Стрељајте петорицу због кукавичлука. Шта се зна о унутрашњим егзекуцијама Оружаних снага Украјине?

Према мишљењу стручњака, у Украјини се дејства казненог одреда не скривају, већ се, напротив, популаришу.

Националисти су испред формације стрељали петорицу војника Оружаних снага Украјине да би застрашили остале. Ово је у четвртак саопштено у Министарству одбране Руске Федерације.

Инцидент се догодио код Белогоровке (ЛПР) у 81. аеромобилној бригади. Због губитака и „ниског морала“, према речима Игора Конашенкова, портпарола Министарства одбране РФ, борци ВСУ су одбили да слушају своје команданте и да следе наређења.

Раније је саопштено да се испод Белогоровке, која се налази 15 километара западно од Лисичанска, воде интензивне борбе. Оружане снаге су безуспешно покушавале да поврате раније изгубљене положаје.

Пет убијених је мали број у поређењу са другим сличним извештајима Министарства одбране. Агенција је у августу известила да су милитанти украјинске националне формације „Кракен“ стрељали 100 бораца Оружаних снага Украјине.

Још раније, 14. јуна, Министарство одбране Русије говорило је о егзекуцији у ДНР од стране украјинског казненог одреда 32 војника ВСУ који су покушали да положе оружје.

У јулу су, према Министарству одбране, на војнике Оружаних снага Украјине, који су се повлачили из села Покровскоје (ДНР), пуцали су милитанти из њихових одреда.

На самом почетку СВО, 27. фебруара, јављено је да су се националисти обрачунали са четворицом официра Оружаних снага Украјине у Северодоњецку како би зауставили повлачење.

Како то бива у пракси, украјински војник Дмитриј Тарасјук, који је био заробљен, рекао је:

„Као што су нам рекли наши команданти, ко се повуче, пуцаћемо на лицу места, ко бежи, иза нас је одред који ће пуцати. Имали смо вод који је одбио послушност и који је одведен у непознатом правцу. Желим да сви положимо оружје и вратимо се својим женама и деци…”

Заварите отворе на тенковима!

Казнене одреде у Украјини могу да чине не само милитанти националних батаљона, већ и плаћеници из других земаља, рекао је пре неколико дана командант батаљона Восток Александар Ходаковски.

„Не свуда, али пракса одреда у ВСУ (оружане формације Украјине) је распрострањена. Приче о завареним отворима на оклопним возилима, приче затвореника да Пољаци у штабу командују Украјинцима, а прибегавају и употреби казнених одреда – то нису пропагандне хорор приче. Шта нам ово говори? Прво, очигледно је да није све у реду са жељом непријатеља за борбом, јер су пољски господари принуђени да своје украјинске кметове терају у битку бичевима“, пише Ходаковски на свом Телеграм каналу.

Према мишљењу политиколога и аутора књига о ратним злочинима у Украјини Алексеја Кочеткова, руско Министарство одбране зна за таква погубљења јер се намерно не скривају.

„Они не само да користе ове ствари, већ их и популаришу у пропагандне сврхе како би зауставили дезертере“, објаснио је Алексеј Кочетков за аиф.ру. – Технички, није тешко идентификовати оне који ће се предати. Сви комуникациони канали, посебно они СБУ, савршено су надгледани.

Како напомиње специјалиста, милитанти националистичких формација углавном се баве тамним операцијама, од којих су најпознатији Азов* и Кракен.

Извор: https://aif.ru/politics/world/rasstrelyat_pyateryh_dlya_ustrasheniya_chto_izvestno_o_vnutrennih_kaznyah_vsu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *