ИЗЛОГ КЊИГЕ

Група аутора
БЛАГОДАТНА
Лагуна

Богато илустрована књига која представља ликовне приказе Богородице у нашим манастирима. Јединствено издање, веома луксузно и атрактивно. Формат омогућава да се ужива у фотографијама које прате текстови које су написали историчарка уметности др Ивана Лемкул и владика Максим. Предговор је произашао из пера владике Григорија. Веома интересантно, едукативно штиво, текстови су написани стручно а с друге стране веома су пријемчиви и разумљиви. Посебну вредност књизи даје и њена двојезичност: текстове можемо да читамо и на енглеском и на српском језику, што омогућава да у њој уживају и читаоци који су заинтересовани за ову тематику, али не говоре или недовољно добро познају српски језик.

Милан Тодоровић Тенера
МИСЛИ БЕОГРАДСКОГ АНТИКВАРА
Admiral Books

Врло су ретке књиге о књижарима, а нарочито о антикварима с наших простора. Ова књига је дневник београдског антиквара који је бележио своје мисли, као какве искре о књигама, људима, и свету који промиче кроз излог његове мале књижаре. Свет који се гледа с књижарског пулта кроз стакло на коме су исписана имена великих умова Истока и Запада, говори о меланхолији антикварне књиге, њеној излишности и лепоти утањања у далеке светове, просторно и временски. Читајући мисли београдског антиквара морате се насмејати излишности знања, беспотребности разумности и књигама које никоме не требају.

Растко Петровић
ЉУДИ ГОВОРЕ
Вулкан издаваштво

На страницама ове књиге упознаћете путника који је умео да ослушкује љуљушкање лађа и причање расцветане траве, да се загледа у светлост излазака и залазака сунца, да осети мирис шумске влаге, биља и воде, али и да помно слуша све што људи говоре. А све то са само једном сврхом – да би сагледао живот у његовој ширини и онда покушао да га ослика речима. Мало је књижевних дела у којима је на свега стотинак страница писац успео да исприча причу свих нас. Растко Петровић је у томе успео. Кад будете дошли до последње странице, схватићете да је Марко Ристић био у праву када је записао да је ово Растково најзавршеније и најсавршеније дело.

Драгослав Куле Перишић
СРПСКИ САМУРАЈ НА ДВА ТОЧКА
Admiral Books

Аутобиографска књига чувеног мото-такмичара Драгослава Кулета Перишића описује фасцинантан пут најистакнутијег српског мотоциклисте од првих корака у очевој мото радионици до победничких подијума широм света. З исповедном тону а у доброј традицији усмене књижевности, аутор описује људе и догађаје који су обележили његов живот, од најранијег детињства па до бриљантних спортских успеха на тркачким стазама широм планете, од Србије, Балкана, земаља Источне Европе, Грчке, Катара, Француске, далеког Јапана. У Перишићевој аутобиографији нашле су се и личности које су обележиле како историју мото спорта, попут Шумахера, Валентина Росија, тако и јавну, друштвену српску и светску сцену.

Сузана Харутјуњан
ГАВРАНИ ПРЕД НОЈЕМ
Чигоја штампа

Роман јерменске књижевнице Сузане Харутјуњан чија је радња смештена у јерменске планине и прву половину 20. века. Старац и новорођени дечак Харут беже од хамидијских масакра у Турској и крију се у рушевинама напуштеног села, које ускоро постаје склониште осталим избеглицама. Становници овог села живе у страху од откривања, од повратка Турака, једни од других. Дечак Харут у међувремену одраста и заљубљује се у прелепу младу девојку Накшун, која једног дана изненада стиже у село бежећи од турских војника. Она је трудна, стога жене у селу, сматрајући срамотним што је затруднела с турским војницима, који су понизили њу и све Јермене, кроје заверу да убију њене две кћерке близнакиње чим се роде. Пред становницима овог села само је једно питање ‒ да ли ће њиховом скривеном постојању доћи крај или ће наставити да живе одвојено од остатка света… Овај роман освојио је 2015. године Националну награду за књижевност у Јерменији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *