АМЕРИЧКА ЕКОНОМИЈА У ОПАСНОСТИ: Министарка финансија криви Федералне резерве

МИНИСТАРКА финансија САД Џенет Јелен изјавила је да је охрабрена недавним подацима о инфлацији и тржишту рада, али је упозорила да је економија у опасности од рецесије услед високих камата.

“Прилично сам задовољна подацима које сам до сада видела, али не желим да умањим ризик од рецесије, с обзиром на то да Федералне резерве својим потезима успоравају економију”, рекла је Јелен за “Блумберг”.

Америчка привреда порасла је брже од очекиваног – 2,9 одсто на годишњем нивоу у четвртом кварталу 2022, али основни подаци сугеришу да је раст почео да успорава.

Лична потрошња, најважнији покретач америчке економије, порасла је 2,1 одсто годишње, мање него што су економисти очекивали, док је продаја домаћим купцима прилагођена инфлацији – мерач који искључује трговину и залихе – порасла само 0,8 одсто.

То можда и није изненађујуће ако се узме у обзир агресивно повећање каматних стопа Фед-а са циљем да се угуши висока инфлација. Међутим, остварити тај задатак без застоја привреде и значајног повећања незапослености је историјски тешко, наводи “Блумберг”.

“Не видим никакво право опуштање, расплет економске активности”, нагласила је Јеленa.

Истраживање “Блумберга” показује да економисти очекују да ће се привреда смањити у другом и трећем кварталу ове године и верују да постоји 65 одсто шанси за рецесију у предстојећој години.

“Охрабрује то што се инфлација смањује. Више се прича о отпуштањима, али у основи, тржиште рада је прилично стабилно”, каже министарка финансија САД.

Уколико економија избегне неочекиване шокове, све се своди на тржиште рада и то да ли ће Фед успети да изведе “меко слетање”, односно да спусти висину каматних стопа, рекла је Јелен али је упозорила да чак и то неће значити избегавање пораста незапослености.

Стопа незапослености у децембру износила је 3,5 одсто, што је најнижи ниво у последњих 50 година. Јелен сматра да је у опоравку од пандемије ковида и последица специјалне војне операције у Украјини, тржиште рада вероватно превазишло дугорочно одржив ниво незапослености.

“Пут ка одржавању јаког тржишта рада уз смањење инфлације, укључује успоравање раста”, упозорила је Јелен.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *