БЕЗ ЧЛАНСТВА У НАТО ДОК СЕ СРПСКА ПИТА! Оштре реакције Републике Српске након посете Бошњачког члана Северноатлантском савезу

ПРИЗИВАЊЕ чланства БиХ у НАТО од стране бошњачког члана Председништва БиХ Дениса Бећировића је његов лични став и ту се завршава прича о чланству БиХ у том војном савезу, реакција је из Републике Српске на изјаве Бећировића након посете седишту НАТО у Бриселу да ће учинити све “да БиХ што пре постане чланица НАТО”.

Он је позвао генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга да што пре посети БиХ.

– Нема ништа од чланства БиХ у НАТО све док се пита Република Српска, а пита се и питаће се – поручио је Милорад Додик, председник РС.

Додик је додао и да је Бећировић био у приватној посети седишту НАТО савеза у Бриселу и све што је тим поводом изјавио не представља став ПБиХ, већ његов лично.

– Забрињава чињеница што су се челници НАТО одлучили за овакав састанак, пренебрегавајући чињеницу да један члан Председништва не може износити ставове, нити представљати БиХ ако о томе не постоји договор – нагласио је Додик.

Коментаришући Бећировићеву изјаву да је предложио нови приступ у интензивирању НАТО интеграција кроз заједничку мапу пута, према којој би се Босни и Херцеговини могао упутити позив у што краћем року, Додик је истакао да БиХ не иде у НАТО интеграције и да је то добро познат став Српске.

– Никакве мапе пута о којима говори Бећировић нису прошле Председништво, нити могу проћи. Све вести које из Брисела шаље бошњачки члан Председништва вероватно су добре само његовим истомишљеницима. То нису добре вести за БиХ, бар док је у оквиру ње Српска – поручио је председник РС.

Српски члан и председавајућа ПБиХ Жељка Цвијановић изјавила је да када је реч о НАТО савезу, сарадња није спорна, али све док је РС против чланства, БиХ се не може прикључити НАТО.

Ненад Стевандић, председник НС РС, поручио је да БиХ не може ући у НАТО без пристанка Парламента РС и без гласа из Српске, јер се у Алијансу улази уз сагласност народа и ентитета.

Он је додао да је Бећировићу вероватно познато да је улазак у НАТО питање промене Устава и да се Устав мења уз сагласност народа и ентитета.

– То се не може учинити без сагласности српског члана и председавајућег ПБиХ и Народне скупштине РС – истиче Стевандић.

СМЕТА ИМ И ОРДЕН ПУТИНУ!

НА изјаве Бећировића како се већинска БиХ ограђује од Додикове политике и доделе одликовања руском председнику Владимиру Путину, председник РС је одговорио да је Српска, а не БиХ, доделила орден председнику Руске Федерације и да не зна што би се ико ограђивао од тога.

– Ми нисмо ни рекли да је то орден у име БиХ. Орден руском председнику нема никакве везе са сукобом у Украјини, већ има искључиво везе са принципијелном руском политиком према Дејтонском споразуму – нагласио је Додик.

С.Мишљеновић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *