“ФЛЕРТУЈЕМО СА ТРЕЋИМ СВЕТСКИМ РАТОМ” Економиста Џефри Сакс: “Ово није прва, него девета година рата у Украјини”

ПОЗНАТИ економиста Џефри Сакс рекао је да је рат у Украјини почео пре осам година те да ово није прва година рата, већ девета, као и да све више ескалира јер, како је рекао, Пентагон данас упозорава Вашингтон да могућност нуклеарног рата постаје реална.

– У међувремену, папа Фрања је већ оценио да је ратом у Украјини започео светски рат. Имамо сада рат у Украјини, Израел бомбардује Иран, Америка и Кина су на ивици директне конфронтације поводом Тајвана. Ово су заиста опасна времена и ако ово ескалира, ми већ сада флертујемо са трећим светским ратом – рекао је Сакс за “Политику”, приликом посете Београду као гост Центра за међународне односе и одрживи развој. 

Он верује да постоји начин изласка из кризе и да то подразумева да САД промене своју спољну политику, као и да око 150 земаља у свету које нису у НАТО-у и нису савезници САД, не рачунајући Русију, дигну глас у Генералној скупштини УН и затраже моментални прекид ватре и почетак мировних преговора. 

Према процени Сакса, мировна улога великих неутралних држава као што су Аргентина, Бразил, Кина, Индонезија, Индија, Турска и Аустралија, могла би да буде одлучујућа, јер су оне чланице БРИКС-а, који одржава, како је рекао, фундаментални феномен – да је доба западне доминације светом завршено. 

– Индија и Кина збирно имају 2,8 милијарди становника, односно 36 одсто светске популације. БРИКС представља и већи део производње од Г7, има већу куповну моћ становништва. То је највећа геополитичка промена која се дешава пред нашим очима, а у неким деловима америчких политичких ресора тога још нису свесни – оценио је Сакс. 

На питање каква би могла да буде даља геополитичка судбина мањих, неутралних држава, као и Србије, због рата у Украјини, Сакс је рекао да би волео да Индија, Бразил и друге земље којима се “не могу тек тако увртати руке” покрену акцију да сместа почну мировни преговори и да се рат што пре заврши. 

– И ту долази до значаја групације Г20 за процес који називам променом структуре света. Они су сложно за мировне преговоре и прекид рата у Украјини – истакао је Сакс. 

Коментаришући могућност “поделе света на Г2” односно Америку и Кину, Сакс је казао да је то илузија те да САД данас више не управљају светом, а то не може ни Кина, односно ниједна држава не може да управља светом. 

Сакс наводи да је реалност да је свет сада мултиполаран, али да за то нема политичког признања, као ни ставова који треба да подрже сигуран мултиполарни свет. 

– Кина ће надаље бити веома утицајна, САД ће наравно остати утицајне. Ипак, Кина има бројне домаће разлоге за забринутост, на пример – осетан пад демографског раста. Кина има важнијих брига од тога да ли ће преузети ‘вођство’ над светом. Требало би да имамо међународни поредак заснован на међународном праву и повељи УН – закључио је Сакс. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *