НЕМАЧКА ФАЛСИФИКУЈЕ РЕЗОЛУЦИЈУ! Шта се крије иза скандалозног удара амбасадорке на 1244

Стратегија западних центара моћи да третирају међународне докуменае и споразуме као “шведски сто”, са којег узимају само оно што им одговара, кулминира на случају Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, коју поједине дипломате на све начине покушавају да, ако не сруше, онда грубо фалсификују.

Од тренутка када је Београд најавио захтев Кфору да одобри повратак до 1.000 припадника наших снага безбедности у покрајину, западни званичници утркују се у слању порука да српској војсци и полицији тамо није место. Представници Немачке, која већ месецима здушно подржава, а по многима и инспирише деструктивне потезе премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија, отишли су и корак даље.

Тако је немачка амбасадорка у Београду Анке Конрад јуче поручила да “по ставу Немачке, Резолуција 1244 Савета безбедности УН не даје основ за повратак српских снага на север Косова, али да је Кфор тај који треба да да одговор на захтев Србије и да треба сачекати тај одговор”.

Ова изјава неодољиво подсећа на “стил” Куртија који је најпре говорио да у Бриселском споразуму нема обавезе Приштине да формира Заједницу српских општина, а затим и да овај документ уопште не постоји!

Напрасну заборавност и селективно читање међународних докумената Приштине и њених западних савезника демантује сам текст Резолуције 1244, у чијем члану 4 се јасно наводи:

“Потврђује се да ће после повлачења, договореном броју југословенског и српског војног и полицијског особља бити дозвољен повратак на Косово ради обављања дужности у складу са анексом 2”.

А анекс два не оставља никаву дилему да Србија, с обзиром на актуелну ситуацију и терор Приштине над нашим народом и те како има право да тражи повратак својих снага у покрајину. Јер, по Резолуцији 1244, Београд то може да тражи како би остварио везу са међународном цивилном мисијом и међународним безбедносним присуством; за обележавање/чишћење минских поља; одржавање присуства на местима српске културне баштине; одржавање присуства на главним граничним прелазима.

Премијерка Ана Брнабић поновила је јуче да је дубоко разочарана схватањем демократије, односно поимањем људских права Брисела и Вашингтона. Она је додала да је овог месеца било 16 бруталних провокација од стране Приштине, пре свега упад РОСУ на север КиМ, да се не зна где је противправно приведени Дејан Пантић, са којим се породица није ни чула, а да Брисел на све то ћути.

Упозорила је да је процена свих безбедносних служби да је ситуација доведена на ивицу сукоба и оружаног конфликта. Нагласила је и да ће председник Србије Александар Вучић наставити сталне разговоре са представницима међународне заједнице, пре свега Брисела, да су они свакодневни, као и контакти са Србима са КиМ. Вучић ће се, иначе, данас у Београду састати са командантом Команде здружених снага НАТО, адмиралом Стјуартом Манчом.

 – Срби са КиМ немају више поверења у представнике међународне заједнице и они само желе имплементацију Бриселског споразума. Срби су на барикадама да би подсетили ЕУ на Бриселски споразум. Ко ће гарантовати неки нови споразум, а који ће захтевати нове уступке од Срба, ако 10 година не могу да спроведу Бриселски споразум за који је гарантовала ЕУ – навела је премијерка.

ТРАЖЕ САНКЦИЈЕДок жмуре на међународна документа и потезе Приштине, немачки званичници користе сваку прилику да “киње” Београд и подсете на његове обавезе. Тако амбасадорка Конрад ни јуче није пропустила да опомене Србију да као земља кандидат за ЕУ треба да се придружи санкцијама Русији.

И украјински амбасадор Владимир Толкач позвао је јуче Београд да уведе санкције Москви и нагласио да Кијев “тежи јединству демократског света”, односно “да се сви придруже увођењу санкција Русији”.

 

Брнабићева је рекла да су оцене Куртија да је захтев Београда за повратак српске војске и полиције на КиМ ужасно опасне и подсетила да је Курти усред Берлина рекао да за њега не постоји Бриселски споразум и да Немачка није реаговала. Нико није реаговао ни када је и званично прекршио Вашингтонски споразум апликацијом Приштине за чланство у ЕУ, што је својеврстан преседан и брутално кршење и међународног права, европских норми и права.

Реаговао је и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић:

– Какав је то принцип немачке амбасадорке да оно што је експлицитно написано у Резолуцији 1244, попут враћања војске на КиМ – нема основа, а да оно што не постоји у Резолуцији, попут кршења територијалног интегритета Србије – има основа. Где је ту међународно право?!

Курти је и јуче наставио у истом маниру, па је поновио да је захтев Србије Кфору за повратак наше војске и полиције нереалан захтев и “израз беспомоћности”:

ЕУЛЕКС НЕ ЗНА НИ ГДЕ СУ УХАПШЕНИ СРБИ

Премијерка Брнабић јуче је поновила оно што је Београд посебно истакао у свом захтеву Кфору за враћање наших безбедносних снага на КиМ, а то је угроженост нашег народа. Она је навела да од када имамо присуство Кфора у покрајини, чак 312 насеља је потпуно етнички очишћено, што је, нагласила је, супротно ономе што треба да буде улога ове Мисије – да обезбеди Србе и неалбанце на КиМ и мултиетничност. Осим тога, додала је, 16. децембра шеф мисије Еулекса рекао је да не зна где је ухапшени Дејан Пантић, и запитала се шта онда Еулекс уопште ради на КиМ.

 

– Овим захтевима показују да су остали у 19. и 20. веку. Наравно, НАТО ће бити против. Они такође добро разумеју да ти јадни српски војници, за које тврде да ће их довести у нашу земљу, немају где да дођу на Косово. Они који желе да Србија буде Русија и истовремено имају за циљ да дестабилизују Косово неће у томе успети.

Један коментар

  1. Јелена Јовичић

    Вучићу, објави да одустајеш од “пута у ЕУ” па запуши уста тој жентурачи Конрад! – да те више сви не уцењују, користећи бесмислену жељу да се Србија нађе у друштву које убрзано пропада.
    Најозбиљније предлажем да се прикључимо, без условљавања, неком савезу са Руском Федерацијом…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *