Полиција ухапсила осумњичене за експлозију у Истанбулу, Турска оптужује Курде

Турска полиција ухапсила је једну особу, осумњичену за подметање бомбе која је експлодирала у прометној пешачкој улици у Истанбулу, изјавио је јутрос министар унутрашњих послова Турске.

Он је предочио да први налази истраге указују на то да су курдски екстремисти одговорни за тај смртоносни напад.
У јучерашњој експлозији на авенији Истиклал, популарном туристичком одредишту са бројним продавницама и ресторанима надомак познатог истанбулског трга Таксим погинуло је осморо људи, а више од 80 је рањено.
„Недуго након детонације полиција је ухапсила једно лице за које се верује да је поставило експлозивну направу“, потврдио је министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу, пренела је агенција Анадолу.
Сојлу је рекао да је наређење за напад на Истанбул издато у округу Ајн ал Араб на северу Сирије, где је сиријски главни штаб Радничке партије Курдистана и где су турске снаге последњих година изводиле операције против милиције сиријских Курда.
Иако није открио идентитет осумњиченог, Сојлу је рекао да је приведено још 21 лице које се доводи у везу са експлозијом и потврдио да први налази истраге упућују на Радничку партију Курдистана (ПКК) и на њену експозитуру у Сирији ПИД.
Агенција Анадолија наводи да је 50 повређених отпуштено на кућно лечење, док је петоро на интензивној нези. Двоје повређених је у критичном стању.
 

Турска полиција саопштила је да је извршилац бомбашког напада у Истанбулу Ахлам Албашир, држављанка Сирије. Она је ухапшена током полицијске операције и одведена у притвор.

 

– Особа која је извела напад, држављанка Сирије Ахлам Албашир, ухваћена је жива. Током испитивања, она је признала да је обучена као специјални обавештајац од стране терористичке организације ПКК/ПИД/ИПГ и да је илегално ушла у Турску преко Африн-Идлиба да би извела акцију – саопштила је полиција Истанбула.

С друге стране, министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу је јутрос рекао да имају процену да је наређење за акцију стигло из Кобанија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *