Косовска триангулација

Три пола и два антагонизма: Александар Вучић, Аљбин Курти, Жозеп Борељ и Мирослав Лајчак

Док у пропалим бриселским преговорима многи, први пут, виде поене за српску страну, није мало оних који све виде као „фингирану игру“ како би се тензија подигла до пуцања чији исход би био можда и прави сукоб

Превише има симболике у слици коју је Вучић објавио на инстаграму, како игра шах док је трајао други састанак Куртија и европских представника у Бриселу. Јер једно старо правило из шаха које се увукло и у политику, али на нови начин – триангулација, можда најбоље одсликава неуспех последњих преговора Београда и Приштине, када су Вучић и Курти били тет-а-тет, тако што трећи елемент тог троугла, онај који чине тајне и јавне структуре што стоје иза назовипосредника, потпирује антагонизам између преостала два пола на троуглу, дочим су они, у ствари, главни и све држе под својом контролом. Мада ни оно шаховско правило није далеко од примене: тактика која се користи да се противник доведе у изнудицу, чији је циљ враћање у почетну позицију на такав начин да је противник тада присиљен одиграти први у тој позицији, кад то за њега представља хендикеп, нпр. мора обуставити блокаду и допустити противнику да продре у његову позицију. Триангулација се још назива и губљење темпа или губљење потеза. Е, сад, ко је добитник а ко губитник још је рано говорити, мада у овом тренутку изгледа да је Курти прошао лошије. Али само у Бриселу. Тек ће будући дани на КиМ показати право стање и одредити добитника и губитника.
Овај пут није помогао ни цајтнот, када је посредник од обе стране покушао да извуче „нешто“, што би макар пролонгирало време до неког задовољавајућег решења, ако не дође до неког решења у „продужецима“. Или је све то, можда, и био циљ. За разлику од пре три месеца, када је после пропалих преговора у Бриселу, у временској оскудици постигнут какав-такав компромис око личних докумената, сада приштинска страна у Бриселу није хтела ни за јоту да се помери и бар одложи своју одлуку о регистарским таблицама. Чак ни високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ није могао да искаже себи својствени оптимизам, као прошли пут, када је рекао да „прича није завршена, али помака нема“, са акцентом да „прича није завршена“. Први пут је морао да каже да после много сати разговора Београд и Приштина нису дошли до договора, наглашавајући да је председник Србије Александар Вучић прихватио предлоге (ЕУ прим. аут.), док премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није, мада очекује да Приштина одмах суспендује наредне фазе замене регистарских таблица, а да Београд не издаје нове. „Информисаћу своје колеге у ЕУ и међународне партнере о понашању страна у разговорима и недостатку поштовања међународних правних обавеза, што се посебно односи на Косово. То је негативан политички сигнал“, нагласио је шеф европске дипломатије.
Први пут да из Брисела за нешто окриве Приштину, тачније Куртија, а да не позову, за њих карактеристично, обе стране на „спуштање тензија, дијалог, нормализацију односа и рад на имплементацији постигнутих споразума“. Још више је оних који кажу да је ово „најозбиљнија ситуација од 2013. године“, када је потписан Први бриселски споразум.

[restrict]

БЕОГРАДСКА КООПЕРАТИВНОСТ Већ детаљнији увид у осмосатне преговоре у Бриселу показује да ни пристајање Србије да не издаје и обнавља таблице са местима на КиМ, што је био захтев ЕУ (иако је споразумом за овакву ситуацију предвиђено прелазно решење са КС таблицама), није задовољило Куртија јер, како је рекао, Борељов захтев да се одустане од изрицања казни за регистарске таблице није прихватљив ако није праћен коначним договором о пуној нормализацији односа и међусобним признањем. Уосталом, још на почетку подизања тензија око ауто-таблица Курти је говорио да су са сваком одлуком Приштине били упознати њихови западни партнери. Дакле, не би се рекло да он тек тако самоиницијативно вуче потезе.
Србија је показала добру вољу, чак пристајући, по Вучићевим речима, на свих десет варијанти текста посредничког тима Бореља и Лајчака, како би показала да није против преговора и компромиса, уз једини захтев – да се испуни оно што је већ договорено и парафирано, оверено и од стране посредника (ЕУ) и верификовано у парламенту „Косова“. Тиме је Вучић поручио да Србија, за разлику од Приштине и Куртија, није износила никакав нови предлог већ само тражила спровођење већ договореног и обавезујућег.
Е сад, многи ће у Београду рећи да је оваква предусретљивост и попустљивост српске стране слична оној са личним документима, иако су сви, од Канцеларије за Косово и Метохију па до Андрићевог венца говорили да су ауто-таблице још једини видљиви знак постојања Србије у својој јужној покрајини. Сличних недоумицa је било и убрзо после изласка српских представника из парламента, Владе „Косова“, тела четири општине, правосудних органа, полиције и косовске администрације.
Таман су сви поздравили јавно исказани патриотизам, када су се девет посланика Српске листе појавили у Скупштини „Косова“ и технички верификовали мандате као нови посланици Српске листе и одмах напустили седницу скупштине, што је многе навело на помисао о изневереној принципијелности, малтене сумњивој игри Београда и Српске листе. Тим више што су институције напустили уз обећање да се тамо неће вратити док Приштина не почне да поштује договорене споразуме, што значи док не повуче одлуке о пререгистрацији возила и док не буде формирана Заједница српских општина у складу с Бриселским споразумом.
Убрзо је стигло објашњење, и то од председника Вучића, да се Срби не враћају у институције, већ спречавају Куртијев „паклени план“. „А тај план је да лажни Срби треба да признају да постоји ‚косовска војска‘, да укину тзв. дуплу већину и да наравно кажу да нема потребе за ЗСО и да после кажу: Па са тим су се сагласили српски посланици…“, рекао је српски председник.
Ако се погледа Устав тзв. Косова и одлука Уставног суда око загарантованих места, она обавезно припадају странци која је освојила највише гласова српске заједнице. Скупштина и с њиховим изостанком може да настави с радом, али препрека може да се појави у случају усвајања закона за које је потребна двотрећинска већина, што укључује гласове посланика из редова мањинских заједница.
Међутим, Курти има и за то решење. Наиме, намеру да места СЛ у парламенту додели кандидатима других српских партија, које су оствариле минорне резултате на изборима, Курти покушава да темељи на Закону о општим изборима на тзв. Косову, који предвиђа да и губитници избора могу да седну у скупштинске клупе. Наиме, по закону, од 120 посланичких места у парламенту 20 мора да припадне неалбанским народима, од чега је десет загарантовано Србима. Уколико дође до ситуације да неко од посланика, представник мањинских заједница поднесе оставку, његово место се попуњава првим следећим с листе странке коју је представљао. Ипак, уколико нема више кандидата из одређене партије, прелази се на следећу странку тог ентитета, другопласирану на изборима, без обзира на то колико је гласова добила.
Занимљиво је да су српске странке које су освојиле друго и треће место на изборима кандидовале укупно осам кандидата, што значи да је тренутно било само седам потенцијалних посланика „на чекању“. Уколико би и садашња постава поднела оставке, не би било довољно људи да попуни десет загарантованих српских места.
„Ако би Курти са себи лојалним Србима укинуо оне чланове устава који дефинишу начин гласања по кључу дупле већине, отворила би се пандорина Кутија за Србе на КиМ и Курти би био у могућности да одузме већину загарантованих права Србима – право да се служимо нашим српским језиком као службеним, да славимо наше празнике Божић и Васкрс, али и да Приштина крене у промену закона од виталног значаја што би омогућило укидање наших српских општина, посебно јужно од Ибра, одузимања земље црквама и манастирима, забрану истицања наше заставе, престанак изградње кућа повратницима, укидање загарантованих радних места за мањинске заједнице, формирање Војске Косова итд. Све то би Курти могао да уради, јер га у том случају ништа не би спречавало…“, рекао је Милан Јоксимовић из СЛ на конференцији за медије, на којој су он и његове страначке колеге детаљније објаснили своју одлуку.
Додуше, сви остали из других институција (општински органи, правосуђе, полиција…) нису се вратили већ су потписали уговоре са институцијама Србије у оквиру паралелних институција четири општине на северу КиМ. Ни они, ни остали Срби са севера немају намеру да изађу на ванредне изборе за градоначелнике у четири северне општине, које је председница привремених приштинских институција Вјоса Османи расписала за 18. децембар. На страну да не постоје чланови општинских изборних комисија на северу пошто су поднели оставке, не постоји полиција који би водила рачуна о безбедности, а судови раде са смањеним капацитетом, тако да би и њихово учешће у изборном процесу било упитно.
Већина политичких аналитичара који прате и коментаришу ситуацију на КиМ, после расписивања избора, слажу се да избори у општинама са српском већином без учешћа Срба, на којима би гласало по неколико стотина људи, немају никакав легитимитет и да могу створити нове напетости на овом подручју.

Спремни да делују на северу КиМ: Специјалне јединице полиције Росу

МАНИПУЛАЦИЈЕ Да би конфузија била још већа, појавило се много дезинформација, што је наравно показатељ да је ова тема згодна за манипулације, посебно у Приштини, јер већина тих дезинформација долази из медија, што повезаних с властима у Приштини, што с неким другим албанским интересним групама. Од наводног договора о таблицама и повратку Срба у институције, па до наводног документа међународних експерата са формулом како ЗСО ускладити са уставом тзв. Косова после француско-немачког предлога за решавање „косовског“ питања и платформе за формирање Заједнице српских општина, коју је израдила НВО „Фридрих Еберт“, што предвиђа усвајање новог закона не би ли обавеза Приштине, из Првог бриселског споразума да оснује ЗСО, била реализована преко парламента, а не владе. Све са циљем да се тежиште проблема пребаци на Србију и она прогласи за кривца који одбија понуђена решења.
Слично је било и с „провалама“ садржаја француско-немачког предлога за КиМ, те да ли је он „европски, а не француско-немачки“. Биће да је најбољи коментар о француско-немачком предлогу у виду нон-пајпера дао бивши амерички дипломата и политиколог из Вашингтона Џим Џатрас у разговору за „Спутњик“. Иако, како каже, не зна детаље тог документа нити шта стоји иза њега, не сумња да је одобрен у Вашингтону, јер иначе Французи и Немци не би то радили. „Немојмо заборавити да су Немци и Французи сателити, не могу радити ништа што им не дозволе они који у Америци држе узицу, а они могу ту узицу да повуку у сваком тренутку“, уверен је Џатрас.
Слаже се да је Бриселу, након што није успео да спроведе Бриселски споразум, тешко веровати, а ЕУ види као „неку врсту рукавице на руци НАТО-а“. Зато је, додаје, за њега донекле оптимистично што ће ЕУ временом слабити паралелно с тим како буде слабио НАТО јер се, подсећа, читава глобална ситуација мења. Мада, не искључује опасност „да можда НАТО и САД пожеле да мало дигну температуре на Косову како би Русима узвратили на асиметричан начин“.
Већ с првим вестима из Брисела да никакав договор на тројним преговорима представника ЕУ, председника Србије и премијера привремених институција у Приштини није постигнут, на северу КиМ је почела да расте напетост у очекивању потеза власти из Приштине. Српска листа је још почетком новембра најавила да ће прва казна (150 евра) изречена због српских таблица „бити разлог за оштар одговор плану Куртија да се Срби обесправе, да им се отима имовина и онемогући право на слободу кретања“.
И на Јарињу и у Брњаку и даље се налазе базе косовске специјалне полиције, а у њима увек има оклопних возила, а поред пута, испред база обично је још неколико оклопних возила и специјалаца с дугим цевима који прате саобраћај. Додатну нервозу протеклих дана на северу су изазвале и најаве из Приштине да тзв. Косовске безбедносне снаге могу деловати и на северу. На северу КиМ је тек 50 „косовских полицајаца“ остало у полицијским станицама, сасвим недовољно, што ствара опасан безбедносни вакуум у ионако крхкој ситуацији. Нема довољно ни припадника Еулекса који тренутно обављају ту дужност.
„Косовска полицијска служба“ прво је била одложила на 24 сата примену мере кажњавања Срба које на путевима севера Косова затекну са српским КМ, ПР, ПЗ, ГЛ, УР, ПЕ, ДА и ЂА таблицама (због састанка у Бриселу), да би Курти у уторак ујутро на то додао још 48 сати одлагања. Све то време су специјалне јединице „косовске полиције“, по наређењу из Приштине, повећавале број припадника на северу Косова и Метохије. Ове јединице су у приправности за евентуални полазак на север покрајине и то ће учинити прво из базе „Белведере“, која се налази у јужном делу Косовске Митровице. Истовремено, албански медији пишу да је примећено приближавање српске жандармерије ка административном прелазу. Наравно да у свему има игре живаца, али је довољна варница да на Северу крене пакао о којем сви говоре.

[/restrict]

Један коментар

  1. Слика горе говори више од хиљаду речи. Курти насмејан, а Вучић скренуо поглед и забринут. Све је јасно као дан. Црни сине шта тражиш тамо где ти није место ? И зашто си дозволио да увучеш себе и нас у ту ситуацију ? Сада је касно за развлачење кад смо дотерали цара до дувара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *