Ухапшени припадници терористичке групе – осумњичени да су планирали државни удар у Немачкој

У Немачкој је приведено 25 особа, за које се сумња да су припадници терористичке организације или су је подржавали, а који су, како се претпоставља, планирали да изврше државни преврат упадом у Бундестаг.

Немачка полиција спроводи велику операцију против десничарских екстремиста који су осумњичени да су планирали да изведу упад у Бундестаг, јавља „Шпигел“ позивајући се на изворе.
Како се наводи, специјалци истовремено спроводе операцију у 11 савезних држава.
По налогу Тужилаштва приведено је 25 људи који су осумњичени да су били припадници терористичке организације или су је подржавали.
Како се наводи, они су део терористичке групе “грађани Рајха”.
Претрес се врши у 130 кућа, канцеларија и других објеката. Истиче се да је план екстремиста био да изведу оружани напад на парламент и да политичаре држе као таоце. Они су очекивали да ће неки делови структура безбедности да покажу солидарност са њима што би омогућило преврат.
Тужилаштво је саопштило да је међу приведенима и једна држављанка Русије. Она је, како наводи Тужилаштво, осумњичена да је посредовала између вођа завереника и представника Русије.
Руска амбасада у Немачкој саопштила је да за сада није добила обавештење од немачких власти о привођењу руске држављанке.
Приведени се сумњиче да су покушавали да успоставе везу са представницима Русије али подршку нису добили, додаје Тужилаштво.
Тужилаштво је истакло, да нема основа да се сумња да су руски званичници подржавали заверенике.
Осумњичени су планирали да успоставе привремену војну владу и да воде преговоре са САД, Русијом, Француском и Великом Британијом.
Немачко Тужилаштво је саопштило и да су многи од приведених били у служби Бундесвера.

Откривени детаљи плана осумњичених за државни удар у Немачкој, познато и ко су ухапшени

Двадесет пет осумњичених чланова и присталица екстремно десничарске организације “грађани Рајха” приведено је рано јутрос током рација широм Немачке, саопштило је савезно тужилаштво Немачке, додајући да су рације спроведене у 11 немачких покрајина.
Ухапшени су осумњичени да су део терористичке групе чији је циљ било рушење постојећег државног поретка у Немачкој, које није искључивало насиље као средство за постизање циља, наведено је у саопштењу.
Осумњичени су ухапшени у немачким покрајинама Баден-Виртемберг, Баварска, Берлин, Хесен, Доња Саксонија, Саксонија, Тирингија, као и у Аустрији и Италији, саопштило је Тужилаштво.
Осумњичени се терете да су се, до краја новембра 2021. године, припремали да изведу акције засноване на њиховој идеологији, наведено је у саопштењу.
У полицијској акцији “Сенка” око 3.000 припадника полиције претресло је 137 објеката 52 осумњичених.

Ко су ухапшени

У шест сати ујутро специјална јединица полиције упала је у кућу бивше посланице странке деснице “Алтернативе за Немачку” (АфД) и актуелне судије Биргит М.-В. у Берлину.
Само три минута касније полиција је извршила акцију у једном дворцу у Бад Лобенштајну.
Истовремено је полиција упала у око 30 објеката, међу којима су аутомеханичарска радња, радња за столарију…
Дневник “Билд” пише да су принц Хајнрих XIII Ројс и судија Биргит М.-В. осумњичени да су формирали терористичку мрежу.
Међу осумњиченима су и неки бивши одборници АфД.

Удруживање опасно по Устав Немачке

Савезна криминалистичка служба (ЛКА) добила је информације о формирању терористичке мреже, те је крајем августа изразила сумњу да је у питању “удруживање опасно по Устав”.
Централно тело терористичке мреже, која је планирана државни удар, био је „Савет”.
Он је био нека врста кабинета владе у сенци са ресорима од правосуђа, спољних послова до здравства.
“Чланови “Савета” су се од новембра прошле године редовно тајно састајали, како би планирали преузимање власти и успостављање сопствених државних структура”, наводи Тужилаштво.
План је био да “војно крило“ на нивоу општина, кругова преузме власт.
Међу осумњиченима је и активни припадник специјалне војне јединице КСК, чији су стан и канцеларија у касарни у Калву претресени.
Војник је био члан штаба елитне јединице, наводи немачка Војна обавештајна служба (МАД).
Какко је наведено, после пуча група је намеравала да формира владу, а нови владин апарат требало је да ради по монархистичким правилима, подељен на разна министарства као „кнежевине“.
Иначе за сваки ресор већ су били одређени људи, а, како преносе медији, ради се о особама на утицајним положајима из друштвених и финансијских области јавног живота.
Министар правосуђа Немачке Марко Бушман оценио је да је данашња акција полиције „антитерористичка“.
 
„Од јутрос су у току акције против терористичке мреже из сцене „Грађана Рајха“. Постоји сумња да је био планиран оружани напад на уставне органе“, написао је на Твитеру.

Ко су “грађани Рајха”

„Грађани Рајха“ су групација која не признаје Савезну државу Немачку и њене демократске структуре.
Њени чланови одбијају да плаћају порез, и у конфликту су са властима.
Министарство унутрашњих послова процењује да та организација броји око 21.000 припадника.
 

Један коментар

  1. Славко Z

    ,,Билд” (Das Bield) је изнео податке да ће у аутомобилској индустрији без посла остати 770 хиљада радника у здравству 1,2 милиона, у хемијској инд. 550 хиљада, у металургији на стотине хиљада.
    Дакле ово хапшење око 50 уротника, претежно стараца и пензионисаних официра само је начин да се скрене пажња са тешког положаја Немачке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *