ЕП подржао захтев тзв. Косова за чланство у ЕУ, Србија оптужена за ескалаторне потезе

Европски парламент подржао је данас захтев за чланство лажне државе Косово у ЕУ и позвао на интензивирање дијалога Београда и Приштине на основу – међусобног признавања.

Ово су, између осталог, захтеви у амандманима који су усвојени уз Годишњи извештај о имплементацији заједничке спољне и безбедносне политике ЕУ, известиоца Дејвида Мекалистера, а које су поднеле социјал-демократе. За ове амандмане Европска народна партија (ЕПП) затражила је одвојено гласање (split vote), пренеле су „Новости“.
У усвојеним амандманима осуђује се низ „ескалаторних потеза“Србије и актера подржаних од стране Србије, који укључују „нелегитимне блокаде, насилне нападе и претњу војном акцијом“. Додаје се да је независност тзв. „Косова“ неповратна, а понавља се и позив државама-чланицама ЕУ, које то до сада нису учиниле, да признају једнострано проглашену независност Косова.
Усвојен је и амандман у којем се осуђује „сецесионистичка реторика и активности у БиХ“, а наводи се да у обележавању „противуставних“ празника учествују и „актери из трећих држава“. Позива се да се усвоје санкције и против званичника трећих држава који пружају подршку „сецесионистичким политикама“.
Мекалистеров текст усвојен је са 407 гласова за, 92 против и 142 уздржана. У документу се, између осталог, жали због ниског усаглашавања Србије са заједничком спољном и безбедносном политиком и понавља позиција ЕП да Србија треба да настави са отварањем наредних преговарачких поглавља тек када „оснажи посвећеност реформама у области демократије и владавине права и демонстрира пуну усаглашеност са заједничком спољном и безбедносном политиком“.

Позив Европској комисији да отвори истрагу о раду комесара Вархељија

Резолуција Европског парламента о примени спољне и безбедносне политике ЕУ, која је данас усвојена на пленарној сесији, садржи параграф у којем се позива Европска комисија да покрене независну и непристрасну истрагу о Оливеру Вархељију, како би се утврдило да ли понашање комесара за проширење и суседску политику крши кодекс понашања чланова Комисије.
Тај члан резолуције усвојен је са 357 гласова „за“, од укупно 632 посланика који су гласали.
У овом члану стоји да „комесар одговоран за политику суседства и проширење, намерно покушава да заобиђе и поткопа централни значај демократских реформи и реформи владавине права земље које улазе у ЕУ“.
Члан је постао део Резолуције на захтев холандског посланика Тејса Рутена из групе социјалиста и демократа. Он је данас изјавио да се његова политичка група „сложила око кандидатуре комесара Вархељија под условом да он делује само у интересу целе ЕУ, а не у интересу владе у Будимпешти. Сада, након три године рада, постоји озбиљан разлог да се верује да комесар следи план (премијера Виктора) Орбана“, сматра Рутен.

Вархељи оптужен да помаже Вучићу и Додику

„Улога Европске комисије је да заштити територијални интегритет Босне и Херцеговине, промовише демократију у Србији и обезбеди мир и стабилност у Црној Гори и на Косову. Не супротно. Подржавање Додикових националистичких и сепаратистичких ставова не само да би било супротно Кодексу понашања чланова Европске комисије, већ би било и играње ватром, а овде је одговорност Комисије кључна”, оценио је он.
Група социјалиста и демократа у саопштењу тврди да „комесар Вархељи доследно умањује нападе председника Србије Вучића на демократију и, наводно, чак је помагао сепаратистичке акције Милорада Додика у Босни и Херцеговини“.
Аутор Резолуције, немачки посланик из редова хришћана-демократа Дејвид Мекалистер који председава Комитетом ЕП за спољне послове, није хтео да одговори на новинарско питање о Резолуцији која тражи истрагу о комесару. Он је подвукао да су „неке колеге хтеле да у тексту уђе име комесара, али друге колеге су рекле да је то неуобичајено“.
 
„Генерално, ЕП отворено каже да очекује да земље проширења, које преговарају за чланство, треба да се у потпуности ускладе са спољном политиком ЕУ, а то укључује и санкције. Ми смо били веома јасни о томе, а Србија зна нашу позицију“, каже Мекалистер.
Напомиње да је „поглавље 31 важан стуб за усклађивање са европским политикама о вредностима и стандардима“.
Критике на рачун комесара нису нове и биле су споменуте у извештају Европског парламента о Србији 2022 године. У овом документу стоји да ЕП „изражава забринутост због тврдњи јавности“ да Вархељи не придаје довољан значај владавини права у земљама проширења, пренео је Танјуг.

Један коментар

  1. Јелена Јовичић

    Све што је држава Србија, у току година, урадила брзоплето, нестручно, удворички, попустљиво, тајно – погрешно, дакле, или “погрешно” – долази убрзано на наплату, и скупо ће нас коштати, било да урадимо што се од нас тражи, или да не урадимо, јер су нас “елите” довеле у безизлазан положај.
    Разуларене силе које нам бахато прете и условљавају нас свим и свачим, неће никад одустати. Нема ту за њих никакве непосредне користи, тј. инфлација им неће бити мања, нити ће им станови бити топлији, нити ће избећи рецесију, па ипак, чине све што од њих траже Америка и њихова ирационална мржња према јединој слободној нацији у Европи, нацији која припада словенској раси, још горе, која је православна – е то све већ је неопростиво! Уосталом, шта је њих брига за Србе кад не хају ни за себе саме! Праве се блесави и пишу којешта, а Држава и даље запомаже: ЕУ, ЕУ! – уместо да је одавно рекла: Нека, хвала! Због “ЕУ, ЕУ!” Србији се не дозвољава да буде неутрална као што је то некад могла Швајцарска, или Португалија, на пр. Ипак,
    “Тешко нама, пропасти нећемо!” – уз минимум јединства, непоколебљивости, храбрости и стрпљења… до победе светла са Истока…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *