ВУЧИЋ ИЗ НОРВЕШКЕ: Постоји огромна заинтересованост за решавање енергетског проблема

Председник Србије Александар Вучић борави у посети Норвешкој, где данас и сутра разговара са највишим званичницима и има сусрете са представницима енергетског сектора. Из Норвешке председник се обратио јавности.

– Разговарао сам са краљем Норвешке и премијером о важним питањима. Знате да Норвешка боље и тачније дијагностикује ситуацију од свих на терену и да је неко ко чува мир. У складу са тим разговарали смо о Косову и Метохији, о самом процесу дијалога. Ја као и обично нисма пребацивао кривицу на другу страну – казао је Вучић.

– Оно приоритетно што смо разговарали је енергетика. Јутрос је министарка Ђедовић имала своје разговоре, ми вечерас имамо разговоре са норвешким компанијама око улагања у нашу земљу. И то је суштина, постоји огромна заинтересованост за решавање енергетског проблема. Ми смо разговарали и унутар наше делегације како да обезбедимо финансије и уложимо у обновљиве изворе енергије, како би нам ваздух и вода били чисти. Морамо да радимо и хидроелектране. Зато нам је потребна помоћ Норвешке – рекао је председник.

– Они су нам понудили три решења, то су направили врло једноставно, прецизно, нису филозофирали. Увек су први кораци болни. Ја ћу да наведем један који није лак, а то су велике промене у нашим јавним предузећима. Само за једно су рекли да није неопходна промена руководства, за све остало су рекли да морамо да променимо људе, да доведемо оне са другачијим начином размишљања – истакао је председник.

– Не можемо ми лако да повећамо трговинску размену. Норвешка је много важна земља, попут некада Швајцарске, земља која склапа пријатељства чува мир. Први пут ме је примио краљ, то није лако, то многи траже, то нису честе посете. Поносан сам на чињеницу што је дуже трајао разговор са краљем него што је било предвиђено – додао је Вучић.

– Норвешка је нама страховито важна. Са њима радимо у потпуности енергетику, али верујем и у свим другим областима друштвеног живота – навео је Вучић и додао да га вечерас очекује важан форум.

 
 

О преговорима Београда и Приштине

– Ако Курти каже да је за њега завршено питање статуса, добро… Ја сам му захвалан, јер је и за мене питање статуса завршено … Ја се на једном важнијем акту базирам, ту свршеност статусног питања, то је Повеља Уједињених нација и Резолуцију 1244. Могу само да кажем да немам превише наде, имам само страх од будућих догађаја. То показује да се Курти ослања на силу моћнијих земаља са Запада и рачуна да ће оне бити те које ће приморати Србију да нешто прихвати. Било је много лоших потеза у нашој прошлости. Ситуација на северу, а и свуда у покрајини, што се тиче српског народа, буквално ври. Људима је прекипело, свуда, о Метохији нећу ни да говорим. Малтретирају, муче људе. Када све саберете, схватите да је у питању један систематски прогон, људи имају душу, кажу доста је било. Што се нас тиче, наше је да будемо уз свој народ и гледамо како да им помогнемо. Курти се позива на све оно што му одговара, никао да се позове на оно што му се не свиђа, никако да се придржава онога што је потписано у Бриселу и што морају да испуне. Увек ће Квинта да подржава Албанце на КиМ, то је њихово дете, нема ту великих очекивања са наше стране – рекао је председник.

– Мени не могу ништа лично, нити имам рачуне, ни некретнине у иностранству. Мој отац обнавља очеву кућу у Бугојну, то је све што могу да ми пронађу у иностранству. Да ме уцењују било чиме бесмислено је, последњи ми је мандат председнички, једино што могу је да уцењују Србију и то је оно што можемо да очекујемо – додао је.

Један коментар

  1. МАЊЕ СТРАХА И ВИШЕ ОЧЕКИВАЊА, уместо много страха и никаквих очекивања, Вучићу!- тако раде Шиптари.

    Ми знамо шта нам је (не)чинити и од тога никакви краљеви, разноразна булумента, условљавања, назови подршке и магла од обећања не смеју да нас поколебају. Она шака евра коју помиње озлоглашена Бисерко није, ваљда, вишеструко већа од евра које бисмо изгубили пристајањем на санкције Русији – то је лако израчунати. Тек о предаји КиМ – ни размишљати; духовна димензија је јача од било какве, евентуалне, материјалне користи!

    И у нашем народу има довољно стручњака који би, итекако, могли успешно да пројектују енергетску будућност наше земље, само их треба пустити да раде, а не да нам Норвежани продају своју памет и скупо наплаћују своје будуће интересе у вези са нама. По штетној особи Зорани не треба лоше процењивати цео овај, у сушптини, препаметни народ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *