентности слободно говори о стварима о којима су „прве пратиље“ лидера у претходним временима ћутале а да се испразностима не би банализовала суштина: „Суочавамо се са претњом и колапсом света какав познајемо… Шта ће бити са инфлацијом када државне границе почну да се урушавају, а интегритет земаља буду газили они који то желе? Морамо да прогласимо крај овог рата“, отпевала је Зеленска позивајући „на подршку и јединство међународне заједнице“.
Најважније ствари о Украјини ипак су се одигравале иза затворених врата – као што се, иначе, оно баш важно и ради у Давосу. Људи који никад ни од ког народа нису изабрани – доносе важне одлуке о догађањима у свету и онда се оне спроводе. У спровођењу се очекује сарадња оних који не седе на тајним седељкама – као што су залудни политичари малих држава или међународних организација. Они могу да учествују у расправама у којима се очекује лојалност Великом ресету и идејама СЕФ-а у које верује све мање моћних светских играча.
Једна од кључних личности која је заинтересована за судбину Украјине је извршни директор „Блек рока“ Лари Финк у већ најављиваном мегабизнису „обнове Украјине“. Суманут посао у коме председник грађанин Израела распродаје земљу словенског народа чија трећина је већ расељена… Можда се већ пазари читав део земље који ће остати на западној страни, ако се актуелизује „корејски модел“.
Ту су контролори реализације процеса по правилима „вашингтонског консензуса“ ММФ, СТО, Светска банка…

ВЕЛИКА ПРЕВАРА КАО УСПЕХ „Данашњи свет је на критичној прекретници. Пандемија ковида 19 и рат у Украјини уздрмали су већ крхки глобални систем. Економски раст у највећим светским економијама је у застоју“, филозофирао је газда Клаус Шваб као да није управо из СЕФ-а и Давоса лансирана операција ковид-19. Две године планетарног терора јесу гурнуле светску економију у застој и довеле да и „даље расту цене хране и енергије“, над чим брине Шваб, али управо је овај филозоф главни наткоординатор „највеће, најсофистицираније пропагандне операције у историји“.
Стотине милиона људи је носило маске, недељама су нас „закључавали“ у торове као стоку, мамузали су стотине милиона слуђених „бустер“ вакцинама а којима нико није знао последице, сад се у све више држава на првом месту статистичке листе смрти грађанства појављује „узрок смрти непознат“ а да се не би ширило питање да ли су умрли били вакцинисани… А кад су два репортера пресрела извршног менаџера „Фајзера“ Алберта Бурлу и постављала му та питања, он је само гледао у даљину. Не осећа се обавезним да било коме одговара на питања „живота и смрти“ цивилизације.
Велики балон је издувао. Само 1,5% српског становништва, које је Предраг Кон водио у здравље свим средствима, сада се подаје ковид вакцинацији. Читав свет се увоштио и ћути. Са свих страна избијају чињенице које се надвијају над масовном вакцинацијом, а сумње о смртној опасности мНРА вакцина се подижу над до јуче недодирљивим „Фајзером“ и „Модерном“.
Множе се чињенице, а за ову прилику наводимо једну за случај маргиналну, али застрашујућу: „Током протекле две године (од 2021. до 2022) више од 1.650 професионалних и аматерских спортиста је колабирало због срчаних последица, а за 1.148 њих се то показало фаталним. У књизи Непознати узрок: Епидемија изненадних смрти 2021. и 2022. Едвард Дауд опширно пише о анормалном броју смртних случајева који се дешавају међу спортистима, и који, упркос великим напорима ‚проверавања чињеница‘ да би се то приказало као ‚нормално‘, показују да само то није могуће.“

НЕОДГОВОРНОСТ СЕ ПОДРАЗУМЕВА СЕФ ради на томе да свог послушка Светску здравствену организацију (СЗО) уздигне изнад националних влада. СЗО од 1948. године, кад ју је основао Рокфелер, па после придодао УН, досад није наступала као да жели да преузме власт над здравственим политикама сваке земље.
„Ако СЗО успе, ова приватно финансирана организација биће независна од влада и неће имати политичку одговорност према људима. Иста организација која је лагала и обмањивала уверавањем да је инјекција ковида ‚безбедна и ефикасна‘ граби се за моћ да наметне широм света шта год жели“ (Петер Кениг). Овакво одсуство скрупула постаје константа.
Последица корона операције је драматична промена односа грађана према науци и јавној сфери у друштву – које су основа „за опстанак демократског републиканизма“. То је покушај, као што примети један шпански аналитичар, да се успостави нова рационалност „која,у име дигитално-алгоритамске концепције истине, потпуно трансформише наше концепције res publica, и ствара нови политички режим који можемо назвати дигитални ултралиберализам.“
У Давосу је још 2009. покренут пројекат Глобална иницијатива за редизајн (GRI) – сељење власти из националних влада чије уговоре ратификују изабрани представници на, како каже Ник Бакстон из америчког Транснационалног института, „самоизабране групе ‚заинтересованих страна‘“. Клаус Шваб је већ објаснио да је „суверена држава застарела“. Идеологија трансхуманизма вас о томе не пита, већ јавља да је то „неизбежна судбина човечанства“.
Свет који се сакупља у Давосу учен је тако – од најпрестижнијих западних универзитета до Швабове Школе младих глобалних лидера – да не види у томе никакве нелогичности. Они су уверени да никад никоме неће одговарати за Велику заверу. И чине све да човечанство као скупина „бескорисних потрошача хране“ постане стадо „хакованих животиња“ како им је њихов идеолог Јувал Ноа Харари обећао 2020. баш у Давосу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *