Никакав договор није постигнут – реаговала Канцеларија за КиМ

Никакав договор о таблицама нити повратку Срба у институције није постигнут. Информацију о наводном договору Београда и Приштине око одлагања увођења косовских регистрација пласирали су медији у Приштини, а пренели су и поједини београдски медији.

“Реч је о најобичнијој дезинформацији и пласирању лажних вести с циљем да Приштина са себе покуша да скине одговорност за кршење свих споразума”, кажу у Канцеларији за КиМ.

Петковић: Чиста лаж, Приштина пропагандом покушава да се опере

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је вест о томе да је постигнут договор око регистарских таблица пропаганда која се врти у приштинским медијима.
„Све у циљу како би се Приштина извукла. Ја сам био у Београду, нисам се чуо са Лајчаком, касно синоћ сам био са својом породицом. То је пропаганде која Приштина води против Београда и то три дана пре почетка казнених мера. Најгоре је што сада ту вест преузима РТС и новинска агенција Фонет“, рекао је Петковић, гостујући на ТВ Пинк.
Петковић је истакао да Београд нема шта да се договара са Приштином по питању регистарских таблица.
 
„Када смо постигли договор о личним картама, ситуација је била тешка, јер смо имали споразум из 2011. године. Изборили смо се да сачувамо личне карте за Србе на КиМ. Али када је реч о регистарским таблицама — ствар је јасна. Ту не постоји простор за компромисом, јер је све јасно речено. Јасно је речено да се пререгистрација изврши на КС или РКС таблице“, навео је Петковић.
Он је подсетио да је Приштина годину дана пре рока укинула КС таблице.
„Вучић је у Бриселу јасно тражио да се врате КС таблице — ту нема простора за друге таблице. Чиста је лаж да сам ја договорио одлагање рока за пререгистрацију на десет месеци. Овде је потребно да само Курти повуче своју противправну одлуку, а када ће то да уради — то није питање за Београд. КМ таблице нико не може да укине“, поручио је Петковић.
Петковић је додао да су Срби јасно рекли да нема враћања у приштинске институције.
„О Заједници српских општина нећемо да преговарамо ни у каквом оквиру. ЗСО је јасно дефинисана споразумом, о томе смо се договорили пре десет година“, казао је Петковић, додајући да је Београд послао јасан одговор на француско-немачки предлог.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *