ПРИШТИНА СПРЕМА НОВУ ВОЈНУ БАЗУ НА СЕВЕРУ КиМ: Турска војска у Албанији већ почела са обуком припадника КБЦ

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да Приштина припрема отварање пете базе на северу КиМ која ће бити војна.

Он је за ТВ Пинк рекао да је кризу око таблица Приштина искористила за полицијске Росу базе на Северу КиМ и стално присуство.

“Ову најновији кризу Приштина ће да искористи да припаднике такозваних косовских безбедносних снага инсталира стално на северу Косова”, рекао је он.
Упозорио је на изјаве такозваног министарства одбране Приштине да ће барикаде бити разбијене, а да ће тзв. КБС бити у сваком делу КиМ.

“Реално је и да су били у два наврата присутни на северу КиМ. Мислим да командант КФОР-а то мора да објасни. Да ли је одобрио, на основу чега. Сагласност четири председника општина са севера КиМ није имао”, рекао је он.

Дрецун је упозорио да тзв. КБС већ има теже наоружање, да на КиМ постоји тенковски полигон, те да се планира набавка тенкова и дронова.

Додао је да је тзв. КБС повећао број на готово 4.500 припадника, од чега је више од 2.000 већ завршило војну обуку у иностранству.

Он је навео да турска војска већ обучава у Албанији припадника тзв. КБС за коришћење дронова “бајрактара”.

“Шта ће офанзивно наоружање нелегалној формацијии супротној Резолуцији 1244. То говори о томе да се Приштина спрема на озбиљну војно-полицијску акцију”, рекао је он.

Дрецун је оценио да земље запада све виде, знају и чују, а не хају нити обраћају пажњу на српске протесте.
“Срби су обесправљени, угрожена су им људска права и опстанак, а узрок једнострано понашање Приштине. Срби желе мирно политичко решавање проблема које је Приштина створила”, рекао је он.

Оценио је да су порука Приштине, ратоборне, брутално претеће, и ратнохушкачке.
Истакао је да Немачка даје најјачи ветар у леђа Приштини, док САД имају нешто прагматичнији став који оставља простора да се постигну нека решења.
Поручио је да Немци треба да одговоре какве тајне акте спроводе да Србе натерају да прихватимо нешто супротно сопственим интересима.

Поставио је и питање да ли су се недавно у Берлину немачки званичници срели са премијером Албаније Едијем Рамом и Аљбином Куртијем, и о чему је разговарано.
Он је упозорио и на политику различитих аршина коју води Немачка јер истовремено подржава територијални интегритет Украјине.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *