ГРЕТА УЗАЛУД БРАНИЛА ЛУЦЕРАТ: Велики медијски спектакл на немачком угљенокопу

Од прошле среде стотине полицајаца раде на уклањању активиста, који су већ окупирали заселак Луцерат у западној Немачкој, али полицајци су и јуче били “љубазни” према демонстрантима јер су зелене активисте “сликале” и десетине ТВ камера. На крају је полиција ипак “однела” победу.

Славна Швеђанка је марширала испред поворке док су се демонстранти приближавали селу, показујући подршку активистима који су га окупирали у знак протеста због проширења рудника угља. Локални медији јавили су да је на полицију бацано камење.

Један демонстрант је виђен са повредом главе, док су се у близини места протеста огласиле сирене Хитне помоћи.

– Немачка се тренутно заиста срамоти – рекла је Тунбергова пре протеста у суботу. Она је рекла да је сила коју полицајци примењују против “еко-герилаца” нечувена!

У петак пред последњу “офанзиву полиције” између 20 и 40 климатских милитаната је било скривено у спорном селу, рекла је портпаролка протестног покрета за АФП. Власти су саопштиле да улазе у завршну фазу евакуације активиста и да више немају времена.

Велики део кампа демонстраната је раније очистила полиција. Шведска активисткиња, која је позвана у Немачку специјално за потребе протеста, посетила је локацију прво у петак увече.
Разлог због којег је постало неопходно да се село на лигниту исели је то што је Зелена странка гурнула целу политичку елиту Немачке, а посебно Ангелу Меркел, у рани излазак из нуклеарне енергије. Не ради се само о три атомске електране које би требало да буду искључене 15. априла, већ о томе да “читава индустрија” може да буде угушена, писали су и јуче немачки медији.

Угаљ чини невероватних 31 одсто немачке производње електричне енергије. У 2015. години износио је само осам. Званични датум гашења електричне енергије добијене на угаљ у Немачкој је у међувремену враћен са 2038. на 2030. годину, али то се догодило непосредно пре рата у Украјини.

ПРЕКО 1.000 ПОЛИЦАЈАЦА

ИЗВЕШТАЈИ сугеришу да је више од 1.000 полицајаца у опреми за нереде избацило стотине демонстраната из села. Неки демонстранти бацали су ватромет, флаше и камење на полицију. Други су се жалили на неприкладну силу и рекли да је обим полицијске реакције, са полицајцима доведеним из других области Немачке и стављеним у приправност, и воденим топовима, представљао неоправдану ескалацију.

 

Један коментар

  1. Jadna Pipi duga čarapa, se razočarala…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *