У САД се срушила џиновска пирамида за прање новца „FTX – Украјина – Демократска партија“

Пише Владимир Корнилов

Америку поново потреса гигантски финансијски скандал – овог пута везан за колапс FTX-а, једне од највећих светских берзи криптовалута. Како то обично бива последњих година, редак скандал у САД не пролази без „украјинског трага“.
Сама прича о банкроту FTX-а је упечатљива по обиму и степену авантуризма. Све што смо до сада чули о пропасти таквих гиганата као што су Enron, Lehman Brothers, Madoff и други финансијски преваранти, све то бледи на позадини пада џиновске пирамиде, чије размере тек почињу да продиру у јавност. Сигурно ће по овој причи бити снимљено више холивудских блокбастера попут „Вука са Волстрита“. Јунак Леонарда Ди Каприја (такође, узгред, има стварну подлогу) изгледа само као мали трговац на позадини фигуре Сема Банкман-Фрида, оснивача и власника берзе криптовалута, познатијег свету под иницијали СБФ.

Неколико милијарди долара је изненада испарило – а трагове ће им сада бити тешко пронаћи, пошто се испоставило да FTX заправо није имао рачуноводствено и финансијско извештавање. Пословне публикације широм света уживају у детаљима првог извештаја познатог финансијског адвоката Џона Реја III, који води случајеве везане за ликвидацију берзе. Искусни адвокат који је био на челу Енронове ликвидационе комисије није могао да сакрије емоције ни у сувопарном документу који је поднео стечајном суду у Делаверу. Тамо он истиче да у својој 40 година каријере „нисам видео тако потпуни неуспех корпоративне контроле и тако потпуни недостатак поузданих финансијских информација“. Реј примећује: „Ова ситуација је без преседана“.

Штавише, поменута пословна издања, коментаришући невероватан документ, фокусирала су се на неспособност менаџмента FTX, који је одобравао своје финансијске трансакције стављајући „емоџије” у интерно корпоративно ћаскање. Али Реј је задивљен не само овим, већ и потпуним одсуством и најмање контроле над активностима берзе од стране релевантних надзорних органа.
И у том погледу логично је изненађење које је изразио популарни амерички ТВ водитељ Такер Карлсон: „Сем Банкман-Фрид је био на насловницама више часописа него Мадона. То јест, вероватно је требало да постављају питања о његовом послу, али се нико тога није досетио.” Сада се исти аутори истих часописа претварају да су крајње изненађени неспособношћу недавног идола који је у тридесетим годинама зарадио милијарду долара.

Како се десило да се ни поменути медији ни сами надзорни органи који су требали на време огласити узбуну тако дуго нису обратили пажњу на преваре једне очигледно финансијске пирамиде? Али по овом питању, финансијски скандал престаје да буде чисто финансијски. Чињеница је да је FTX током текуће предизборне кампање улио око 40 милиона долара у фондове Демократске партије САД, чиме је FTX  постао други спонзор владајуће странке после Џорџа Сороша. А у пролеће се СБФ лично хвалио да ће потрошити невероватну суму на будућу председничку кампању Џоа Бајдена (па, или кога год су демократе тамо изнеле): милијарду.
Зато прича о брзом колапсу ФТКС-а и нестанку милијарди у власништву инвеститора са његових рачуна није само финансијски скандал. „Ово је прича о потпуној корупцији људи који воде нашу земљу“, каже Карлсон. Водитељи једне од емисија Фокс њуза с правом истичу да је било који донатор републиканске партије САД урадио тако нешто, ФБИ би му одавно ставио лисице на руке. Али главни спонзор Демократске странке је изнад закона.

Штавише, хронологија скандала FTX отвара место сумњи и теоријама завере. 8. новембра затварају се биралишта за изборе за Конгрес у САД, а сутрадан, 9. новембра, у Блумбергу се појављује чланак о сумњивој финансијској активности FTX и мистериозним трансферима у компанију љубавнице младог милијардера. А већ, 11. новембра берза званично почиње процес стечаја.
Како је истакао водитељ Фокс њуза Џеси Вотерс, испоставило се да је власник FTX заправо „купио сенат за левицу“ и одмах прогласио банкрот. С обзиром на потпуни недостатак финансијског извештавања у пирамиди криптовалута, готово је немогуће ући у траг каналу финансирања демократа, који су успели да задрже горњи дом Конгреса. Опет, може се замислити шта би се догодило у медијима да је овакву превару извршио главни донатор Трампове кампање или америчка Републиканска партија.
Демократама је разумно понуђено да врате милионе добијене од FTX, али је то код њих изазвало потпуно збуњеност. Конгресменка Максин Вотерс (узгред, шефица Комитета за финансијске услуге Представничког дома, који је директно одговоран за контролу таквих шема) једноставно је одбацила такво бунтовно питање: молим вас смирите се, сви добијају новац.

Какве везе има Украјина са тим? Чињеница је да су од првих минута скандала око FTX републиканци и водитељи канала Фокс Њуз указуали на очигледне везе између банкротиране берзе и актуелног режима у Кијеву. Колико год Украјинци сада покушавали да негирају ову чињеницу и прикрију своје трагове, светска мрежа памти све. 8. марта ове године, СБФ је свечано објавио на Твитеру како је срећан што блиско сарађује са украјинским Министарством финансија на прикупљању крипто донација у знак подршке украјинским милитантима. А 14. марта украјинско Министарство дигитализације (омиљена реч Зеленског) јавно је објавило сарадњу са FTX, који је на основу скандалозне размене отворио фонд „Помоћ Украјини“, као и да прикупља средства у криптовалути.
Горе поменути ТВ водитељ Џеси Вотерс је логично предложио следећу шему: „Демократе шаљу новац Украјини, Украјина шаље новац FTX, а FTX шаље новац демократској кампањи“. То јест, FTX и кијевски режим су деловали као џиновска машина за „прање новца“ за владајућу америчку партију. Није изненађујуће што је нова фракција републиканаца у доњем дому Конгреса, где сада имају већину, прво представила предлог закона за пуну ревизију средстава која се из америчког буџета шаљу Украјини.

Вредна је пажње више него оштра реакција америчких медија склоних демократама. Они су једногласно пожурили да оповргну све алузије на шему прања „FTX -Украјина-Демократска партија“ као „неосноване“ и „ширење руске пропаганде“. Овакве истовремене нервозне реакције готово свих мејнстрим медија и свих структура које гутају грантове, можда, није било још од скандала око лаптопа Хантера Бајдена. Тада су ти исти ресурси љутито демантовали аутентичност откривених фајлова, а друштвене мреже су једногласно забраниле корисницима било какво помињање овог наводно руског лажњака. Тада се испоставило да је лаптоп оригиналан, али је председничка кампања до тада већ била завршена, па скандал није сметао редовним борцима против руских дезинформација.
Начин на који сада нервозно реагују на скандал око украјинске активности преваранта из FTX , нехотице поставља питање да ли су републиканци својим претпоставкама о џиновском прању новца кроз кијевски режим ударили ексер у главу. Украјински званичници одбацују било какву сарадњу са банкротираном берзом, поново приписујући скандал искључиво „руској пропаганди“.
Истина, ове напоре оштро је поткопао Фајненшел тајмс. Шефица њене америчке редакције Џилијан Тет је, очигледно не размишљајући о последицама, већ сада, у јеку скандала, признала да је FTX практично једини спонзор тајних војних дешавања која се наводно воде у Украјини. Тешко је рећи да ли се тамо заиста одвијају нека тајна дешавања, али признање је веома драгоцено – побијање лажи украјинских званичника о непостојању веза са банкротираном берзом.

Истраживачки амерички сајт The Greyzone указује да је сајт “Помоћ за Украјину” функционисао до краја октобра, а затим мистериозно нестао уочи скандала о банкроту FTX. Истовремено, сајт је објавио да је преко ове структуре прикупљено више од 60 милиона долара, што се види из сачуваног кеша. Истовремено, аутори The Greyzone истичу како је украјински државни ресурс лако изменио овај износ, варирајући нагоре или надоле: плус или минус десет милиона.
Где је новац отишао је мистерија. На пример, на обрисаном сајту је наведено да је више од пет милиона долара потрошено на „светску антиратну медијску кампању“, али „из безбедносних разлога, извештаји ће бити објављени након наше победе“. Дакле, не можете а да не помислите: зар овај новац није отишао у кампању подршке демократама на изборима у САД? Посебно с обзиром на то како су се у Украјини уплашили победе републиканаца, који су обећали да ће престати да издају „бланко чекове” ​​Кијеву из Вашингтона.
Тешко је рећи да ли ће републиканци испоштовати обећану ревизију сумњивих шема финансирања украјинског режима. Могуће је да ћемо видети још једну неубедљиву епску причу попут приче са лаптопом Бајдена Јр. Али из нервозне реакције демократа и медија које контролишу, јасно је да је скандал око украјинске шеме прања новца за њих веома застрашујући. Начин на који се већ боре против свог јучерашњег добротвора и спонзора из FTX-а, убрзано га исцрпљујући неколико дана након избора, сугерише да у право време могу исто тако брзо и још бруталније да се отарасе незгодног сведока и учесника у преварама. који је у Кијеву. А овде би о томе требало да размисли председник Украјине Володимир Зеленски.

Извор: https://ria.ru/20221121/piramida-1832902531.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *