Да ли ће Кијев добити атомску бомбу

Након што Кијеву стигну западни тенкови, следећи су авиони и хеликоптери, а онда Зеленски може да затражи и нуклеарно оружје – или ће их све заједно неко зауставити пре него што се то деси?

Америка спрема нови пакет војне помоћи Украјини вредан 2,5 милијарди долара, саопштено је званично из Пентагона. То укључује и испоруку 59 борбених возила пешадије „бредли“ и 90 оклопних транспортера „страјкер“ кијевским снагама Володимира Зеленског. Оружане снаге Украјине добиће и артиљеријске гранате, противтенковске ракете, системе ПВО „авенџер“ и много тога још, уз раније најављену батерију ПВО система „патриот“. То је већ други, позамашни оружани пакет само у 2023. години, а према званичним подацима администрација председника Џоа Бајдена већ је издвојила око 27,5 милијарди долара за војне нужде Кијева. По мишљењу експерата, Вашингтон настоји да Русији нанесе стратешки пораз „одржавањем интензитета снабдевања“ Украјине ратним материјалом и новцем који се обезбеђује из фондова Европске уније, како би се спречило да Кијев потоне – пре времена. Остаје, међутим, отворено питање колико далеко су Американци спремни да иду, имајући у виду да ескалација између Истока и Запада већ надилази досадашње оквире хибридног рата. И прети да прерасте у нуклеарни.

У ОКВИРИМА ПРЕДСЕДНИКОВИХ ОВЛАШЋЕЊА Најављујући нову помоћ кијевским снагама, Пентагон се позвао директно на Бајдена. „Министарство одбране најављује одобрење пакета помоћи у оквирима председникових овлашћења, за обезбеђивање критично важних безбедносних и одбрамбених потреба Украјине“, наводи се у саопштењу. Пакет вредан 2,5 милијарди долара предвиђа помоћ Украјини из резерви Министарства одбране, и већ је тридесети од августа 2021. који одобрава Бајденова администрација! Како је објаснио Пентагон, уз раније испоручених 50 „бредлија“, нова помоћ „пружиће Украјини могућност да две бригаде снабде оклопним возилима“. Према другим проценама, ове испоруке помоћи ће Кијеву да „издржи до лета“, али по досадашњој динамици на фронтовима то је мало вероватно.
Осим „бредлија“, „страјкера“ и „авенџера“, у оквиру нове транше, Вашингтон ће испоручити још муниције за ПВО системе NASAMS и вишецевне ракетне лансере „хајмарс“, антирадарске ракете HARM, 53 оклопна возила класе MRAP, 350 оклопних возила HMMWV, 20.000 артиљеријских граната калибра 155 мм и 95.000 граната од 105 мм. Уз то, и око 600 комада прецизно навођене муниције калибра 155 мм, 11.800 минобацачких граната калибра 120 мм, противпешадијске мине „клејмор“, али и више од три милиона комада пешадијске муниције и око 2.000 противтенковских ракета.
Ове информације појавиле су се уочи састанка представника западних земаља у ваздухопловној бази Рамштајн у Немачкој, где се разговарало и о испорукама западних тенкова Кијеву, за сада без коначног договора, мада не треба превише сумњати да ће Европљани „извршити своју савезничку дужност“ према Кијеву. Како их одбити када они непрестано понављају да „Украјина брани Европу“ својим животима, док Вашингтон несебично шаље 30 својих пакета наоружања и војну опрему? Ко не пошаље, значи да ради за руског председника Владимира Путина. У данашњој Европи, то је милион пута горе него да вас оптуже да сте следбеник Адолфа Хитлера. На појаве неонацизма у Европи више нико и не обраћа пажњу, док им се Путин привиђа иза сваког ћошка.

ОСАМ ГОДИНА ГРАНАТИРАЊА У ДОНБАСУ Овде би се требало мало зауставити и размотрити како функционише наведени механизам притиска на европске нације. Најпре, у уобичајеном, свакодневном говору Кијева, Вашингтона и Брисела запатила се синтагма о „неиспровоцираној инвазији Русије на Украјину“. Другим речима, они у Кијеву су мирно седели и – одједном „пуф“! Руска агресија 24. фебруара 2022. године! Како да није ни било 24. фебруара 2014. и антиуставног државног преврата, с најстрожом медијском цензуром и репресијом над политичким противницима које су одмах након тога уследиле. Запад је, наравно, аплаудирао – јер то су продемократске снаге, наши момци и девојке! Руски језик је укинут, чак и у регионима где је матерњи за 99 одсто становништва. Антиратне партије – такође. Како неко може да буде за мир у ситуацији када је „агресор пред вратима“? Многи су заборавили и масакр над Русима у Одеси у мају 2014, па „антитерористичку операцију“ у Донбасу, која се по Кијев завршила фатално у јесен 2015. године.
Уследило је осам година свакодневних гранатирања у Донбасу, са хиљадама убијених цивила, укључујући децу. И два споразума из Минска (2014. и 2015) која, по сопственом признању њихових твораца, лидера Немачке, Француске и Украјине – Ангеле Меркел, Франсоа Оланда и Петра Порошенка – нико није планирао да поштује, већ је седам година искоришћено за тренинг трупа, наоружавање Кијева и изградњу стотина километара ровова, база и утврђења. Треба ли и подсећати да практично једино што је Кијев требало да испуни и на шта се обавезао потписом – јесте то да изврши промене устава и омогући формирање аутономне заједнице за руско становништво Донбаса? И тек тада је, након седам година неизвршавања ове обавезе, и свакодневног убијања цивила, уследила ничим изазвана агресија Путина и његових злочиначких хорди које желе да униште Украјину и целу демократску и мирољубиву Европу!

„РУСКА ПРОПАГАНДА“ И зато дајте паре и оружје! Не штедите! Јер ако паднемо ми, долазе по вас! Тако звуче поруке које Кијев упућује западној јавности, али без логичног објашњења зашто би неко „долазио по њих“ у Европу. Па зар није Москва пола века на све начине покушавала да се договори са тим истим Западом? Зар није пристала да буде премрежена западним НВО и медијским сектором, а да стране компаније воде главну реч на руском тржишту, чак и у аграру? Зар није Русија 50 година била за Европу најпоузданији снабдевач јефтиним и квалитетним енергентима, од чега је цео континент економски растао и просперирао? Па, је ли Москва, или је Вашингтон одмах вишеструко увећао цене својих енергената, чим се докопао монополског статуса у овој области? Да ли ће са, између два и по и четири пута, скупљим енергентима Европа бити у стању да трчи трку с Кином и другим конкурентима на светском тржишту, и одржава социјални мир као пре? Да ли ће то бити могуће на дуги рок, до краја ове деценије?
Кажу још: свако ко поставља ова питања не мисли добро Европи, ради за Путина! За њу је једино добро да шаље оружје и паре Зеленском, не би ли овај послао на фронт („браник Европе“) још више својих људи. Ако испразните сва своја складишта оружја и све државне буџете, и све то лепо упакујете и пошаљете „украјинским херојима“ (читај олигарсима), онда мислите добро Европи. И радите за кога? Да ли за Бајдена и његове – ако се зна да је једини профитер из целе кризе управо Америка? Али то је руска пропаганда, одговориће вам углас. И одмах позвати да пошаљете бар 20 тенкова на „источни фронт“. И ви ћете кротко послушати. Боље чак да мисле да сте хитлеровац и нациста него путиновац.
Шеф Пентагона Лојд Остин је, говорећи на скупу руских непријатеља у Рамштајну, обећао да ће се подршка Украјини наставити „онолико, колико буде потребно“. Није, додуше, прецизирао – коме је и за шта то потребно, имајући у виду да и највиши представници Брисела признају да се војни губици Кијева одавно мере шестоцифреним бројевима, чак и не рачунајући руске офанзиве последњих недеља које су, могуће, дуплирале ове податке. Да ли је потребно да изгине сва украјинска армија, па да неко каже да је „довољно“? Зато председник Зеленски, уместо да тражи начин за дипломатско решење, тражи од Америке оперативно-тактичке ракете ATACMS, домета преко 300 километара. Западни медији су известили да је Зеленски током посете Вашингтону тражио од Бајдена и ове ракете, али је одбијен. За сада није тражио нуклеарно оружје да баци на Москву.

УДАРАЊЕ НА РУСЕ „СВЕ ДОК УКРАЈИНА ПОСТОЈИ“ Многи у Вашингтону нису задовољни „Бајденовим кукавичлуком“, да се и не говори о томе шта мисле о немачком канцелару Олафу Шолцу, који такође не жури са испоруком тешких тенкова „леопард 2“, мада се чини да то неће моћи да избегне. Изненадна оставка, четири дана пре окупљања у Рамштајну, Шолцове министарке одбране Кристин Ламбрехт – која је требало да убрза испоруке тенкова, али се жалила да ни њена армија нема много наоружања – ваљда ће га навести на „исправна размишљања“. Исто важи и за Бајдена који муке мучи са аферама сина Хантера и мало-мало па задрхти када ће избити следећа. И он разуме да је најбољи начин да задовољи моћне јастребове-русофобе из обе партије у Конгресу – да их редовно „храни“ испорукама оружја Зеленском. За њих је то, како и сами признају, идеална прилика да ударају на Русе, „све док Украјина постоји“.
Према речима америчког државног секретара Ентонија Блинкена, западне земље прилагођавају своју војну помоћ украјинским властима и одлучно су усмерене на то да Кијев покуша да постигне успех на бојном пољу. „Од ’стингера’ до ’џевелина’, ’хајмарса’, ’бредлија’, па до ’патриота’, доследно испоручујемо оно што је Украјини потребно. И то радимо на начин који узима у обзир стварну ситуацију на бојном пољу и њен прогнозирани развој. Одлучни смо да осигурамо да Украјина има све што јој је потребно за успех на бојном пољу“, рекао је Блинкен 17. јануара на конференцији за новинаре с британским шефом дипломатије Џејмсом Клеверлијем. Након што Кијеву стигну западни тенкови, вероватно у року од неколико недеља, следећи на реду биће хеликоптери и авиони, јер је и то, по речима Блинкена, „све што је потребно за успех на бојном пољу“. А онда Зеленски може да се охрабри и коначно затражи и атомску бомбу. Или ће их, можда, све заједно неко зауставити, пре него што се било шта од овога деси? То не би било превелико изненађење. Јер боље је спречити.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *