Нови српски посланици положили заклетву у Приштини – објаснили разлог тог маневра

Девет посланика Српске листе данас је технички верификовало мандате у парламенту привремених институција у Приштини, и на тај начин их задржало у сигурним рукама, а након тога одмах и напустило седницу скупштине.

Као разлоге због којих су овај потез направили навели су опасност од укидања српских општина, укидање српског као званичног језика, одузимање манастирске и црквене земље, формирање Војске Косова…
Како је саопштила Српска листа, том стратешком одлуком је најдиректније спречено да се оствари план Аљбина Куртија и њему подобних Срба да се измене устав и закони којима се гарантују права српског народа на Косову и Метохији.
 
“Намера Куртија и Раде Трајковић, али и осталих попут ње, била је изгласавање измена устава које би водило укидању српских општина, отимању имовине од Српске православне цркве, укидање српског језика, права на заступљеност у институцијама…”, кажу у Српској листи.
Наглашавају да ова стратешка и политичка одлука неће ни на који начин зауставити процес напуштања косовских институција на северу Косова и Метохије, којим се гасе све косовске институције на тој територији, а као одговор на кршење Бриселског споразума, малтретирање српског народа и гажење свих људских права.
 
“Једини циљ нашег данашњег потеза јесте да спречимо да мандати намењени Србима дођу у руке Куртија и његових колаборациониста који српском народу на Косову и Метохији не желе ништа добро”, објаснио је у изјави Милан Јоксимовић из Српске листе.
Иначе, нови посланици су Милан Костић, Зоран Максимовић, Оливера Здравковић, Милан Јоксимовић, Ксенија Божовић, Радош Михајловић, Ненад Раденковић, Светислав Јокић, Биљана Максић и Цветко Вељковић, који је на последњим изборима наступио као кандидат ГИ СПО.
Они су, пошто су положили заклетву, напустили седницу.
Они су у скупштини заменили Игора Симића, Славка Симића, Миљану Николић, Зорана Мојсиловића, Верицу Ћеранић, Бранислава Николића, Милоша Перовића, Љубинка Караџића, Јасмину Дедић и Драгану Антонијевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *