Формирање ЗСО предуслов за наставак преговора Београда и Приштине

Потпредседник Владе Србије и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са амбасадором САД у Србији Кристофером Хилом, а саговорници су нагласили заједнички став по питању неопходности формирања Заједнице српских општина (ЗСО) као предуслова за даљи наставак преговарачког процеса Београда и Приштине.

Вучевић је упознао саговорника са наредним активностима званичника Србије које ће бити усмерене ка даљем унапређењу билатералних односа, а које ће бити реализоване у Србији и САД, преноси Танјуг.

Немачка фондација Фридрих Еберт недавно је представила свој нацрт ЗСО који је, како се наводи, заснован на Бриселском споразуму, али “неће имати извршна овлашћења”.

“(ЗСО) нема извршна овлашћења, у смислу да није трећи ниво власти, не може да преузме извршна овлашћења општина чланица, јер је то супротно пресуди Уставног суда ‘Косова’. Не знам да ли се по томе овај статут разликује од Бриселског споразума, јер по овом питању постоје различита мишљења”, рекао је члан Европског института за мир (ЕИП) Сенад Шабовић.

Та немачка невладина организација преузела је на себе посао писања нацрта статута ЗСО, иако ангажовање невладиних организација није предвиђено ни Бриселским споразумом, потписаним пре више од десет година, ни Споразумом о Заједници српских општина из 2015. године.

Тим споразумима је тачно утврђено каква ће овлашћења имати ЗСО и општим принципима је дефинисано како ће она изгледати. Управљачким тим, којег је за то овластио европски посредник, завршио је нацрт статута још 2018. године. 

Они су нацрт статута послали, а ЕУ посредник мора да сазове састанак на високом политичком нивоу на коме би управљачки тим представио тај нацрт, рекао је извор РТ Балкан упућен у преговоре.

Дакле, не постоји могућност, нити се било ко сагласио да “Фридрих Еберт”, или било која друга невладина организација буде надлежна за израду нацрта статута.

На састанку било речи и о одбрамбеној сарадњи

На састанку је посебно истакнута предстојећа посета начелника Генералштаба Војске Србије, генерала Милана Мојсиловића Националној гарди Охаја у Колумбусу и Здруженој команди Оружаних снага САД у Вашингтону, саопштено је из Министарства одбране.

Вучевић је захвалио амбасади САД на утицају који је испољен приликом смиривања ситуације на северу Косова и Метохије, а посебно је наглашен заједнички став по питању неопходности конституисања ЗСО као предуслова за даљи наставак преговарачког процеса.

Амбасадор Хил истакао је да су САД поуздан партнер Србије са посебним нагласком на сарадњу у области одбране.

Он је нагласио да ће амбасада САД са своје стране учинити све да високе делегације Србије приликом посете САД у потпуности испуне циљеве посете и буду прихваћене на највишем нивоу.

Хил је истакао да се САД надају скором наставку сарадње у области војних вежби и додао да су САД спремне да помогну процес опремања Војске Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *