„Све ће се догодити брзо. Пентагон смислио како да „победи Москву“

Пише: Андрей Коц

Часопис руског министарства одбране „Војна мисао“ извештава да Пентагон развија фундаментално ново оружје које ће омогућити некажњени напад на стратешке циљеве непријатеља ненуклеарним снагама. О закључцима аналитичара – у материјалу РИА Новости.

Негативан сценарио

Концепт узајамно загрантованог уништења претпоставља да ће једна суперсила, подвргнута нуклеарној агресији од стране друге, имати времена да стави своје стратешке снаге у пуну приправност и изврши узвратни удар. Наравно, морате на време открити непријатељске интерконтиненталне пројектиле. И Русија и Сједињене Државе имају ефикасне системе раног  упозорења на ракетни напад – сателите и моћне надхоризонтне радаре . Они омогућавају политичком руководству земље да у потпуности ангажује нуклеарну тријаду.

Међу главним циљевима државе агресора су нуклеарни силоси, базе нуклеарних подморница, аеродроми стратешке авијације, штабови и места за складиштење специјалне муниције. Ако из неког разлога нападнута земља не буде имала времена да изврши узвратни удар, већина њених снага нуклеарног одвраћања биће уништена. Неколико десетина преосталих пројектила неће бити довољно за непоправљиву штету. Поред тога, неке од њих ће уништити противракетни системи.

Други сценарио хипотетичког нуклеарног сукоба са Русијом је пожељан за САД, јер не подразумева велике губитке са њихове стране.

Аутори публикације “Војна мисао” тврде да за ово Пентагону можда неће требати тешки интерконтиненталн пројектили и стратешке нуклеарне подморнице. Главна ствар је изненадити Кремљ.
„Средњорочно, Сједињене Државе настоје да поседују стратешко ненуклеарно оружје са кратким временом лета до циља и које формално није подложно било каквим билатералним или међународним ограничењима и чија је употреба могућа за извршавање стратешких офанзивних задатака“, у чланку се каже: „Ови задаци треба да обезбеде пораз значајног броја руских нуклеарних снага све док Врховни главнокомандујући не одлучи да покрене узвратни удар.

Према закључцима публикације, „то може имати изузетно негативан утицај на националну безбедност и захтеваће активно супротстављање претњама“.

Агресиван концепт

Дугорочни планови Вашингтона, према ауторима чланка, укључују стварање стратешких високоефикасних система наоружања који раде на принципу извиђачко – ударног комплекса, усмереног енергетског оружја и других перспективних опција.
У међувремену, САД ће бити у некој врсти прелазне структуре, опремљене постојећим и тек развијеним средствима кинетичког и некинетичког, глобалног и регионалног дејства.

„Већ сада можемо да говоримо о новом високоефикасном ненуклеарном одвраћању и застрашивању, чији би први концепти у средњорочном периоду могли да буду оперативни у Оружаним снагама САД“, каже се у чланку. „Они ће имати арсенал система способних за ненуклеарне ударе који ће делимично испуњавати задатке постојећих стратешких нуклеарних снага.
Американци делују у складу са војно-стратешким концептом брзог глобалног удара (Prompt Global Strike), који подразумева напад конвенционалним оружјем на мету било где у свету у року од једног сата.

Важан елемент овог система су хиљаде крстарећих пројектила Томахавк распоређених на крстарицама, разарачима и подморницама. Домет гађања – 2500 километара. Међутим, подзвучна брзина ове ракете можда неће бити довољна да погоди било коју мету на планети за сат времена. А нападни бродови нису увек у одговарајућем радијусу дејства.
Заправо, ови агресивни планови нису тајна у САД. Још у октобру, пензионисани генерал Дејвид Петреус, бивши шеф америчке Централне команде, рекао је за АБЦ да ће, ако Москва употреби нуклеарно оружје у Украјини, Пентагон одговорити ненуклеарним војним одговором.

Наравно, Вашингтон за сада не позива на гађање руских нуклеарних силоса, али се реторика о томе појачава.

AGM-183A Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW)

Хиперсонични аргумент

Почетком 2010-их, Американци су хтели да развију балистичку ракету са ненуклеарном бојевом главом на бази регуларних ICBM Minuteman III и СЛБМ Trident II за брзи напад на „одметничке државе“, под којима је Вашингтон у то време подразумевао посебно Иран и Северну Кореју. Али ова идеја је брзо напуштена. Пентагон је сматрао да би руски системи за рано упозоравање могли погрешно протумачити лансирања ICBM, и то би се претворило у нуклеарни рат пуног обима.
Из тог разлога, Пентагон се концентрисао на хиперсонично оружје. Један од првих пројеката је крилати X-51A Waverider. Декларисана брзина је 7500 километара на сат. Међутим, током тестирања су се појавили проблеми, а ракета никада није уведена у употребу.

Ипак, ови пројектису коришћени за стварање других хиперсоничних система – у свим видовима оружаних снага. У оквиру концепта брзог глобалног удара, главна опција која се разматра су крстареће ракете велике брзине за подморнице класе Вирџинија. То је део програма Conventional Prompt Strike (CPS).
Пентагон се нада да ће прве серијске узорке добити до 2024. године. Нуклеарне подморнице ће бити прилагођене  до 2028. године. До 65 CPS ће бити постављено на сваку подморницу Block V серије. Ове ракете ће такође добити и најновији стелт разарачи типа Zumwalt.

Поред тога, САД би могле да изведу разоружавајући удар и из Европе. Немачки медији су још у јуну 2020. писали да су на самиту министара одбране НАТО-а неке земље ЕУ одобриле размештање напредних америчких ракета средњег домета у конвенционалној опреми.
Домет овог оружја је од 1000 до 5500 километара. Време лета до Москве је минимално.

Као што је познато, Вашингтон се повукао из споразума о елиминацији ракета средњег и малог домета. И само неколико недеља касније, тестирао је прототипове крстареће, а затим и мобилне балистичке ракетне системе. Односно, унапред су се припремили за одустајање од Уговора о разоружању. Као и да подигну улог у евентуалном сукобу.

Извор: https://ria.ru/20221114/neyadernoe-1830555735.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *