Вучић са аустријским и мађарским премијером: Србија за Орбана кључна земља европске безбедности

Председник Србије Александар Вучић, премијер Мађарске Виктор Орбан и аустријски канцелар Карл Нехамер потписали су данас у Београду Меморандум о разумевању три земље за јачању трилатералне сарадње у области ефикасне борбе против илегалних миграција.

Документ је потписан у Председништву Србије, у оквиру другог трилатералног самита три земље.
Претходно су тројица лидера одржала састанак, након чега је одржан и пленарни састанак делегација Србије, Мађарске и Аустрије после којег се Вучић, Орбан и Нехамер обраћају јавности.
„Потписали смо важан меморандум о разумевању, а наши тимови настављају да раде на конкретизацији. Ускоро крећемо са акцијом, значајно пре краја године.Говоримо и илегалним мигрантима, чији је број готово удвостручен у односу на прошлу годину. Највећи број регистрованих долази из Авганистана, затим Сирије, Марока, Бурундија, Пакистана“, рекао је Вучић.

Заједничка борба против илегалне миграције

Неколико корака смо већ предузели, први је усклађивање визног режима са ЕУ, додао је председник Србије
„То је једна ствар која није лака, али је лакша од ситуације везане за илегалне миграције и наше министарство и БИА регистровали су значајан пораст броја миграната. Као једна од најактивнијих миграционих рута, констатује се да је забележен раст од 190 одсто“, навео је Вучић.
У нашу земљу стижу најчешће из две земље, Северне Македониије (51 одсто) и Бугарске (33 одсто), објаснио је он.
 
„Договорили смо се да заједнички уз подршку Мађарске и Аустрије ангажујемо већи број полицајаца и технике на граници са Северном Македонијом и да покушамо да ту одбрамбену линију и за Србију и за Аустрију и за Мађарску померимо на југ. Тиме штитимо и чувамо Европу, али и своју земљу, јер нико не жели да буде паркинг за илегалне мигранте, иако смо према избеглицама увек имали разумевања“, каже Вучић.
Према речима председника Србије, веома је важан и договор око реадмисије, протеривања оних који немају шанси да добију азил.
„Мораћемо да обезбедимо авионе за њих, а трошкове ћемо поделити са партнерима из Аустрије и Мађарске“, истиче председник Србије.
Вучић се посебно захвалио мађарском премијеру Виктору Орбану, речима да не бисмо успели да презимимо зиму да није Мађарске.

Нехамер: Хвала Србији и Мађарској

Желим да се захвалим председнику Србије што се заложио да азилантски туризам, који се тиче Индије и Туниса, буде окончан, рекао је аустријски канцелар Карл Нехамер.
Он је додао да је Аустрија имала велики прилив азиланата из Индије и захвалио се Вучићу што је на то реаговао.
 
„Нама је важно и да сарађујемо на нивоу полиција, да ширимо заштиту граница. Већ су полицајци и полицајке заједно са српским полицајцима на терену. Још сто ћемо их послати. Поред људства, биће и техничке подршке, у виду термовизијске камере, дронова и опремљених возила за заштиту граница“, рекао је Нехамер.
Он се захвалио Мађарској и Србији што ћемо први пут у историји покренули пројекат у ком ће људи који нелегално бораве у Србији бити депортовани, за шта је договорена и финансијска подршка.
„Аустрија се убраја међу најоптерећеније земље када су у питању азиланти, само једна земља у ЕУ је испред нас. Већ имамо 96.000 захтева за азил и то је показатељ да систем азила у ЕУ не функционише“, рекао је Нехамер.
Први трилатерални самит Мађарске, Аустрије и Србије о илегалним миграцијама одржан је 3. октобра у Будимпешти.

Орбан: Србија је кључна земља европске безбедности

„Мађарска се налази под притиском са две стране, из Украјине и Србије, одакле долазе мигранти. Сарадња између Мађарске и Србије има посебну снагу, у мађарском језику има посебан израз који значи да делимо судбину и у добру и у злу и помажемо једни другима када је коме потребна помоћ и то није политичко питање, већ питање опстанка. Ми Мађари, а верујем и Срби, мислимо да када делимо заједничку судбину, треба и да сарађујемо“, рекао је Орбан.
У председнику Вучићу сам упознао историјски најбољег партнера Мађарске, додао је мађарски премијер.
„Успели смо да онемогућимо 250.000 илегалних прелазака мађарске границе и то значи да их има све више и да су све агресивнији јер кријумчари људи имају оружје, које користе против службеника граничне полиције. Ситуација је тешка и овај сусрет важан је не само за Мађарску, већ за цео Балкан, јер он пати од миграције“, додаје Орбан.
Доста дуго водим рат против илегалне миграције и верујем у један метод борбе, да треба да кажемо да не треба да поспешујемо менаџмент и усмеравање миграције, већ да је спречимо, наводи мађарски премијер.
„Ако су мигранти уверени да могу да пређу границу, онда ће и покушати. Треба да им појаснимо да преко наше границе не могу да пређу“, каже он.
Према његовим речима, Мађарска је од 2015. потрошила 1,6 милијарди евра за борбу против миграције, а из Брисела је добила 1,2 одсто тога.
 
„Кључна земља безбедности Европе је Србија и зато смо дужни захвалност Србији. Било би много лакше да се бранимо од миграција када би Србија била унутар ЕУ и Мађарска настоји да се Србији што пре омогући пуноправно чланство у ЕУ. Док се то не деси, једини циљ нам је да границу одбране од миграције спуштимо што јужније. Мађарска ће за то обезбедити средства“, каже Орбан.

Један коментар

  1. Nijw ni čudo da smo ključna zemlja kad svi migranti ostaju ovde i jos k tome vraćaju nam nevaljale isilovce koji im ne trebaju !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *