Сачували смо наш народ на Косову и Метохији, нема Куртијеве казнене политике

Договор Београда и Приштине значи да нема никакве казнене политике Аљбина Куртија према Србима који возе аутомобиле са КМ таблицама, изјавио је директор Канцеларије за КиМ и преговарач наше земље данас у Бриселу Петар Петковић.

– Овим договором од данас нема никаквих казни од 150 евра, нема никакве казнене политике ни у свим осталим фазама које су били део одлуке Аљбина Куртија у вези са процесом пререгистрације – поручио је Петковић.

Каже да смо овим договором сачували мир и стабилност.

– Овим договором усплели смо да сачувамо наш народ на северу Косова и Метохије. Овим договором остају КМ таблице, које су законске, које издаје Србија. Биће у употреби и даље. Једино где ћемо застати, застаћемо физички са издавањем потпуно нових КМ таблица и то све до тренутка док се не договоримо и не пронађемо коначно решење по питању таблица, а и онако за последње три године се нису издавале. Курти је вечерас прихватио све оно што је одбијао свих претходних дана. Успели смо да сачувамо мир и стабилност. Поручујем српском народу да могу да спавају, сачували смо наше, српске КМ таблице – поручио је он.

Поводом договора, после састанка са Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић, јавности ће се обратити и председник Србије Александар Вучић, који ће говорити о свим детаљима постигнутог споразума, рекао је Петковић.

На административним прелазима Јариње и Брњак овога јутра не издају се укори који су се раније писали возачима са српским регистарским ознакама градова на Косову и Метохији, али режим стикера, односно прелепљивања државних симбола на таблицама и даље остаје на снази.
Након договора који је синоћ касно постигнут у Бриселу, којим су се Приштина и Београд обавезали да Београд с једне стране неће издавати нове таблице са акронимима градова на КиМ док с друге стране Приштина неће спроводити даље кораке који предвиђају кажњавање власника аутомобила са српским таблицама.
Српска листа јутрос се огласила саопштењем у ком поздравља постигнути споразум којим је како кажу „потврђено да КМ таблице остају у употреби“ и да нико неће бити кажњаван нити ће им возила са ознаком КМ бити одузета.
„Желимо да обавестимо грађане да ће сви власници возила са КМ таблицама моћи нормално да функционишу и када им постојећа регистрација истекне моћи ће да продуже важење регистрације КМ као и до сада“, наводи се у саопштењу Српске листе.
Они напомињу и да се постојеће таблице могу продужавати док се нове „за сада“ неће издавати.
Српска листа напомиње да је њихов став био да КМ таблице остану, да се грађанима не одузима имовина, нити да се пишу казне због њих.
Сједињене Америчке Државе поздравиле су споразум између Београда и Приштине у вези са спором око регистарских таблица на северу Косова, саопштио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.
Прајс је оценио да су то “мере којима ће се избећи даља ескалација тензија”.
“Похваљујемо споразум две земље којим ће се у потпуности и хитно нормализовати односи под окриљем дијалога Европске уније. Подржавамо дијалог ЕУ као најбољи пут којим ће Србија и Косово имати европску будућност”, навео је портпарол Стејт департмента.
Прајс је рекао да САД поздрављају одлуку две стране да се на прво место ставе интереси народа и побољша квалитет свакодневног живота.
“Две стране су направиле огроман корак јуче, под окриљем ЕУ, ка учвршћивању мира и стабилности у региону. САД поздрављају конструктивне преговоре и охрабрују даљи напредак”, истакао је Прајс.
Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је да су конструктиван приступ и флексибилност резултирали важним споразумом између Косова и Србије о регистарским таблицама.
Ховенијер је на Твитеру оценио да договор постигнут синоћ у Бриселу унапређује напоре за нормализацију односа.
“Ценим конструктиван приступ и флексибилност који су резултирали овим важним споразумом између Косова и Србије. Споразум побољшава безбедност и унапређује напоре за нормализацију односа”, навео је Ховенијер на Твитеру и поделио изјаву портпарола Стејте депармента Неда Прајса поводом постизања споразума.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *