„Нема више тајни“: Вучић открио ко пружа Приштини подршку за све потезе

Немачка је та која у Европској унији пружа Приштини подршку за сваки њен потез, и не занима је што изазивају скандале повлачећи потезе који су супротни Бриселским споразумом, указао је из Париза председник Србије Александар Вучић.

Коментаришући изјаву Аљбина Куртија да је центар дијалога међусобно признање, те на питање како реагују саговорници из ЕУ, Вучић је новинарима рекао да у понедељак следи састанак министара спољних послова Уније, те да ће се видети шта ће после тога да “изађе”.
 
“Ја сам скептичан, верујем да ће бог зна шта ту да се појави. Велика Британија није чланица ЕУ, али Немачка јесте и Приштина има подршку Немаца за сваки свој потез”, истакао је Вучић.
Председник је указао да Немачка, да жели, увек може да услови Приштину, и визама и новчаном подршком за енергетику, као и подршком за чланство у Савету Европе, али да је јасно да Берлин то не жели.
“Они на сваки начин хоће да их помажу и баш их брига што могу да изазивају скандале својим једностраним потезима и понашањем супротно Бриселском споразуму”, рекао је Вучић.
Додао је да Приштина њихово чедо, о којем воде рачуна, те да ту више нема тајни.
 
“Јасно је да су Немци ти који им пружају подршку Приштини за све противправне акте у ЕУ. А ван Европске уније свакако то је Велика Британија”, рекао је Вучић.
На констатацију да је европосланик из Народне партије Аустрије Лукас Мандл, такође рекао да Србија треба да призна Косово, Вучић је одговорио да никога не занима шта мисли један посланик.
“Има и у нашем парламенту који сматрају Косово независном државом, и то није само Шаип Камбери. Кога брига шта мисли неки посланик, реците ми шта мисли нека влада, председник владе, министри… Стварно ме не интересује шта мисли неки посланик. Кога то брига”, рекао је Вучић.

Све је припрема за нереде и хаос

Председник Србије Александар Вучић објаснио је због чега је председница привремених приштинских институција Вјоса Османи планира ванредне изборе за градоначелнике четири општине на КиМ.
 
“Они тиме само хоће да нам кажу да хоће да протерају српски народ са севера. На тим изборима не може да учествује више од 1.500 људи, тачно онолико колико има Албанаца, Бошњака и довешће 100,200 Срба, ове које плаћају. Остали неће изаћи, јер за Србе то не важи. То значи да они уопште не желе да имају Србе у свом систему, већ желе да их протерају са КиМ “, рекао је председник:
“Неће Срби напуштати КиМ. Све ово вам показује колика је жеља Албанаца да изазивају инциденте и немире, нереде, хаос. Јасно је да се спремају за то и јасно им је да их неко у тим прљавим и ратнохушкачким пословима подржава.”.

У овом тренутку не видим могућност за компромисним решењима

“Чека нас веома компликована ситуација после 21. новембра. Курти покушава једностраним потезима да протера Србе са њихових огњишта”, истакао је председник Србије Александар Вучић.
Вучић је пренео да је КиМ била главна тема разговора са Лајчаком и Борељом, и додао да је са Лајчаком остао нешто дуже да виде да ли постоји неки начин да се дође до компромисног решења.
„У овом тренутку не видим да је то могуће, јер Приштина одбија да се понаша рационално и у складу са међународним правом. Курти покушава једностраним потезима да суштински и де факто протера Срба са њихових огњишта. То ме брине и то је нешто што не може да вас остави равнодушним. Не можете због тога да се бавите другим стварима“, нагласио је он.
Вучић је пренео да је имао важне састанке са више француских компанија које раде већ у Србији или намеравају да дођу да раде.
Према његовим речима Француска се на листи земаља по нивоу трговинске размене попела са 13 на 11 место.
У првих девет месеци трговинска размена је 1,3 милијарди евра, а очекујемо да до краја године буде на две милијарди евра“, објаснио је он.
Председник Србије Александар Вучић обратио се медијима након састанка са изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и високим представником ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозепом Борељом. Састанак је одржан у Паризу.
У наставку посете, председник Вучић присуствоваће панелу “Унилатерализам упркос рату”, на којем ће бити Макрон, председник Аргентине Алберто Фернандез, председник Гвинеје Бисао Умаро Ембало и албански премијер Еди Рама
У фокусу разговора била је ситуација на Косову и Метохији.
Подсетимо, Борељ и Лајчак су у Паризу данас разговарали и с премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, а теме су, како преносе приштински медији, биле примена одлуке о регистарским таблицама, дијалог две стране као и најновији развој ситуације на Косову и Метохији.

Један коментар

  1. “Јасно је да су Немци ти који им пружају подршку Приштини за све противправне акте у ЕУ. А ван Европске уније свакако то је Велика Британија”, рекао је Вучић.
    Јасно је само то да нам Немци и Британци нису пријатељи .Али онај ко нас је довео у овакву ситуацију је пре свега сам Вучић дајући све за ништа.
    – Потписао Бриселске споразуме.
    – Укинуо српске институције на северу Косова и Метохије.
    – Установио чврсту границу између централне Србије и Косова и Метохије.
    – Присилио Србе са Косова и Метохије да учествују на изборима и у власти нелегалне државне творевине на Косову и Метохији.
    – Прећутао стварање илегалне “Косовске војске”.
    – Прећутао додељивање међународног позивног броја “Косову”.
    – Предао електроенергетски систем нелегалним органима лажне државе ” Косово”.
    – Предао хидросистем Газиводе нелегалним органима лажне државе ” Косово” а јавно изјавио да неће дати.
    – У својству председника државе директно преговарао и даље преговара са побуњеницима и сепаратистима.
    Чинећи то даје легитимитет сепаратистима а унижава државу чији највишу функцију обавља.
    И на крају порука за “спин” докторе: Немојте вређати интелигенцију овог народа, пронађите нешто боље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *