КАДА ЈЕ НАЈТЕЖЕ, ЕЛИТНЕ СНАГЕ ПРВЕ У “МИРИСУ БАРУТА”: Шта подразумева највиши ниво борбене готовости војске и полиције који је на снази

Спремност да се за најкраће време изврши сваки задатак, укључујући и примену оружане силе – суштина је, у најкраћем, највишег нивоа борбене готовости Војске Србије и МУП, који је по наређењу председника Србије Александра Вучића, на снази од понедељка увече.

 

Према војним прописима, то у пракси значи да оружане снаге предвиђене за брзо реаговање буду у тренутној спремности за извршење задатака, док остале снаге “дигну систем” на ниво који прописују постојећи рокови за ангажовање.

Просто речено, повишена борбена готовост на највишем нивоу подразумева окупљање људства, укључујући и старешине и војнике који су на одсуствима и годишњим одморима, припрему возила и војне технике, заузимање предвиђених положаја, па чак и поделу наоружања и бојеве муниције. Чак и поједини генерали јуче су могли да се виде са личним наоружањем.

Како незванично објашњавају у ВС, приправност оружаних снага највише је приметна у јединицама за брзо реаговање, какве су 63. падобранска и 72. специјална бригада. Исто важи и за јединице Копнене војске уз административну линију са КиМ. Реч је о деловима Друге, Треће и Четврте бригаде копнене војске, као и посадама на сталним дежурствима у базама Копнене зоне безбедности.

На ногама су и специјалне полицијске јединице – Жандармерија, Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) и Полицијска бригада, које су такође у пуној борбеној приправности. Оне су стављене под команду начелника Генералштаба, а добиле су и наређење да запоседну положаје предвиђене постојећим оперативним планом.

Војни врх од недеље је стациониран на алтернативном командном месту у Рашки, где се сливају све обавештајне информације и где команданти оперативних састава непрекидно процењују ситуацију. Начелнику Генералштаба генералу Милану Мојсиловићу и јуче се у Рашки придружио министар одбране Милош Вучевић, а заједно су обишли део снага који је ангажован непосредно уз административну линију са Косовом и Метохијом.

– Уверио сам се у висок морал и спремност припадника Војске Србије и полиције да брзо и одлучно изврше све постављене задатке – изјавио је министар одбране Милош Вучевић.

И КОМАНДАНТИ НА ПРВОЈ ЛИНИЈИ

Поред начелника Генералштаба Милана Мојсиловића, на истуреном командном месту у Рашки непрекидно су и командант Копнене војске Милосав Симовић и Ратног ваздухопловства и ПВО Душко Жарковић. Генералски кор на истуреном командном месту на ободу административне линије са КиМ јуче је употпунио и први човек 63. падобранске бригаде Ненад Зонић.

 

2 коментара

  1. Tоплица

    Али какав процес могу да покрену ? Да неће можда поништити Бриселски споразум којим смо поклонили задње парче Косова ? Чему лажне манифестације кад ионако све оде заувек ?

  2. neadekvatna odbrana nacionalnih interesa

    Bravo Toplica. U dve rečenice sve si rekao – pravu istinu na terenu na Kosovu (KiM). Briselskim sporazumom kojim je Kosovo dobilo sve statusne atribute države sa integrisanom granicom – Kosovo se gubi-predaje-poklanja Albancima_Šiptarima. Neće Kosovo da bude “nezavisno” ako neko iz Beograda podvikne”da nikada neće priznati Kosovo”, nego se teritorija KiM otima od Srbije obavezujućim medjunarodnim dokumentom -“Briselskim sporazumom”.
    Uzaludno Vučić glumi da nikad neće priznati… da neda Trepču, neda Gazivode, neda teritorijalni integritet… a praktično sve je suprotno, sve predato.
    Sama činjenica da VUČIĆ DOČEKUJE KOSOVSKE SRBE VAN KOSOVA U RAŠKU DA RAZGOVARA SA NJIMA A NIJE OTIŠAO U SEVERNU MITROVICU NA KOSOVU – jasno govori da je to zbog Briselskog sporazuma koji “reguliše” posete zvaničnika preko oficira za vezu”. a to bi bilo poniženje za naše državnike da pišu zahteve šiptarskom oficiru za veze da odobri posetu Kosovu. Primera radi, zašto u brisel. sporaz. o integrisanom upravljanju prelazima piše: Albanci prepoznaju administrativne prelaze kao granica – za Kosovo granica, a za Srbiju je administrativna linija: kada Srbi dodju do administrativne linije – ne mogu da predju na Kosovu jer je za Kosovo GRANICA (zaokružen teritorijalni integritet Kosova). Srbija je mogla sto puta da odbaci veleizdajnički Briselski sporazum ali neće zbog ulaska u EU(!).

    Za veliku pohvalu je što se Vojska Srbije savremeno naoružava i što se vraća služenje vojnog roka. Ali šta to vredi kada ima nadležnost saamo da brani državu od spoljnjeg neprijatelja. Veliki je nedostatak vojske što nema i POLITIČKU NADLEŽNOST (zajedno sa političarima) da brani unutrašnju teritorijalnu i fizičku bezbednost države. Verujem da u tom slučaju nikada ne bi bio prihvaćen veleizdajnički Briselski sporazum da se stvaraju strategije za etničko čišćenje Srba i da se otme-preda KiM.
    I u Titivi vreme je bila ista “pozicija” vojske – najjača vojska na Balkanu a decenijama je šiptarski separatizam sprovodio etničko čišćenje Srba i nealbanaca. Na primer: poveliki grad (?), nekoliko kasarni mnogo vojske u središtu delovanja šiptarskog separatizma gde je veliki broj pravoslavnog življa decenijama potiskivan na periferno iseljavanje na drugu stranu grada gde nema šiptara.
    A “jaka vojska” pasivna, naravno da ne mislim da vojno deluje ali – je morala da ima POLITIČKU NADLEŽNOST da deluje i otklanja uzroke iseljavanja pravoslavnog življa pod pritiskom albanskog separatizma. Kako i šta o tome ima duže da se piše, da ne dužim. Hvala na objavi!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *