КУРТИЈЕВА ВЛАДА НА СТАКЛЕНИМ НОГАМА, МОГУЋИ И ИЗБОРИ: Хоће ли повлачење српских посланика изазвати политичку кризу у Приштини

Оставке 10 посланика Српске листе у приштинској скупштини отвориле су и питање опстанка владе Аљбина Куртија.

Иако гласови представника Срба, који имају загарантована места у парламенту, нису “тас на ваги” у скупштинској већини, без њих не могу да се мењају и усвајају поједини акти, као што су Устав или важни закони.

За председника Матице Албанаца у Србији Дему Беришу нема дилеме да повлачење представника Срба из институција у покрајини подразумева да се мора ићи на нове изборе, јер “парламент не може функционисати без 10 чланова српске заједнице”.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже нам да формално гледано није неопходно учешће Срба за “дневно” функционисање скупштине:

– Курти води политику коју многи међу Албанцима оцењују као опасну. Поготово што је Приштина до сада све радила на крилима америчке политике, а сад Курти покушава да неке ствари изгура самостално.

У тренутном сазиву парламента, који има 120 места, Куртијево Самоопредељење има 57 мандата. Друга по снази је Демократска партија Косова некадашњег премијера Хашима Тачија са 19 посланика, а трећа Демократски савез Косова, који има 16 места у парламенту. Ове две странке ни до сада нису пружале бланко подршку за све потезе Куртија, док је опозициона Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја, која има осам посланика, изузетно критички настројена према премијеру. Курти се у парламенту узда и у 10 гласова који припадају странкама несрпских мањина. Док се Срби на КиМ грчевито боре за своја права, Курти се огласио јуче на “Твитеру”, поново “гурајући прст у очи” нашем народу. Он је навео да је КПС до сада изрекла “843 опомене због недозвољених таблица” и да је било “нула инцидената и притужби”.

Извор: https://www.novosti.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *