Срби неће Куртијев терор, ово је Србија, пробудили смо се

У Косовској Митровици, у недељу, 6. новембра, одржан је велики протестни скуп Срба са КиМ. Више од 10.000 Срба на свенародном скупу поздравило је одлуку српских представника о напуштању косовских институција на централном и локалном нивоу. Нашим оставкама бранимо Бриселски споразум и међународно право, поручено је на скупу, а послата је и јединствена порука „одавде нема назад“.
Протест је одржан због приштинског неиспуњења Бриселског споразума, због непрестаног и континуираног терора и насиља институција у Приштини према Србима, једностраних аката, забране да се на Косову користе српске таблице градова с Косова, нелегалних и насилних упада специјалних јединица Росу на северу Косова и Метохије, изградње четири нелегалне албанске полицијске базе у зеленој зони и на узурпираној приватној имовини Срба на северу КиМ, етничких мотивисаних судских прогона Срба…
Дан уочи најављеног протеста град је окићен бројним српским заставама од градског моста на Ибру у подељеном граду па до излаза из града према Звечану. Заставе у низу преко главне улице и мноштво застава на терасама и прозорима станова са обе стране улице говориле су колико Срби из јужне покрајине не желе да живе у такозваној држави Косово за коју нико од њих није ни гласао нити су питани где ће да живе. Заставе су постављене и у Зубином Потоку, Лепосавићу и Звечану, али и свуда поред пута према прелазима Брњак и Јариње на северу Косова.
Горан Ракић, дојучерашњи министар за повратак у косовској влади, подсетио је на све прогоне, бруталну силу, малтретирање, гажење, отимање земље и имања Србима. Нагласио је да мирне савести стоји пред народом и да је народ рекао доста Куртију, човеку који је пљунуо ЕУ у лице, и укинуо споразум.
Игор Симић, дојучерашњи посланик у косовској скупштини и потпредседник Српске листе, рекао је, у име свих 10 српских посланика, да су поднели оставке на основу личне одлуке и мирне савести. Пошто Албанци кажу да нема Срба на Космету, замолио је присутне да подигну заставе како би се у Приштини видело колика Срба има на северу. Оценио је да су Срби на Косову разочарани и неадекватним реакцијама међународне заједнице на потезе Приштине.
Љиљана Стевановић, судија, рекла је да су све српске судије и тужиоци изашли из правосудног система тзв. Косова јер више нису могли да буду неми сведоци и његов део пошто је Бриселски споразум постао мртво слово на папиру.
На северу КиМ је мирно, али напето после оставки Срба. На магистралним путевима који воде према прелазима Брњак од Зубиног Потока и прелазу Јариње од Митровице преко Звечана и Лепосавића патролирају возила Еулекса и Кфора, док полицијске патроле на делу пута од Митровице према Јарињу и од Зубиног Потока према Брњаку нису видљиве.
На протесту је било мноштво транспарената на којима је писало: „Одавде нема назад“, „Сви смо ми Ненад Ђурић“, „Доста нам је Куртијевог терора“, „Ми имамо једну државу – Србију“, „Ја сам Србин и овде је све моје“, „Никада више 2004“…

Један коментар

  1. Briselski sporazum uzrok nasilja, diskriminacije i otimanja KiM

    VELIČANSTVEN PROTESTNI SKUP Srba u Kosovskoj Mitrovici, deset hiljada učesnika, koji je dobio punu podršku Srpske liste i cele Srbije – da se srpski narod na Kosovu oslobodi od celokupnog bezbednosnog, političkog, fizičkog i pljačkaškog terora albanskih separatista (nije vraćena opljačkana zemlja manastiru Dečani i celokupna oteta srpska i državna imovina Srbije).

    Svima teško pada obespravljen i etničkim čišćenjem ugrožen položaj i opstanak Srba na Kosovu. Iz tih razloga nisu jasne i razumljive sledeće nekoliko stvari:
    1. Zašto se na protestnom skupu okupio mali broj učesnika 10.000 hiljada – 10% (ima izvestan broj iz centralne Srbije), u odnosu na 100.000 (sto) hiljada koliko ih danas ima, a nakon bombardovanja Srbije (i proteranih 250-000 hiljada sa Kosova) govorilo se zvanično da ih je ostalo 150.000 hiljada na Kosovu (što znači da se prećutkivalo kontinuirano iseljavanje…)?;
    2. Zašto nije, a trebalo je da se okupe najmanje 70-80.000 hiljada – da pokažu jedinstvenu političku slogu Srba na Kosovi (uz podršku Srbije naravno)? Koji su razlozi izostanka kolektivnog jedinstva? Da li je u pitanju neslaganje sa nametnutom politikom Briselskog sporazuma kojim je Kosovo dobilo statusne-državne atribute i hoće članstvo u UN (da Srbi žive u nezavisnu državu Kosovo)?
    3. Zašto nije prisustvovaao na skupu i neko od političkih zvaničnika Srbije i neko od briselskih srpskih pregovarača da drži govor – to bi kao podrška mnogo značilo Srbima (stalno se govorilo da je Srbija sačuvala teritorijalni integritet);
    4. Veličanstven protestni skup Srba u Mitrovici je dobio punu podršku i pohvale. Medjutim, nije jasno zašto ODLUKA-PORUKA srpskih predstavnika o napuštanju svih kosovskih institucija (policije, sudstvo, tužilaštvo, kosovskih organa, bezbednosnih i carinskih-graničnih struktura…) daje punu podršku BRISELSKOM SPORAZUMU i medjunarodnom pravu(!). Kako može b. sporazum samoproglašenom nezavisnom Kosovu da daje sve statusne državne atribute sa integrisanom graniciom (državu) – a da je to u skladu sa medjunarodnim pravom? to nigde ne piše i dijametralno je kontradiktorno (da se otme KiM)!?
    5. NAPROTIV. Briselski sporazum je “uzrok” – zbog čega se veliča i u Srbiji i na Kosovu – da se Srbi etnički, diskriminacijom i nasiljem očiste sa Kosova za instaliranje nezavisne države Kosovo. Nije jasno zašto je takav (izdajnički) sporazum potpisan i deset godina se pregovara da se otme-preda Kosovo (KiM)? Zašto Srbija u startu 2013 godine nije tražila rešenje model “dva entiteta, srpski i albanski u sastavu Srbije”, pošto Albanci-Šiptari kažu da neće da žive sa srbima(!), znači da proteraju Srbe i otmu srpsku zemlju – to se na terenu radi. Da ne dužim! hvala na razumevanju!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *