КАЗАХСТАН НА ПУТУ ВЕЛИКИХ РЕФОРМИ

Предвиђена је свеобухватна модернизација политичког система, како би се осигурао коначни прелазак са суперпредседничког облика владавине на председничку републику са јаким парламентом

Kазахстан је на почетку ове године привукао пажњу читавог света кад су се протести због наглог повећања цене гаса претворили у политичке, на којима је захтевана и оставка владе, а у којима је погинуло 238 људи. Објављено је и да је, од 2. до 4. јануара, широм земље повређено 1.151 лице и настрадало 3.998 припадника снага реда. Након тога, председник Републике Касим Жомарт Токајев позвао је све сународнике да се уједине и изграде „Нови Казахстан“. Своју визију реформи изнео је у обраћању народу под слоганом „Нови Казахстан: Пут обнове и модернизације“. Реч је о програму свеобухване модернизације политичког система, чији је циљ промена парадигме развоја земље. Нове системске реформе односе се на све политичке институције, уз најаву да ће бити ревидирана кључна овлашћења главних институција власти: председника, парламента, локалне самоуправе.

Председник Касим-Жомарт Токајев

У оквиру реформи планирано је да се обезбеди коначни прелазак са суперпредседничког облика владавине на председничку републику са јаким парламентом. Генерално, темељ Новог Казахстана треба да буде хармоничан спој политичких и економских реформи. Спровођење иницијатива председника Казахстана претпоставља велики рад читавог државног апарата. Како је нагласио председник Токајев, потребно је унети измене у више од 30 чланова Устава, седам уставних закона и 15 закона. Одржавање референдума о изменама и допунама Устава земље од 5. јуна може се сматрати првим озбиљним кораком ка променама. Према речима шефа државе, уставна реформа има за циљ свеобухватну трансформацију целокупног државног модела.
У новој редакцији Устава консолидован је подједнако дистанциран статус председника од свих политичких партија и покрета. Најближим рођацима председника забрањено је да буду на политичким и руководећим позицијама у квазијавном сектору. „Важан пакет амандмана тиче се сфере заштите права. Стварање Уставног суда, консолидација статуса повереника за људска права на уставном нивоу, безусловна забрана смртне казне – сви ови кораци имају за циљ постизање свеобухватног поштовања права и слобода грађана. Предстојећа Уставна реформа означиће нову етапу у развоју наше земље“, нагласио је Токајев. Следећи корак ка изградњи Новог Казахстана били су превремени председнички избори одржани 20. новембра, на којима је Касим-Жомарт Токајев освојио нови седмогодишњи председнички мандат, без могућности поновног избора, са више од 81 одсто гласова.После инаугурације 26. новембра, Токајев је потписао указ којим се одобрава Акциони план за спровођење његовог предизборног програма „Праведни Казахстан – за све и за свакога. Сада и заувек“.

ТРИ ПРАВЦА ПРОМЕНА Акциони план обухвата три правца – Праведна држава, Праведна економија и Праведно друштво. Његов циљ је да обезбеди ефикасну имплементацију реформи усмерених на даљу модернизацију казахстанског друштва и државе. Поглавље „Праведна држава“ обухвата политичку модернизацију, која подразумева одржавање избора за парламент и маслихате (локалне органе власти) на основу новог изборног система, обезбеђивање здраве политичке конкуренције и формирање зреле, одговорне бирачке културе. Поред тога, мере укључују обезбеђивање способног државног апарата, независног судства и заштиту права грађана. Ту су и мере за спречавање тортуре, спречавање и борбу против корупције и повећање одговорности за насиље у породици. Вођење уравнотежене спољне политике једна је од мера у области државне безбедности.
Поглавље „Праведна економија“ обухвата праведну и предвидљиву економску политику која подразумева смањење сиве економије на стандарде ОЕЦД-а, смањење удела државе у привреди на 14 одсто до 2025. године, демонополизацију привреде, заштиту конкуренције и усвајање новог Пореског закона како би се обезбедило правично, транспарентно и предвидиво опорезивање.

Остале области обухватају отворене саобраћајне коридоре и логистику, укључујући развој Транскаспијске међународне руте, поуздану енергетику, јаке регионе и инфраструктуру, укључујући нове стамбене објекте и путеве, као и нове дигиталне могућности ради претварања Казахстана у дигитално регионално чвориште. Овде ваља подсетити да је Казахстан, по површини, девета земља у свету, а на првом месту по истраженим резервама цинка, волфрама и барита. Друга је по сребру, олову и хромиту, трећа по бакру и флуориту, четврта по молибдену и шеста по злату. Казахстан има значајне ресурсе нафте и гаса (на деветом је месту у свету по доказаним резервама нафте). Ова република заузима осмо место на планети по резервама угља и друго по резервама уранијума.

Поглавље „Праведно друштво“ програмира залагања за приступачно и квалитетно образовање, савремено здравство, социјалну заштиту, заједничке вредности, унапређење културе и екологије. Мере укључују модернизацију школа, изградњу нових најсавременијих здравствених центара, подршку осетљивим и угроженим члановима друштва, покретање Националног фонда за подршку деци 2024. године и инфраструктуру за електрична возила до 2029. у свим већим градовима. Већина мера биће спроведена до 2023/2024, док ће за неке бити потребан дужи временски период. По површини територије Република Казахстан заузима девето место у свету. У земљи данас живе представници више од 130 националности, од којих су 66 одсто Казахстанци, 21 одсто Руси, а остатак од 13 процената чине Украјинци, Узбеци, Ујгури, Корејци, Немци и Татари.

АКТИВНА СПОЉНА ПОЛИТИКА Уз активну унутрашњу политику, Казахстан води и активну спољну политику па је домаћин великих међународних догађаја. Минулог септембра у овој земљи је био и папа Франциско који је учествовао на VII конгресу лидера светских и традиционалних религија у Астани. Папа је у свом говору живот у Казахстану упоредио са свирањем домбре (националног музичког инструмента ове земље). „Дошао сам да овде, као ходочасник света, тражим дијалог, желим јединство. Нашем свету данас је веома потребна хармонија. Што се тиче Казахстана, хармонија то је казахстански музички инструмент, то је домбра. Домбра која је културни амблем, симбол Казахстана. Волео бих да развијете ваше мисли око домбре. Знам да су се нека дела на домбри изводила у средњем веку, то су биле музичке приче, поетска дела. Домбра је симбол континуитета, симбол преношења с генерације на генерацију. То нам омогућава да одржавамо традицију, али не да живимо у прошлости већ да то користимо за будућност“, рекао је понтифик.

Папа Франциско и председник Касим-Жомарт Токајев

Папа је, такође, напоменуо да Казахстан није само земља хероја, мислилаца, уметника већ и земља страдања. Подсетио је и на људе који су трпели репресије, напомињући да је то задесило многе народе. „Ипак, Казахстанци настоје да историју укључе у савремено друштво, да је не забораве. Присетимо се домбре. Свира се додиривањем струна. На тај начин, деликатно додирујући струне, можемо створити хармонију између високих летњих температура и ниских зимских. У овој земљи звуче ноте савремености и старине, она је мост између истока и запада, то је азијска и европска душа. Домбра може да се свира са многим другим жичаним инструментима који постоје на земљи, у хармонији, срдачно. Неопходно је да наш јавни живот звучи као домбра“, нагласио је папа Франциско.
Казахстан је мултиконфесионална и секуларна држава, која гарантује слободу вероисповести сваке од 18 конфесија. Мултикултурално друштво Казахстана чини 19,2 милиона људи. Данас у Казахстану постоји око 3.200 богомоља и око 4.000 верских удружења. Због тога се земља залаже за одржавање Конгреса светских и традиционалних религија, позивајући све да напорно раде на изградњи инклузивног друштва које промовише међуконфесионални дијалог и верску хармонију. Такође у октобру ове године Астана је била домаћин Шестог самита Конференције о интеракцији и мерама за изградњу поверења у Азији (CICA). Дванаест шефова држава, први руководиоци посматрача и партнерских организација, као и гости председавајуће земље окупили су се у главном граду Казахстана како би решили горућа питања и развили заједничке приступе јачању мира, стабилности и безбедности на огромном азијском континенту. Кључна стратешка одлука усвојена на Самиту била је Астанинска изјава о трансформацији, којом је покренут преговарачки процес за постепену трансформацију CICA у пуноправну регионалну међународну организацију.
Што се тиче казахстанско-српских односа, током 2022. године они су задржали традиционално пријатељски карактер. Другу годину заредом, спољнотрговинска статистика показује стабилан раст показатеља међусобне трговине између Казахстана и Србије. Уложени су заједнички напори на интензивирању политичког дијалога, проширењу сарадње у свим областима, укључујући одржавање праксе међусобне подршке у међународној арени.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *