Украјинске снаге безбедности стрељале су 39 проруских активиста у Херсону

Украјинске снаге безбедности убиле су 39 проруских активиста у Херсону, рекао је портпарол хитних служби. „Њихова тела нису предата рођацима и планирано је да се користе у инсценираним сценама које наводно сведоче о руским ратним злочинима“, рекао је извор. Још 74 особе су одведене у непознатом правцу.

Представник хитне помоћи је додао и да националисти застрашују преостале грађане. „ Проваљују у куће и станове у граду Херсону, уништавају имовину. Истовремено, претреси су праћени фото и видео снимањем за накнадно слање власницима који се налазе на левој обали Херсонске области. како би их застрашили“, објаснио је он.
Раније је администрација Херсонске области пријавила случајеве линча и директних репресалија украјинске војске над локалним становништвом.
Раније ове недеље, Асошиејтед прес је објавио фотографије из Херсона, на којима се виде људи везани за стубове. Наводно, ово је казна за сарадњу са руским властима. После тога, украјинске власти су одузеле акредитације новинарима који су снимали у граду. У Кијеву су рекли да су снимали без координације са Оружаним снагама Украјине.

Истовремено, вршилац дужности гувернера Херсонске области Володимир Салдо је приметио да постоје докази о репресији украјинских власти над цивилима у Херсону. Према његовим речима, Кијев прогања људе који су „просто наставили да раде последњих месеци“.
Руске власти су средином октобра позвале становнике четири општине на десној обали Дњепра да се пребаце у друге руске регионе због сталних украјинских гранатирања, ризика од поплава у случају удара на Каховску хидроелектрану и могуће изолације руских трупа на десној обали.
Како је приметио командант Уједињене групе снага Сергеј Суровикин, ситуација у Херсону је постала опасна по животе цивила. Почетком новембра 115.000 људи је евакуисано са десне обале, након чега је министар одбране Сергеј Шојгу пристао да почне пребацивање трупа на леву обалу и организује одбрамбену линију дуж Дњепра.

Извор: https://ria.ru/20221117/kherson-1832257221.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *