НОВИНАРЕ ПРОГЛАСИЛИ ПУТИНОВИМ АГЕНТИМА: Организација “Октобар” објавила имена наводних руских експонената у Србији

Чедомир Стојковић, председник групе”Октобар”, фото: Медија центар Београд

Објављивањем имена “Путинових шпијуна” у Србији међу којима су и имена главног и одговорног уредника “Вечерњих новости” Милорада Вучелића и колумнисткиње Љиљане Смајловић група “Октобар – слободарски савез слободне Србије” угрозила је безбедност ових угледних новинара

Такође, прекршен је закон, а прављење спискова подсећа на најцрње фашистичко време.

Поступак опскурне групе “Октобар”, која је покренула “лов” на Путинове агенте у Србији, овако оцењују саговорници “Новости”, а Удружење новинара Србије тражи да се са списка уклоне имена новинара, како не би били жртве недопустивог притиска, укључујући и угрожавање безбедности.

– Протестујемо због обjављивања имена новинара Љиљане Смајловић и Милорада Вучелића на “Листи агената Путиновог режима у Србији” коју је сачинила невладина организација Слободарски савез слободне Србије – ГРУПА ОКТОБАР. Оваквим прављењем спискова неподобних, у овом случају новинара, може бити угрожена њихова безбедност – наводи се у саопштењу УНС.

Ово новинарско удружење истиче да не спори никоме, па ни организацијама цивилног друштва, да критикују појединце и да се не слажу са ставовима које они заступају, али подсећа да нико нема право да говор, мишљење, изражавање и опредељење новинара квалификује као припадност “страној агентури” и тиме доведе у питање њихову сигурност.

Невладина организација “Октобар” са објављивањем имена “руских агената” почела је 5. децембра када је на списак ставила само Александра Вулина, директора БИА. Сада је урађена и “допуна” са још десет имена међу којима су и двоје дугогодишњих медијских посленика.

 

Према оцени “Октобра”, они су у “командном ланцу подршке председнику Русије Владимиру Путину”, а наведено је и да врше “пропутинову и проруску пропаганду”, “креирају антизападно и антиевропско расположење” у Србији, спроводе “хибридне колективно-психолошке операције” над становништвом Србије…

Осим њих, на списку су и бизнисмен Богољуб Карић, доскорашњи министар Ненад Поповић, политичар Војислав Шешељ, министарка здравља Даница Грујичић, лидер странке Српска десница Миша Вацић, Срби са КиМ Милан Радојичић и Звонко Веселиновић, као и редитељ и публициста Драгослав Бокан.

Иначе, ова организација најављује да ће списак допуњавати, па ће имена нових руских жбирова јавност сазнати за три дана, када откуца бројчаник постављен на њиховом сајту, а који одбројава време до открића новог “народног непријатеља”.

Колико је опасно овакво понашање, указује социолог Љубиша Деспотовић који наглашава да стављање нечијег имена на списак значи и цртање мете на његовом челу. То значи, упозорава он, да је на овакав начин јавним личностима угрожена безбедност и да могу да доживе вербално, али и физичко насиље.

– Прављење спискова је чист фашизам – наглашава Деспотовић.

 
 

– Нико нема право да на такав начин јавно прозива друге људе, а иза свега се крије јасна политичка намера. У демократским друштвима то је забрањено. Јавна полемика са политичким неистомишљеницима је дозвољена, али прављење спискова са њиховим именима – недопустиво.

Осим што личности са списка излаже опасности, ова организација крши закон. На то указује генерал-мајор у пензији Митар Ковач који је истакао да је  законски недопустиво да се људи етикетирају, а да свако ко има нека сазнања о наводним агентима треба да поднесе тужбу. То је, како каже, једини пут.

Он је истакао да је очигледно да организација “Октобар” ради у име неке стране обавештајне службе и да има задатке да објављивањем одређених имена смањи лош руски утицај, који се све чешће помиње.

8 коментара

 1. Јелена Јовичић

  О, па то и моје име може да се нађе на списку, као и имена сигурно свих 80% Срба који се не би сложили са њима. Биће то, боме, подугачак списак!
  Са своје стране, ја правим списак прозападно и проамерички оријентисаних, не бих ли смањила ЊИХОВ “малигни утицај” на православни и русофилни народ у Србији. Само, списак ми, некако, мршав…
  Срамота је чиме се неки људи баве, док, за прљави новац, угрожавају безбедност других Срба!

  19
 2. Nisam pravnik, pa me zanima da li je nasim zakonima dozvoljeno crtati metu na celu ,bilo kome, pogotovu vrlo cenjenim novinarima, kao sto su Ljiljana Smajlovic i Milorad Vucelic? Predpostavljam da nije, jer kakva bi to onda bila pravna drzava. Sta u tom slucaju treba da radi Tuzilastvo ili Ministarstvo pravde, ili Ministarstvo informisanje? Zasto je sve svedeno na kukanje sta nam se sve to radi. Gde smo mi svi, da se upitamo sta se to kod nas desava. Samo kukamo, hajde da se nesto i uradi. Zasto sve one, koji rade protiv svoga naroda ne kaznjavamo ignosiranjem iz javnog zivota, a ne da im dozvoljavamo da nas sve vredjaju i pljuju, dajuci im mogucnost u stampi i na TV da nas izludjuju, a mi samo da se zalimo sta nam rade.
  Olga Ilic

  17
 3. Славко Z

  “Октобар” вероватно асоцира на 5.Октобар време када је Србија капитулирала и поништила борбу наших оружаних снага против НАТО. Ради се о ДС односно остацима “Брозове Црвене буржоазије” који су задужили Србију испоручујући цео наш војни и цивилни врх НАТО Трибуналу. Осим тога уништили су прко 3000 фабрика, још увек рентабилних, продајући их у бесцење и избацили око 400.000 радника на улицу. О томе је писао и амерички новинар Мајк Хадсон који тврди да су ови квислинзи стрпали у своје џепове око 50 милијарди долара. Можда је ова њихова појава у јавности синхронизована са данашњим скандалом (17.12.2022.) на Конгресу Социјалистичке партије када је руски амбасадор Б. Харченко демонстративно изашао из сале, због емитовања увредљивог филма о Русији. СФСН !

  10
 4. Stojkovicu lijevi advokatu jesi li tuzio seselja kad ti je javno na TV rekao da ce ti je..ti izdajnicku mater.

  5
  2
 5. Јелена Јовичић

  Кад већ помену Славко Z. Интересантно је да нико никад није одговарао за уништење свега у земљи, започето “оног” октобра, нити ће. Знамо и ко је, и како је, уништавао, па – ништа.

  Aпсурд: Србија ће казнити уколико неко, са званичног места, жену ловца назове ловцем, а не ловкињом; жену војника – војникињом. Хахахааха! А жену која има чин капетана? Да ли је то капетаница? Е, неће моћи!

  • Славко Z

   Драга Јелена, после пуча 5. Октобра “досовци” су упадали у државне институције са калешњиковима па су тако упадали и у судове где су избацили на улицу многе часне судије а на њихова места су поставили своје кадрове. Познато је да су двојица часних судија – на крају извршила самоубиство. Иначе досовци су избацили из закона “чин велеиздаје” а убацили место њега “погрешну политичку процену” – све у складу са ЕУ прописима – за поданичке земље.
   Мало се зна да нас је Хрватска у то време тужила за све и свашта и наравно – редовно добијала спорове. Има ту и личног интереса јер су тако спашавали своје виле и викендице на Јадрану.
   Сада је још горе, судови су “држава у држави” а судије су доживотно несмењиве – све по прописима ЕУ!

 6. Јелена Јовичић

  Није мој осећај погрешан и претеран, да се СВЕ, БАШ СВЕ, РАДИ ПО МЕРИ ЕУ. која диктира специјалне захтеве да би уопште било, као фол, некаквих приступних преговора. Све што је чињено, или није чињено, завршно са de facto, непрописно изведеним референдумом (који је својеврсна замка) говори томе у прилог. Али смехотресне глупости у вези са којекаквим коректностима и т. сл. немају премца – по глупости управо, и биле би смехотресне, да нису опасне и да жалосно не сведоче о поданичком менталитету шачице оних који одлучују о судбини свих нас.

 7. Јелена Јовичић

  “Погрешна политичка процена” !!! (а људи смртни, грешуцкају – опростиво) – какав еуфемизам за оно што потпада, и увек је потпадало, под појам велеиздаје, што је неопростиво и заслужује највишу казну!

  Какво олакшање за све оне који су починили акт велеиздаје! Каква срамота… јој , Србијо! Куд си залутала?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *