Вучић: Идем у Париз, очекујем састанак и са Макроном

 
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће наредна два дана провести у Паризу где ће се састати са високим представником за спољну политику ЕУ Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.
 
Председник је додао и да верује да ће се том приликом састати и са француским председником Емануелеом Макроном.
„Видећемо каквих ће сусрета још бити. Тамо је Форум за мир“, рекао је Вучић и додао да је посету Катару отказао због ситуације у земљи. Али, на ово морам да идем да разговарамо о ситуацији на КиМ и да видимо шта је то што можемо да урадимо како бисмо умирили тензије. Не могу да одговарам на све што ти људи раде (Приштина), али њихове реакције и после свега говоре да су уствари све планирали и желели инциденте и сукобе и понижење спрског народа, не одустају од противправне пререгистрације возила”, рекао је Вучић.
Коментаришући актуелну ситуацију на Косову, Вучић је рекао да је сада сасвим огољено и јасно свакоме да то што је постојало од институција постојало је захваљујући чињеници да ми поштујемо своју реч и потпис.
 
“А данас када их и највеће силе, макар то било само формално, позивају да испуне своје обавезе, они ће да причају све бесмислене приче овог света и на тај позив неће одговорити, јер је њихов једини циљ био да изазову сукобе и нестабилност”, каже Вучић.
На питање да прокоментарише план Куртија да замени све Србе које су изашли из институција Вучић је рекао:
“Могу они да мењају кога хоће, могу они да доводе кога хоће, али они не могу да промене ни Ненада Ђурића, ни Ненда Филиповића нити друге часне полицајце, нити судије, административно особље. Дивних људи који знају где и у којој земљи живе и који знају ком народу припадају”.
 
Председник Александар Вучић уручио је одликовања капетану Ненаду Ђурићу, суспендованом директору Регионалног директората полиције Митровица Север на КиМ и капетану Александру Филиповићу, који је био на дужности шефа Регионалне оперативе директората полиције Митровица Север.
„Поносни смо сви јер знамо да узвишени део слободе баштинимо и ми данас баш као што су га преживљавали и наши преци“, поручио је том приликом председник Србије, додајући да је због њихових дела Србија на Косову, а Косово је у Србији.
 
„Драги Ненаде и Александре, ваша мирна акција, ни против кога усмерена, акција је која вас је сврстала у ред оних обичних јунака о којима се ретко говори, а то је нешто на шта можете да будете поносни“, казао је Вучић.
Обраћајући се Ђурићу и Филиповићу, Вучић је рекао да су они своју државу послушали, чак и када се са њеним одлукама нису и да су урадили оно што им је срце желело. Додао је да су се најчасније понели када су били онемогућени у вршењу своје дужности.
Истакао је да су они бранили исконске европске вредности, бар онакве какве би требало да буду, а то је и поштовање потписаних међународних споразума.
 
„Хвала вам што сте чували мир, стабилност све ове године, за пркос, за веру, за наду и љубав који се сте показали према српском народу и држави Србији, према Косову и Метохији“, истакао је Вучић.

„Потомци нас се неће стидети, следиће утабане стазе“

Капетан Ненад Ђурић захвалио се председнику Србије на ордену и поручио да признања посвећује и деци на КиМ која су жељна слободе, игре и мирног живота.
Ђурић се захвалио у и име српског народа са Косова и Метохије, као и у име свог саборца капетана Александра Филиповића, на урученим признањима.
„Неизмерно вам хвала што данас урезујете највећи понос у нашим и бићима наше породице, наших сународника и колега без којих ова признања не би била могућа и ми не бисмо били то што данас јесмо“, рекао је Ђурић.
Он је навео да то не би била могуће без подршке државе Србије и председника Вучића.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *