ЈЕДИНО ДОГОВОР УКЛАЊА БАРИКАДЕ: Куртијеви јуришници не одустају од претњи да ће пушкама терати окупљени народ на северу КиМ

Нe верујем у сценарио у којем би косовска полиција насилно уклањала барикаде на северу КиМ, истакла је јуче премијерка Ана Брнабић уз напомену да би то био напад на жене и децу, старије људе и просветаре који су на њима.

– Довољно је разума код међународних чинилаца, пре свега Кфора са којим имамо добру сарадњу – истакла је Брнабићева и додала да је показана и озбиљност због чињенице да и даље разматрају захтев Србије да се врати део снага на КиМ по Резолуцији 1244. – Чекамо да се Кфор огласи. Стрпљиво. Верујем да ће нешто рећи.

Председница Владе нагласила је и да не зна како да се разговора о неком новом споразуму за решење проблема КиМ, као што је француско-немачки, када није имплементиран ни први Бриселски споразум из 2013. године, упркос чињеници да га је гарантовала ЕУ:

– Увек смо ту за све разговоре и договоре. А питање за ЕУ и САД је ко ће да гарантује имплементацију тих договора и разговора, јер то сада није случај.

Подсетила је да Брисел, који је био гарант, није натерао Приштину да формира Заједницу српских општина и оценила да код Аљбина Куртија фали извесна врста разума јер је објавио нову листу на којој су председник Србије и неки чланови његове породице.

Поводом ситуације на северу КиМ огласио се јуче ујутру и командант Кфора Анђело Микеле Ристуча, који је истакао да ова мисија наставља да подржава дијалог и проналажење решења за смиривање тензија и да остаје у блиском контакту са свима који су укључени у овај процес. Ристуча је истакао да је најважније да сви укључени у процес избегавају било какву реторику или радње које могу изазвати тензије и ескалирати ситуацију.

– Очекујемо од свих актера да се уздрже од провокативних демонстрација силе и да траже најбоље решење како би осигурали безбедност свих заједница – поручио је Ристуча позивајући све стране да помогну у омогућавању безбедности и слободе кретања за све на Косову. – Кфор је последњих месеци појачао своје присуство и патроле и потпуно смо способни да испунимо свој мандат према Резолуцији 1244 СБ УН. Решења треба тражити кроз дијалог.

Списак “неподобних” Срба на којем су и чланови председникове породице, а који је сачинио Куртијев посланик Арбенд Муја, само је показатељ да смо у праву што смо поставили барикаде, поручили су јуче и Срби који већ 15 дана истрајавају на барикадама на северу КиМ.

– Сад се још јасније види зашто на овај начин желимо да скренемо пажњу на неоснована хапшења Срба и постојање спискова на којима су они који нису “по Куртијевој вољи”. Јер, уместо да ослободе наше недужне ухапшене сународнике, приштинске власти само настављају са подизањем тензија, иако је ситуација ионако пред “пуцањем” – оцене су Срба са којима смо јуче разговарали.

Понављају да су најновији спискови само потврда да је Приштина планирала да хапси све виђеније Србе са севера, а упркос чињеници да су им “ван домашаја”, жарко би желели да иза решетака ставе и све српске министре, а понајвише лично председника Вучића, који им је трн у оку.

– Све то указује да су представници приштинских власти заиста изгубили разум и да хоће да изазову сукобе на овом подручју – каже нам сународник из Звечана који напомиње да је Србима на сваки начин отежан живот и да су барикаде поставили из нужде, да укажу на терор.

И док наглашавају да су решени да истрају у својим захтевима да се ослободе Миљан Аџић, Дејан Пантић и Слађан Трајковић, као и да се специјалне снаге косовске полиције повуку са севера покрајине, окупљени на барикадама понављају да је њихова намера само да живе у миру уз поштовање њихових основних људских права.

 
КУРТИ: САСТАНАК ПОСЛЕ БОЖИЋА

ПРЕМИЈЕР привремених приштинских институција Аљбин Курти најавио је да ће се одмах после Божића састати са командантом Кфора поводом барикада које су Срби поставили на северу КиМ. Курти је на конференцији за новинаре рекао да се барикаде “не могу толерисати унедоглед”, преносе “Репортери”.

– Верујем да ће на том састанку све бити разјашњено – рекао је Курти.

 
ВЕСИЋ: ОПАСНА РЕЛАТИВИЗАЦИЈА

ЧЛАН Председништва СНС Горан Весић изјавио је јуче да списак Срба за хапшење, на којем су и Андреј и Данило Вучић, а који је објавио дневни лист “Данас”, представља “школски пример како лист учествује у релативизацији опасног позива на хапшење председника Србије, његовог брата и сина”.

– У том захтеву, који личи на потерницу, председник Вучић, Андреј и Данило, окарактерисани су као криминалци и терористи, што може да буде разлог да неко покуша физички да угрози њихову безбедност. То указује да је ово Куртијева порука Вучићу коју треба схватити озбиљно – рекао је Весић.

Он је подсетио на трагедију убиства некадашњег премијера Зорана Ђинђића, када су многи медији релативизовали претње којима је био изложен, као што то сада чини “Данас”.

 
ПРИШТИНА УГРОЖАВА БЕЗБЕДНОСТ

ПОТПРЕДСЕДНИЦА Владе Србије и министарка културе Маја Гојковић изјавила је, поводом објављивања списка за хапшење Срба на ком се налазе и најближи чланови породице Вучић, да је то најновији у низу “безобзирних покушаја Приштине да провокацијама и претњама уплаше Србе и подрију сваку могућност за дијалог и напоре за постизање стабилности”.

– Оваквим злочиначким поступцима Приштина директно угрожава безбедност Срба на КиМ, као и председника Србије Александра Вучића и његове породице, стављајући им мете на чело. Јасно је да је Курти опредељен за заоштравање ситуације и да стреми ка насиљу – казала је Гојковићева додавиш да се нада да ће међународна заједница “пронаћи начин и вољу да обузда дивљање Куртија, које прети да одведе у нестабилност и хаос”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *